用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 ORT每級讀多少本為最適合?
樓主: sarahdad
go

ORT每級讀多少本為最適合? [複製鏈接]

回覆:S-Kwok 的帖子

我女都係吾肯聽audiobook

Obiepapa 發表於 16-4-21 02:30
我們小孩讀完ORT12上MTH開始是有點辛苦。人物太多,又歷史和地理一齊上。一開始要慢慢引導,兩個月後就無問 ...

同意,both treetop n mth 我都中途暫停,雖然好看想一路追落去,但慢慢看領略更多

MrBeast 發表於 16-4-21 08:12
同意,both treetop n mth 我都中途暫停,雖然好看想一路追落去,但慢慢看領略更多 ...

mth我原本只買了1-28, 但現在默讀, 書讀得太快, 害我今天急急補回29-52

原來mth 的冒險故事能完美地接上ORT the magic key adventure故事.

引用:+本帖最後由+sarahdad+於+16-4-22+13:00+編

原帖由 sarahdad 於 16-04-22 發表
書那嫌多?只怕孩子不讀。能多讀更應鼓勵不同題材的書。

sarahdad  我會好好鼓勵她常試不同題材的書, 謝謝.  發表於 16-4-22 14:19

sarahdad 發表於 16-4-22 12:49
mth我原本只買了1-28, 但現在她默讀, 書讀得太快, 害我今天急急補回29-52

原來mth 的冒險故事能完美 ...
MTH接ORT係好,不過建議多元化d,小學睇得廣泛d好
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-4-22 14:03
MTH接ORT係好,不過建議多元化d,小學睇得廣泛d好

還有Rainbow Magic Fairies,Junie B. Jones,Geronimo Stilton,A to Z Mysteries, ROALD DAHL排隊中......

sarahdad 發表於 16-4-22 14:17
還有Rainbow Magic Fairies,Junie B. Jones,Geronimo Stilton,A to Z Mysteries, ROALD DAHL排隊中...... ...
我意思唔需要睇晒全套先開始另一套,難得你女連續睇咁多本同系列唔會悶...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

sarahdad 發表於 16-4-22 14:17
還有Rainbow Magic Fairies,Junie B. Jones,Geronimo Stilton,A to Z Mysteries, ROALD DAHL排隊中...... ...
我女都有睇 RAINBOW MAGIC, 結果係我未悶我先悶, 本本都差不多, 係在學校英文堂借返嚟, 叫咗幾次先肯比比面轉過其他書睇吓.

MASAYA 發表於 16-4-22 14:20
我意思唔需要睇晒全套先開始另一套,難得你女連續睇咁多本同系列唔會悶... ...
我女有個習慣, 看開個套,只會一直追個套,除非追完同一套,才肯看第二套.

回覆:ORT每級讀多少本為最適合

唔怕悶即看字能力好勁喇,唔會怕閱讀理解的沉長文字,等埋理解開竅基本上做卷唔問題,下一步是點作描寫文,再下一步點作議論文,跟住功成等收成。

引用:Quote:sarahdad+發表於+16-4-22+14:17+還有

原帖由 MASAYA 於 16-04-22 發表
我意思唔需要睇晒全套先開始另一套,難得你女連續睇咁多本同系列唔會悶... ...
我仔會同時開幾套一齊睇

sarahdad  幾套一齊睇  發表於 16-4-22 21:32

aka722 發表於 16-4-16 01:12
我每朝送阿仔返學都讀比佢聽(大約30分鐘)。其實我都幾enjoy, 可以同佢傾下故事內容,親子

...

我都係, 晨讀好開心!!
有時read aloud未必一定係咁功能化, 閱讀雖然最終係一個人的事, 但一齊去睇一個故事, 再發現, 再討論, 兩代真係齊齊有得著。未夠3歲我已經一本一本arnold nobel咁讀俾個女聽, 原因係我自己好鍾意佢的兒童文學(我唔鍾意的書唔多願讀), 其實以阿女牛龜咁慢的閱讀程度有排都睇唔明, 但故事真係夠吸引小朋友絕對理解到, 聽得開心讀得開心。

講返read aloud有無用, 其實read aloud係必經階段, 如果細時自己無呢個經驗, 長大係較難做到速讀, 默讀6-7歲開始要訓練, 兒童發展角度6-7歲-12歲係另一個階段, 而之前, 係要多多鼓勵小朋友read aloud, 順便培養吓musical ear。

sarahdad 發表於 16-4-22 12:49
mth我原本只買了1-28, 但現在她默讀, 書讀得太快, 害我今天急急補回29-52

原來mth 的冒險故事能完美 ...
你女女好叻,just curious,mth後會比乜佢睇?

mth後會比乜佢睇?
--------------------------------

我女女普通人一個,mth後會比Rainbow Magic Fairies,Junie B. Jones,Geronimo Stilton,A to Z Mysteries, ROALD DAHL 讓她選擇. 家裏暫時只有這些, 或帶她去圖書館選她喜歡的.

sarahdad 發表於 16-4-23 08:34
mth後會比乜佢睇?
--------------------------------
會不會考慮e加就張mth和其他書放在一起比佢自己揀?

引用:Quote:sarahdad+發表於+16-4-23+08:34+mth

原帖由 MrBeast 於 16-04-23 發表
會不會考慮e加就張mth和其他書放在一起比佢自己揀?
我有將mth和其他系列的書放在她的小書櫃,但她現時每次都拿mth來看,可能她有追書中的主角的癖好。

sarahdad 發表於 16-4-23 09:39
我有將mth和其他系列的書放在她的小書櫃,但她現時每次都拿mth來看,可能她有追書中的主角的癖好。

...
咁如果唔比mth29+佢住,你估佢會揀邊套先呢? sorry too many 無理頭問題,我個人就係咁,老闆成日話我無聊

sarahdad  我選擇盡量滿足佢, 令她興趣大些和積極些.  發表於 16-4-23 11:48

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+16-04-23+發表會

原帖由 sarahdad 於 16-04-23 發表

...
我都選擇盡量滿足佢,試過睇晒到冇得睇,新嘅未出,連comics版都上網訂番黎。當佢睇到冇得睇,自然會轉,或者翻睇。

sarahdad  Geronimo Stilton迷?  發表於 16-4-23 11:46

引用:+本帖最後由+sarahdad+於+16-4-23+08:46+編

原帖由 sarahdad 於 16-04-23 發表

mth後會比乜佢睇?
女孩不可錯過 Jacqueline Wilson。

sarahdad  多謝你用心的推介, 我叫女兒試試看.  發表於 16-4-23 11:36
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+sarahdad+於+16-04-23+發表本

原帖由 shadeslayer 於 16-04-23 發表
女孩不可錯過 Jacqueline Wilson。
此作者捕捉孩子的心十分準確,孩子看有共鳴,家長看可了解孩子的心。幾乎每本也好看。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題