用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 跑馬地聖保祿天主教小學
go

跑馬地聖保祿天主教小學

請問校風如何?小一功課量平均每日多少?會好谷嗎?謝謝

引用:請問校風如何?小一功課量平均每日多少?會

原帖由 jeanjasmine 於 16-04-15 發表
請問校風如何?小一功課量平均每日多少?會好谷嗎?謝謝
傳統女校,點會唔谷

回覆:跑馬地聖保祿天主教小學

小一好happy ,少功課,冇教深

回覆 MIC-MIC 的帖子

數學教快半個學期

好多時要靠小朋友的主動性。轉左全日,可能另一個世界。但小朋友都比較乖。

中文和中文數比較深

回覆:跑馬地聖保祿天主教小學

如果對下有個細佬,大家認為家姐應唔應該讀女校?

hppa  Consider her first  發表於 16-4-27 04:22

引用:如果對下有個細佬,大家認為家姐應唔應該讀

原帖由 Wonderlady 於 16-04-25 發表
我的情況一樣,不過我最後還是從小朋友角度去看,揀認為最適合佢既學校,相信這是對小朋友最好的,齋校有齋校好處,尤其女校我本人覺得好處較多.
但兩個小朋友一切讀同一間學校,對沒有時間的父母來說是最好的安排.也有好多好處!不過家姐要打頭陣,入到一間心儀男女校真不容易,此終位少選擇少.

hppa    發表於 16-4-27 08:09

我都係大女讀咗女校,預咗會為細佬辛苦啲揾學校

karen55407 發表於 16-4-25 12:14
我都係大女讀咗女校,預咗會為細佬辛苦啲揾學校
Me too!!! 也是大女讀咗女校,現在輪到細佬預備考小一了!

引用:Quote:karen55407+發表於+16-4-25+12:14+我

原帖由 LittleButter 於 16-04-25 發表
Me too!!! 也是大女讀咗女校,現在輪到細佬預備考小一了!
我當年都係覺得,唔應該為了細嘅而剝奪大嘅機會,至多出多啲力幚細嘅多考幾間,我亦認為如果大嘅能養成良好品德和學習態度,可以對細嘅有好的影響。

hppa    發表於 16-4-27 04:27
carolmum    發表於 16-4-27 00:33

我覺得先攪掂一個好,何况幾年後升小人數少好多,抽獎直私都應該易d。
我之前為大仔選咗女龍幼稚園,唔多唔少係為細女打算,但最後細妹考到更心儀女龍,反而依家覺得對大仔唔住,因為女校男生原來唔係咁適合我大仔,依家反而仲要煩緊阿仔升小學。

我自己是女校出生,我個人認為女校是非比較多。

我好想個大女同細仔同一間學校。

在於我,可以集中適應一間小學模式。減低適應兩間模式,令我可以用多時間和精神照顧他們。

ice_gr 發表於 16-4-27 00:41
我自己是女校出生,我個人認為女校是非比較多。

我好想個大女同細仔同一間學校。
其實每個人(家長)也有不同的背景、價值觀和看法、每個家庭也有不同的情況和處境、每位小孩(不論是兄弟姊妹)也是 unique、獨立、有不同的性格、需要及學習摸式......所以不能一概而論,其他人的意見,也只能作參考之用。

hppa    發表於 16-4-27 04:27
lauwingtai    發表於 16-4-27 02:19

引用:Quote:ice_gr+發表於+16-4-27+00:41+我自己

原帖由 LittleButter 於 16-04-27 發表
其實每個人(家長)也有不同的背景、價值觀和看法、每個家庭也有不同的情況和處境、每位小孩(不論是兄弟姊妹) ...
完全同意