用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城網: 民生 黃笏南 丘佐榮 培正 銀禧 ...
go

九龍城網: 民生 黃笏南 丘佐榮 培正 銀禧

九龍城網,請問以下這數間以DSE成績來排位,點排較好,謝謝!
民生 黃笏南 丘佐榮 培正 銀禧
我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

我覺得咋: 培正 民生 黃笏南 丘佐榮  銀禧

回覆:-Johnnywalker- 的帖子

如睇DSE,是否應該 1培正2民生3銀禧4丘佐榮5黃芴南

foster_ma  用作乙二至五作参考,但囝不喜歡中中,可能會放後D,謝謝意見!  發表於 16-4-18 09:59

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 2735&extra=page%3D3
銀比丘好。

一係搏培,—係搏民,禁排有d險?乙二三擺间位多的較穩陣?

foster_ma  應該搏民,我個囝不喜歡中中,乙三多數放銀。  發表於 16-4-18 09:54

foster_ma 發表於 16-4-16 14:07
九龍城網,請問以下這數間以DSE成績來排位,點排較好,謝謝!
民生 黃笏南 丘佐榮 培正 銀禧
...

自己去呢度睇下過去3屆呢幾間中學既DSE成績同畢業生去向

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3241251&pid=42609332&fromuid=1389083
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Yanamami 發表於 16-4-18 07:57
http://www.edu-kingdom.com/forum ... 2735&extra=page%3D3
銀比丘好。
民生好D, 英中丫嘛, 反正同培正一樣有小學上, 緊係揀民生啦, 起碼多幾個位嘛。丘佐榮成績都好唔錯。

回覆 hkpapa852 的帖子

多謝,好有用!

little_yolky 發表於 16-4-18 09:13
民生好D, 英中丫嘛, 反正同培正一樣有小學上, 緊係揀民生啦, 起碼多幾個位嘛。丘佐榮成績都好唔錯。 ...
應該乙二放民生,我個囝不喜歡中中,丘的成績真不錯,但阿囝不喜歡校舍小。

little_yolky  咁乙一呢?  發表於 16-4-18 09:56

回覆 foster_ma 的帖子
deleted

回覆 little_yolky 的帖子

旅港

little_yolky  唔揀迦密?  發表於 16-4-18 10:10

我個囝較活躍,有玩田徑,旅港適合D,他也很喜歡。迦密太讀書型,不適合他。

little_yolky  啱,揀間啱佢既,good luck。  發表於 16-4-18 10:17

Thanks!

foster_ma 發表於 16-4-18 09:53
應該乙二放民生,我個囝不喜歡中中,丘的成績真不錯,但阿囝不喜歡校舍小。 ...

乙2放民生, 同放棄乙2分別不大..... 民生小學部人數遠比中學部多, 雖然B1學生應可透過直屬位盡入, 但為咗佢個幾個位放棄乙2入其它同級中學機會, 唔值
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

要同老師研究,明天交初稿。另外,民生:非保留學額:15,即乙部大抽獎有15個位,是嗎?

hkpapa852  係  發表於 16-4-18 11:25

foster_ma 發表於 16-4-18 09:53
應該乙二放民生,我個囝不喜歡中中,丘的成績真不錯,但阿囝不喜歡校舍小。 ...
雖然培正是中中,
用中文教授課程,
但是
數學、生物、化學、物理、組合科學、電腦課程、資訊及通訊科技
是使用英文書的,
試卷亦是英文卷。

部份班別是用英文教通識的。

所以,
培正不是一般的中中。

YmOra  培正,我都愛.  發表於 16-4-19 11:02
little_yolky  培正是我的至愛。  發表於 16-4-19 10:41
Yanamami  只有精英班先有英文LS  發表於 16-4-18 11:43

回覆 憫父 的帖子

多謝賜教,我真的孤漏寡聞啊!

Thanks!

foster_ma 發表於 16-4-18 11:31

Thanks!
如果好想入民生, 就將佢放乙一, 否則將佢做包底學校之一算了..... 乙1-3應放心儀而機會較高既學校

foster_ma  Okay, thanks!  發表於 16-4-18 11:41

應該 1培正2民生3黃芴南4銀禧4丘佐榮
民生好, 英中      15
培正一樣有小學,
揀民生啦, 多幾個位

happydayss 發表於 16-4-18 18:37
應該 1培正2民生3黃芴南4銀禧4丘佐榮
民生好, 英中      15
培正一樣有小學,
民生15個, 培正19個喎。計成績, 呢5間應該係黃笏南成績最差, 點解要排乙三?

hkpapa852  貪佢有靚校園?  發表於 16-4-19 11:32