用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 放榜後叩門
go

放榜後叩門 [複製鏈接]

請問6月4、5日放榜,係咪呢兩日開始可去心儀學校叩門?程序係點的?去填form?要準備什麼文件?要profile 嗎?謝謝
   78    0    0    0

回覆:放榜後叩門

我都想知,求解答,謝謝

引用:請問6月4、5日放榜,係咪呢兩日開始可去心

原帖由 joeypong 於 16-04-15 發表
請問6月4、5日放榜,係咪呢兩日開始可去心儀學校叩門?程序係點的?去填form?要準備什麼文件?要profile 嗎 ...
我是這樣的:
一早擬定目標學校名單(我選了六所學校),做定個人檔案、寫定求位信,影印定所需文件,如出世紙、成績表、領洗紙、派位申請表等,夾附埋回郵信封。放榜前不時留意目標學校有否公佈招生詳情,有的一早已有申請表,有的會公佈幾時才派發,有的完全沒有公佈。放榜嘅第一天早上收到註冊証,要影印埋。然後前往各學校交叩門資料,有的只上午收,有的全日收,有的要下星期才收,星期日是不會收的。

回覆:放榜後叩門

5月中左右,各學校都會陸續將扣門所需資料或表格放上校網,你可以5月份打去心儀學校查詢

karen55407 發表於 16-4-15 11:44
我是這樣的:
一早擬定目標學校名單(我選了六所學校),做定個人檔案、寫定求位信,影印定所需文件,如出 ...
多謝詳細分享

karen55407 發表於 16-4-15 11:44
我是這樣的:
一早擬定目標學校名單(我選了六所學校),做定個人檔案、寫定求位信,影印定所需文件,如出 ...
我當年係放榜前一星期交...以示誠意....未有結果已交信(事實係無去抽獎)

mcl203 發表於 16-4-15 12:14
我當年係放榜前一星期交...以示誠意....未有結果已交信(事實係無去抽獎)
...
都想問,已有直資收了,冇份玩大抽獎,咁都可以去叩門嗎?

hppa  可以  發表於 16-4-15 13:05

引用:Quote:mcl203+發表於+16-4-15+12:14+我當年

原帖由 joeypong 於 16-04-15 發表
都想問,已有直資收了,冇份玩大抽獎,咁都可以去叩門嗎?
叩門係隨心所欲的

醒目開學勳章 王國長老

今年叩門情況已經有好心人做左SUMMARY, 要BOOKMARK, 會陸續有黎
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=3214830

舊年情況, 未必間間鐘意咁早出資料, 大部分係5月中/尾至出, 可以睇住舊年作參考
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2992828

想問下, 學校既推薦信, 如果學校寫general一封, copy比小學得唔得? 定應該預先請學校寫多幾封正本信呢?

因為聽人講, 如果派位無運時, 真係要漁翁散網咁去申請學校... 所以想咩都預早準備定~

回覆:LittleBallBall 的帖子

你要睇封信嘅內容先,基本上間間幼稚園都會幫小朋友寫推薦信,但當中實有啲係特別版本,如果係嗰啲版本,通常都有埋交表間學校嘅校名!如果唔係,咁有同冇都冇咩分別!

引用:Quote:原帖由+joeypong+於+16-04-15+發表請

原帖由 karen55407 於 16-04-15 發表
我是這樣的:
請問怎樣收到註冊証?我上年自行已註冊某津校。

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-04-15+發表

原帖由 day_bo 於 16-04-15 發表
請問怎樣收到註冊証?我上年自行已註冊某津校。
咁你無註冊証,如果叩到門,到時你同學校講你的情況,應該會教你點做才可註冊

回覆:day_bo 的帖子

先通知已註冊學校約時間辦理退學手續並取回註冊証,再將註冊証交到新校

引用:先通知已註冊學校約時間辦理退學手續並取回

原帖由 tina_yauyt 於 16-04-16 發表
先通知已註冊學校約時間辦理退學手續並取回註冊証,再將註冊証交到新校

...
自行註冊咗,是否可取回註冊呢?因為自行註冊是不用註冊証的!

引用:Quote:原帖由+tina_yauyt+於+16-04-16+發表

原帖由 karen55407 於 16-04-16 發表
自行註冊咗,是否可取回註冊呢?因為自行註冊是不用註冊証的!
自行已有offer嗰啲應該要自己去教署攪返嗰註冊証,詳情自己打電話去問啦

回覆:sissysze 的帖子

同意喔!我上年較幸運,有一晩時間考慮

回覆:WaWa_fish 的帖子

然後到已註冊學校取回有關証件

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-04-16+發表

原帖由 sissysze 於 16-04-16 發表
自行已有offer嗰啲應該要自己去教署攪返嗰註冊証,詳情自己打電話去問啦

...
即叩門未有offer前要攪?一或叩門有offer後先攪?

小曳人  有offer 先搞  發表於 16-4-17 21:56

回覆 day_bo 的帖子

事情發展應該是:第一輪自行收生已收,所以沒有註冊証,但教育局已有資料,他們要等到大攪珠後先可叩門,叩門學校收就要到教育局取回註冊証。
‹ 上一主題|下一主題