用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請各位高人比D意見,九龍城直屬中學入唔返,可以揀咩? ...
樓主: -Johnnywalker-
go

請各位高人比D意見,九龍城直屬中學入唔返,可以揀咩? [複製鏈接]

-Johnnywalker- 發表於 16-4-27 16:39
多謝各位意見及資料。

正如我在一樓所講,
由得佢唔喜歡囉, 唔面對現實, 反正佢唔聽就直彈去乙四後。老實講, 就算係跟老師填, 乙二九真/培道都剩好少位了, 因為呢兩間係B2至愛, 佢number唔靚隨時去五旬節添。

回覆:請各位高人比D意見,九龍城直屬中學入唔返,可以揀咩?

cherriesiu 發表於 16-4-27 19:23
借問聲,如在民小全级一二名是否多數不會去民中,令茂高就呢?

不一定嘅!不要為咗轉而轉呀!多了解其他學校才想是否需要轉吧!

引用:借問聲,如在民小全级一二名是否多數不會去

原帖由 cherriesiu 於 16-04-27 發表
借問聲,如在民小全级一二名是否多數不會去民中,令茂高就呢?
首要條件係,走得甩

mcl203 發表於 16-4-27 19:43
首要條件係,走得甩

某D學校既家長, 係唔肯接受自己係B2既現實:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3181632&pid=42264232&fromuid=1389083

資料係#203, 分析係#221和#234

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-4-28 00:38
某D學校既家長, 係唔肯接受自己係B2既現實:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=fin ...
即係果D 9X%入英中 = 9X% B1生

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-4-28+00:38+某D

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-4-18+12:16+MCS

原帖由 mcl203 於 16-04-18 發表
深信95% B1.....
Impossible la

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-04-28+發表即係

原帖由 christy-chan 於 16-04-28 發表
附近的一間學校是這樣寫的:
本校93%band 1學生獲派英文中學。

引用:Quote:-Johnnywalker-+發表於+16-4-27+16:3

原帖由 little_yolky 於 16-04-27 發表
由得佢唔喜歡囉, 唔面對現實, 反正佢唔聽就直彈去乙四後。老實講, 就算係跟老師填, 乙二九真/培道都 ...
Agree

乙二九真/培道剩的位不會太多。

大把band2 女放乙一

christy-chan 發表於 16-4-28 07:08
附近的一間學校是這樣寫的:
本校93%band 1學生獲派英文中學。
呢個只係語言偽術啫,佢只係話B1學生中有93%入到英中,都無講幾多B1學生。如果全級100人,得15個B1學生,而當中只有14個入到英中,咪有93%B1學生入英中囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:christy-chan+發表於+16-4-28+07:08+

‹ 上一主題|下一主題