用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣小學一問,請熟悉荃灣區小學嘅各位俾多啲意見^_^ ...
go

荃灣小學一問,請熟悉荃灣區小學嘅各位俾多啲意見^_^ [複製鏈接]

兒今年九月升k3,我哋年頭搬來荃灣區,對荃灣區小學唔熟悉!來梗揀校唔知點揀?還請熟悉荃灣小學嘅各位俾多的意見感恩!
(小兒性格有啲內向,無多主動)

29    0    0    0

引用:小兒今年九月升k3,我哋年頭搬來荃灣區,對

原帖由 2045 於 16-04-15 發表
小兒今年九月升k3,我哋年頭搬來荃灣區,對荃灣區小學唔熟悉!來梗揀校唔知點揀?還請熟悉荃灣小學嘅各位俾 ...
除咗浸聯、馬基特別受歡迎,與及福來村兩間學校冇咁受歡迎外,其他學校都差唔多,不過區內有尐學校歷史悠久,硬件比較舊,雖然教學質素唔錯,但未必令每位家長都垂青。

Soundervolt 發表於 16-4-16 11:48
除咗浸聯、馬基特別受歡迎,與及福來村兩間學校冇咁受歡迎外,其他學校都差唔多,不過區內有尐學校歷史悠久 ...
多謝你嘅意見!因為對荃灣的小學荃都唔熟悉,所以為個仔揀學校都幾頭痕

請問柴天和何傳耀兩間評價如何 ? 是否柴天好d ?

引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-4-16+11:48+

原帖由 2045 於 16-04-18 發表
多謝你嘅意見!因為對荃灣的小學荃都唔熟悉,所以為個仔揀學校都幾頭痕 ...
可以的話盡量避免選荃灣網小學,煩完小學煩中學。

引用:請問柴天和何傳耀兩間評價如何+?+是否柴天

原帖由 winnyto 於 16-04-18 發表
請問柴天和何傳耀兩間評價如何 ? 是否柴天好d ?
兩間差不多,屬二,三線小學。 何小話頭20名會推薦入何中,如果鐘情何中,就何小好DD。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:Quote:原帖由+2045+於+16-04-18+發表多謝你

原帖由 靚螺頭 於 16-04-18 發表
可以的話盡量避免選荃灣網小學,煩完小學煩中學。
絶對認同。

回覆:靚螺頭 的帖子

可以講解多些嗎?

引用:可以講解多些嗎? +

原帖由 superying 於 16-04-18 發表
可以講解多些嗎?
好嘅得2間,其他都係2缐頭,因為想上一缐,谷到。。,官立又揀唔落手,因為上荃菅中比例唔多。中學band one 唔多(比隔離葵青區 -呢句人地話,未求証-)。

醒目開學勳章 王國長老

lightingchung 發表於 16-4-18 22:25
好嘅得2間,其他都係2缐頭,因為想上一缐,谷到。。,官立又揀唔落手,因為上荃菅中比例唔多。中學band o ...
荃灣區只得 4 間 B1 中學, 1 間 B1A 荃官, 2 間 B1B 何傳耀同可風, 1 間 B1C 王少清, 根本唔夠位畀荃灣區既 B1 學生, 就算可以借位呢兩年都係借得葵青 4 個同沙田 2 個, 加埋都仲係唔夠.

葵青區既 B1 學位呢幾年都有多, 變左唔少 B2 學生可以入讀到.

下面條 link 可以作為日後升中選校既參考.

升中派位 › 2016年B1中學名單+部份中學Banding (以DSE成績/入U率評分)
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:lightingchung+發表於+16-4-18+22:25

原帖由 miriam 於 16-04-19 發表
荃灣區只得 4 間 B1 中學, 1 間 B1A 荃官, 2 間 B1B 何傳耀同可風, 1 間 B1C 王少清, 根本唔夠位畀荃灣區既 ...
想問除了熱門兩間,其他的和葵青小學是否差不多好?

集合一些補習老師、家長和學生的了解,荃灣區好幾間學校既情況可供參巧:-

1. 麗城浸信聯

學校在落雨天, 發現樓梯很濕滑及窄, 小朋友揹了書包就更加易滑倒, 安全性麻麻。而校長就非常大鼻, 對於觀課的家長態度很差, 更加忘記是那間幼稚園 (開始是有自我介紹的)。 有家長覺得校長/老師對家長及學生既關愛程度太差, 觀校後很多人打了退堂鼓, 決定不會考慮此校, 但外界對這校口碑很好, 因為獲很多校際獎項, 以及升中派位成績理想。

2. 馬灣基慧

一間活動式教學, 校長老師有愛心, 對小朋友有耐性, 校舍很大很新, 致力環保, 有很多課外活動, 升band 1 中比率唔錯, 獲派英中多。 很多在學的小朋友是很喜歡這校, 很愛返學。 但路途較不方便, 一定要乘搭指是車輛才可進校, 如在學校有事, 很難以最短的時間入到學校。

3. 伍季明

是一間傳統學校, 校風很好, 眼見此校的學生很有禮貌及紀律。 升中派位滿意, 入讀英中及band 1學校比率高。 小二已分精英班, 程度深, 多功課,  入讀這校會有一定壓力。這校由07年小一開始安排普通話教中文, 而在這暑假有免費普通話拼音班給予入讀的小朋友及家長報讀。

