用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 兒子上幼兒班時受傷,門牙也撞甩了!
樓主: kwankwok525
go

兒子上幼兒班時受傷,門牙也撞甩了! [複製鏈接]

回覆:兒子上幼兒班時受傷,門牙也撞甩了!

好心痛,但好彩糸乳齒

回覆:applebebe 的帖子

我寧願是我受傷

我bb之前撞鬆左少少我都喊了。成隻甩左,心痛死了,真係難為了媽媽。

回覆:lokapo 的帖子

今天兩夫婦見了校長和班主任,其實她們已解釋她們所知和立即通告家長。今次事件十分罕見和特別,因為學校安全措施是做得很足夠,而且老師和學生之比例是比較其他學校遠勝。我檢查兒子傷勢,除了掉了一隻門牙,咀唇是完全沒有受傷。老師吿之兒子衫領只有數滴血跡(其實真的只有兩滴),所以老師看了他的咀留血便説他咀受傷。兒子亦沒有解釋和張開口。到放學婆婆接他,他才說沒有了隻牙。可是他還是笑笑口,很天真可愛。我只能說他很樂觀和堅強。

雖然是乳齒,但是還是要請教牙醫的專業意見,有時候是需要裝個義齒去鞏固牙齦去幫助整排牙齒的排列整齊

引用:今天兩夫婦見了校長和班主任,其實她們已解

原帖由 kwankwok525 於 16-04-18 發表
今天兩夫婦見了校長和班主任,其實她們已解釋她們所知和立即通告家長。今次事件十分罕見和特別,因為學校安 ...
這解釋我不能接受!直情好似被人拔牙咁,如果係我誓要追究到底。冇可能咁都話唔知囉!雖然我冇呢個經驗,但真的會像拔牙咁整隻仆甩嗎?

引用:Quote:原帖由+kwankwok525+於+16-04-18+發

原帖由 小新mama 於 16-04-18 發表
這解釋我不能接受!直情好似被人拔牙咁,如果係我誓要追究到底。冇可能咁都話唔知囉!雖然我冇呢個經驗,但 ...
我都認為老師有d粗心大意,正常小朋友跌親咀,都會檢查下牙齒,我仔n班試過自己跌倒,表面無損傷,但老師都有檢查埋佢口腔,仲發現口腔牙肉有少少損,應該係跌時d牙及親牙肉,其實好輕微,但老師都發現到。我覺得樓主小朋友間學校老師好求其

今天兩夫婦見了校長和班主任,其實她們已解釋她們所知和立即通告家長。今次事件十分罕見和特別,因為學校安 ...
問題係點跌跌到門牙都掉了?有交代嗎?

做人至緊要開開心心 :-D

我覺得呢個解釋好hea。我個細女一歲半,學行路時行唔穩自己撲落地,未識用雙手撐住個地面,個嘴落地先,撞崩四分之一隻牙。你個仔三歲幾照理講牙齒會更堅固,咩力度會撞成咁,成隻都撞甩晒?!就算接受到老師當時無為意原來牙都甩埋所以先無即時通知你,都要知道件事如何發生!

回覆:puibb 的帖子

他們說不知道

回覆:kwankwok525 的帖子

看了牙醫,醫生說牙齒好完整脫下,好似給人拔走一樣。

回覆:kwankwok525 的帖子

但也有可能撞鬆了脫下

可有要求查看閉路電視? 自己跌好, 俾人推好都叫知道真相?
如果老師無留意牙掉了, 你仔點處置隻牙?

係喎, 叫校方俾CCTV片段嚟睇吓, 校方態度似有嘢隱瞞.

咁隻牙去咗邊?吞咗落肚?呢個解釋真係接受唔到。好心痛個BB

其實你有冇嘗試引導小朋友講出發生左乜事?3歲幾應該可以表達

好彩,牙医話冇乜事

作為一個正常人,咀唇冇表面傷痕,但見到有血,一定會搵係邊度流血。
而學校好明顯一係瞞住某d野唔想講,一係就係冇common sense,完全唔去搵小朋友發生咩事,做法求其。
今次就話甩牙,下次如果撞穿頭或撞傷眼,難道可以一句話唔知傷到頭或眼而了事?

樓主,我見你講學校安全措施已算足及師生比例已較好,咁我個人認為全校上下包括校長、老師全都經驗不足什至不夠細心照顧小朋友,即使比著1:1師生都無用啦,都唔用心去看顧學童,發生事故就求其了事! 希望你小朋友快d好返啦,睇見都心痛

回覆:AJBabies 的帖子

多謝

‹ 上一主題|下一主題