用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 york vs 崇真英普
go

york vs 崇真英普 [複製鏈接]

今日收到崇真英普call waiting, 有位,本身有york international offer. any comments or advice for which kg is better? thanks
   1    0    0    0

push. 真心求意甩。many thx

回覆:york vs 崇真英普

我揀York, 因名氣大. 利申:TT EPK waiting, 但有都不會take.

大埔之友 發表於 16-4-16 11:43
我揀York, 因名氣大. 利申:TT EPK waiting, 但有都不會take.
thx。 wanna know why u will not take tt epk offer? could u share the reasons with me for reference only. thx0

回覆:chinghingnamnam 的帖子

上年同一選擇,要左TT

mv_lee 發表於 16-4-16 13:36
上年同一選擇,要左TT
可否告知你小朋友現在上学情况,開心馬,跟得上pth馬?thx a lot.

引用:Quote:大埔之友+發表於+16-4-16+11:43+我揀

原帖由 chinghingnamnam 於 16-04-16 發表
thx。 wanna know why u will not take tt epk offer? could u share the reasons with me for reference o ...
當然有更好offer 啦邊間就唔講喇.

回覆:york vs 崇真英普

補一句, 到現在我都唔明, 好多人都話祟真語景好, 我都相信. 但問題為何9年英普轉化唔到更好的升中結果? 以宣道為例, 印象中用家評宣幼是一般, 宣小就很好. 升中結果一定比祟真好. 可能祟真是叫好不叫座. 又正如一,二,三線學校總有家長會話老師有愛心, 小朋友喜歡返學. 根本這是基本, 不可以作支持揀一間學校的原因.

回覆:大埔之友 的帖子

我係初手媽媽,對小學升中學暸解仍然係學習階段。但宣小 比 崇小 升中 我相信唔多唔少都因為學校地區問題。升中係可以跟小學地址派,宣小正正係九龍塘區,當然派位一定唔會太差。

回覆:WM58321 的帖子

同意

回覆:chinghingnamnam 的帖子

完全無問題,跟得上

回覆:WM58321 的帖子

我想補充,崇幼收生大小b都有,但宣幼比例上愛收超大b

thx for the info n sharing

引用:我係初手媽媽,對小學升中學暸解仍然係學習

原帖由 WM58321 於 16-04-17 發表
我係初手媽媽,對小學升中學暸解仍然係學習階段。但宣小 比 崇小 升中 我相信唔多唔少都因為學校地區問題。 ...
係可以派入去, 但可以派22個位入去男拔萃嗎? 若你覺得是校網係主因, 就更應搵個好校網. 點解你要揀祟真而唔係其他?

引用:今日收到崇真英普call+waiting,+有位,本身

原帖由 chinghingnamnam 於 16-04-15 發表
今日收到崇真英普call waiting, 有位,本身有york international offer. any comments or advice for which ...
揀EPK, 半龍,如果讀左唔適合,揀返york 有位機會大好多,Epk今年得60 個位。。小兒今年會讀EPK

maggie_lai2002 發表於 16-4-17 23:52
揀EPK, 半龍,如果讀左唔適合,揀返york 有位機會大好多,Epk今年得60 個位。。小兒今年會讀EPK

...
thx. i think so. will do registration at tt today. lets keep in touch.

York國際班同崇真EPK我囝都讀過, 最後選擇左崇真EPK, 而家K1, 返學開心, 老師有愛心, 無揀錯!

樓主如想知道多d 2間學校, 可PM我!  

danawkh 發表於 16-4-18 10:59
York國際班同崇真EPK我囝都讀過, 最後選擇左崇真EPK, 而家K1, 返學開心, 老師有愛心, 無揀錯!

樓主如想知 ...
thx dana, already pm u

大埔之友 發表於 16-4-17 15:31
係可以派入去, 但可以派22個位入去男拔萃嗎? 若你覺得是校網係主因, 就更應搵個好校網. 點解你要揀祟真而唔 ...
第一, 讀崇幼不一定上崇小。
第二, DBS 聽聞有年收哂宣小既籃球隊,你覺得一隊籃球隊大約有幾多P6呀拿?!

利伸,兩個細路讀崇真主流部畢業而冇去直上崇小既, 呀仔已中一, 細女P5。而家仲受惠緊想當年幼稚園教既拼音,家下英文默書係唔洗溫都會攞高分的。

回覆 silvia_ng 的帖子

多謝分享
‹ 上一主題|下一主題