4. 思源

校園大而新, 設施好, 很多老師都年青有活力. 學校又多課外活動給學生參加. 思源有分精英班 , 每級各有兩班精英班. 升中派位不錯。

5. 石鐘山

活動式教學, 科學及趣味性高, 學校質數提升得好高, 升中派位滿意。但入讀的家長反映此校標榜活動式教學, 但事實上也有很多功課, 及程度很深。 如果以活動式教學意念為首選的家長, 請先再詳細了解清楚這校才考慮。

6. 荃官

很多人考慮原因是希望對升中獲派上荃官中學有直接幫助。 但所知事實非常如此, 升中仍然是按比例25%派去荃官, 即是如以荃官中做目標, 一定要每年保持全級頭30名以內才穩陣, 但餘下的學生派位都係一般。 據聞有名全級考28既學生, 升中被派李x壁(中中band 2頭), 去叩門可風(英中)都唔收, 原因是荃官的英文程度在英中眼中是一般, 最後叩門去了王少清。

7. 荃灣何傳耀公立小學

教師很認真 , 由其是P.6老師會有補習及拔尖班 , 考頭20名小六學生可以推薦band 1何傳耀英文中學 , 而據知每年入讀的小朋友都不只此數目 ;  另外老師好有愛心.成績差的學生老師都不會放棄。

8. 天祐

傳統式, 程度較深及較嚴的學校,  是舊派教學及校舍太細及殘舊, 數學科獲學界獎無數。

9. 深井天主教小學

P.4 - P.6 設有精英班,深天老師係唔錯 , 學術上有D會有加強課程, 而且每天早上都會係操場早會, 老師帶領祈禱. 課外活動方面也很多元化, 有table tennis , 科學實驗班, 奧數班, basketball, 書法班等, 不過要另行收費, 但整體上都ok, 不過如果屋企離學校好遠, 小朋友搭車就會好辛苦. 另外全級會排晒名次. 就算係考包尾都一定知 。

10. 荃灣天主教小學

校風淳樸,著重發展學生潛能;荃天不設精英班 , 老師對學生一視同仁 , 是愛心學校 , 升中派位可以接受 ; 學生支援方面,星期一至五均有駐校社工及有教育心理學家每星期駐校一天,協助解決學生在家庭、情緒、學習及行為等方面問題,參加學生支援計劃;定期進行有關品德的活動;設家長教師會及舊生會。

11. 柴灣角天主教

一間不太起眼的學校,但教學很熱誠, 全校老師校長對學生很有溝通, 很關心學生, 升中派位都幾好,  此校有很多課外活動安排, 是一間讀得很輕鬆的學校, 在2009年上午校巳搬入深井新校舍昨全日教學, 到時學校更設有廚房幫學生安排健康的午餐。

12. 海壩街官立小學  

老師們都很好,功課唔多,每年有2次測驗和考試.不過整體學業成績不及荃灣區其它小學,所以小六升中派位的band 1學生比例較小,但如果可以入到band 1,派官中的機會會較大。

以上資料只供參考。

不過讀小學要好睇小朋友的資質去選學校的, 并非一面倒選一間最有口碑、最深功課的學校。而是應該了解小朋友的能力去選校, 如小朋友專注力差, 最好選活動式教學, 如馬基, 柴天。

若專注力強, 可選伍季明、天祐。

浸聯如果沒宗教分/兄妹分, 最好不要太博, 而且第一, 二輪沒選此校是不獲面試的, 在沒分情況下第一及第2輪都獲派唔到, 才轉去叩另一所學校機會較細。
MCS奮鬥中        

荃官小  2014-2015部分畢業生入讀中學:

荃灣官立中學(28)
可風中學(1)
寶安商會王少清中學(20)
佛教善德英文中學(1)
荃灣公立何傳耀紀念中學(3)
東華三院陳兆民中學(1)
天主教母佑會蕭明中學(1)
聖保羅男女中學(1)
沙田蘇淅公學(3)
協恩中學(1)

引用:集合一些補習老師、家長和學生的了解,荃灣

原帖由 oldgamesman 於 16-04-26 發表
集合一些補習老師、家長和學生的了解,荃灣區好幾間學校既情況可供參巧:-

2. 馬基 - 應該獲派英中比中中多,包括band 2直資英中。

7. 何傳耀小學- 不是頭20名直上何中,只是頭20名推薦去何中。 何小網頁有寫明。

回覆 gracelam 的帖子

你對的,資料未更新,現在馬基進步多了,至於何可能不能明言一定收級20,但有級28都入到
MCS奮鬥中        

引用:回覆+gracelam+的帖子 你對的,資料未更新,

原帖由 oldgamesman 於 16-04-27 發表

你對的,資料未更新,現在馬基進步多了,至於何可能不能明言一定收級20,但有級28都入到 ...
伍季明同思源升中一啲都唔理想,之前幾年 keep 住得3X%英中。

oldgamesman 發表於 16-4-26 18:51

只能講,以上資料有不少錯漏,家長不要盡信。還是自己花時間去瞭解吓心儀學校吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:回覆+gracelam+的帖子 你對的,資料未更新,

原帖由 oldgamesman 於 16-04-27 發表

你對的,資料未更新,現在馬基進步多了,至於何可能不能明言一定收級20,但有級28都入到 ...
级28應該大抽獎入的。

請問荃基有沒有評價 ?

+3金熱血 貢獻勳章

引用:集合一些補習老師、家長和學生的了解,荃灣

原帖由 oldgamesman 於 16-04-26 發表

李城壁應該唔係B1....

‹ 上一主題|下一主題