用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 模擬名次45,全級名次31
go

模擬名次45,全級名次31

校長講名次1-50是Band 1, 但班主任叫我揀Band 2, 我應該點填

eatmonmon 發表於 16-4-15 16:24
校長講名次1-50是Band 1, 但班主任叫我揀Band 2, 我應該點填
乙一都要填B2??? 有無多D資料:男、女、邊區等等。

荃灣區除咗馬基同浸聯有40%+既B1學生, 其餘二線小學其實普遍應只有~33%.既B1學生

加上荃灣區B1學位不足, 填表要小心

王家爸爸  我都想知你點知   發表於 16-4-15 16:53
little_yolky  何解你咁勁知道樓主係邊區?  發表於 16-4-15 16:51
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

甲一和乙一填王少清,是否也沒有可能?

引用:甲一和乙一填王少清,是否也沒有可能? +

原帖由 eatmonmon 於 16-04-15 發表
甲一和乙一填王少清,是否也沒有可能?
好睇邊間小學,如果老師話band 2,乙一放王少清,應該已經冇位了。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆:gracelam 的帖子

但校長講1-50係Band 1, 我應該信邊個?
如果甲一揀葵青區,會唔會好少少

elbar  甲部揀葵青    發表於 16-4-15 17:19

得兩種可能:
1,校長講大話。
2,班主任玩你。

回覆 eatmonmon 的帖子

邊間小學?

little_yolky 發表於 16-4-15 16:26
乙一都要填B2??? 有無多D資料:男、女、邊區等等。
想知係邊間小學

回覆 王家爸爸 的帖子

真係冇理由咁樣講, 好似唔係好有責任咁

王家爸爸  校長或者班主任是但一個有問題  發表於 16-4-15 16:56
王家爸爸   Agree  發表於 16-4-15 16:56

引用:但校長講1-50係Band+1,+我應該信邊個? 如果

除左兩間一線上外,

其他荃灣區小學公開升中名單的只有3x%, 自己計下數啦!! 咁少資料好難幫到你。

eatmonmon 發表於 16-4-15 16:46
兩個都唔信,睇返舊年批位,稍作調整,然後自己估。

zngo    發表於 16-4-15 19:55
妹妹頭    發表於 16-4-15 16:57

回覆 gracelam 的帖子

我地學校都有41%

引用:校長講名次1-50是Band+1,+但班主任叫我揀Ba

有兩個名次參考咁好,但叫你選B2,為乜嘢?會唔會老師認錯了你係其他家長,班主任係咩環境下叫你選B2?

little_yolky  5kin,我哋學校就係直接用計band個排校內名次,仲要呈1呈2咁accumulate上去排。   發表於 16-4-15 17:14
5kin  兩個名次得個亂字,反正都係入咗數據用電腦排位,直接用計band果個排校內名次唔好d?   發表於 16-4-15 17:07

醒目開學勳章 王國長老

我囡個年都講頭 40 名係 B1, 但出到黎既結果
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆:miriam 的帖子

結果點樣?

引用:回覆+gracelam+的帖子 我地學校都有41%

原帖由 妹妹頭 於 16-04-15 發表

我地學校都有41%
深天????印象思源都接近有40%

peggy  上年深天有41%入B1中學,  發表於 16-4-15 17:31

妹妹頭 發表於 16-4-15 16:57

我地學校都有41%
如果係英中位有多既區,學校講有41%係B1,可能係指有41%入英中,兩者有啲差異。

醒目開學勳章 王國長老

唔計直資應該有 46/130 入到 B1 中學, 當你打返個九折當頭 41 名係 B1, 你可以唔使直接揀 B2 喎.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

乜嘢係模擬名次?提醒你級名次不等於呈分名次
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。