用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 ORT每級讀多少本為最適合?
樓主: sarahdad
go

ORT每級讀多少本為最適合? [複製鏈接]

little_yolky  audio book唔好嗎?暑假買咗好多俾阿女,佢唔鐘意聽,剩係睇,省咗佢一餐添。   發表於 5 分鐘前

Xxxxxx

我會咁,如果佢有興趣看書,就不用 audio book,如果佢受 audio book,唔受書,就 audio books. 但 audiobooks 不能取代閱讀。

孩子小時候很容易學會「速讀」,太多朗讀或 audiobooks 發展不了速讀。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 16-4-15 13:02
little_yolky  audio book唔好嗎?暑假買咗好多俾阿女,佢唔鐘意聽,剩係睇,省咗佢一餐添。   發表於 5 分鐘前 ...
太多朗讀或 audiobooks 發展不了速讀。

這是重點,我要緊記.

引用:Quote:shadeslayer+發表於+16-4-15+12:18+H

原帖由 MASAYA 於 16-04-15 發表
係咪the lord of the rings都唔會睇,怕中伏?
Lesson learned 係,畫面(插畫,電影)會赫怕小女。佢好幾年前看 Inheritance,戰爭,殺意恐怖過 HP,Narnia 好多倍,佢一D事都無。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:ORT每級讀多少本為最適合?

阿仔近期都愛上rainbow Magic. 喺佢自己睇既第一本chapter book. 之前冇比個佢睇,但佢喺圖書館無意中自己發現. 可能我之前比個the faraway tree 佢睇,令佢對fairies and goblins 有興趣。再教埋佢點㨾喺圖書館預約書,宜家一星期要去兩三次!啱岩睇rainbow magic時,一日要睇幾本!仲要一路行一路睇,由圖書館回家路程已睇完一本!佢都係速讀個隻,可能miss 左好多details, 不過冇所謂,我覺得係一個stage.

回覆:ORT每級讀多少本為最適合?

Beginner chapter books 可以試下薄的 Jacqueline Wilson. 大力推介。

sarahdad  謝謝推介.  發表於 16-4-15 15:47

回覆:ORT每級讀多少本為最適合

恕我直言, 我覺得樓主在培養小朋友閲讀方面似運作緊一間工廠, 太側重於個程度與讀的書量。 找專人“讀” 書比小朋友 “聽”, 不如同小朋友講故事, 小朋友亦可加入自己創作。小朋友亦是時候自己看書而不是倚賴別人“説書” 。

閱讀, 家長除可介紹讀物給小朋友, 亦應給小朋友空間去選擇讀物, 亦唔需要刻意記下個閱書数量。

shadeslayer 發表於 16-4-15 13:02
little_yolky  audio book唔好嗎?暑假買咗好多俾阿女,佢唔鐘意聽,剩係睇,省咗佢一餐添。   發表於 5 分鐘前 ...
我諗住一雞兩味, 一邊睇書, 一邊學習外個人個口音丫嘛。

我女女中文書就識速讀, 佢會先好快睇一次, 鐘意既書會番睇, 番睇, 再番睇, 睇九萬次, 睇得好仔細。...........但英文書無乜見佢番睇。

我覺得小朋友閱讀係一種享受, 唔使刻意安排太多.
可能是我從不限制佢, 反而佢好主動做哂功課, 然後自己睇同揀書帶返學校
每星期出街都行下書局, 佢喜歡咩書又肯自己用零用錢買.
另外, 睇書多自然會識「速讀」.

引用:+本帖最後由+sarahdad+於+16-4-15+10:41+編

引用:Quote:shadeslayer+發表於+16-4-15+13:02+l

引用:Quote:shadeslayer+發表於+16-4-15+13:02+l

原帖由 little_yolky 於 16-04-15 發表
我諗住一雞兩味, 一邊睇書, 一邊學習外個人個口音丫嘛。
無得一雞兩味架。

回覆:ORT每級讀多少本為最適合

我見樓主話朗讀時有感覺似做功課,小兒看英文書時我也曾好擔心佢明唔明,點解貢快看完一本,開頭常問佢識唔識個字?發覺原來會打斷佢節奏?覺得你煩,更無可能朗讀,寧遠停讀或走去玩。而家我想知佢明唔明,我會話呢度貢得意既,跟住佢會解釋,佢解釋到錯晒我都會笑哈哈讚佢因有肯看字後所以能解釋。跟住我就走人,費是又變騷擾,佢唔識唔明都算。

little_yolky  你算好彩,俾我女女,一定話:你好煩!  發表於 16-4-15 15:59

birdbird 發表於 16-4-15 14:05
恕我直言, 我覺得樓主在培養小朋友閲讀方面似運作緊一間工廠, 太側重於個程度與讀的書量。 找專人“讀” 書 ...

請不要誤會, 我在培養小朋友閲讀的方面是認真的,女兒中文的閱讀,我由她三歲起,我便和她每天伴讀1小時,風雨不改, 直至升小二時, 她已能自己閱讀, 我只負責買她喜歡的書.

在她三歲幾(剛讀K2)的時候, 我開始想: 她應該也能享受英文閱讀的樂趣, 所以一次買了幾百本Picture Book. 但問題來了, 書的內容很淺, 我能讀給她聽, 但我知道我的英文發音實在五音不全, 實在完全沒有信心, 剛好, 我發現我住的大廈有一位英國人, 我問她有沒有興趣教我女兒, 她立即答應可以試試, 點知女兒超級喜歡這位英國人給她讀故事, 因為miss在讀故事給她聽時很誇張, 她們兩個時大笑, 就這樣英國miss和我女兒快樂地渡過了美好的三年.

為何我這麼重視她閱讀的程度和記下她閱的書的數?

(1) 因為我了解她的程度才能幫她找到適合她程度的書去閱讀, 許多專家說, 如果讀了一些超越了許多她程度的書, 可能是接近白讀, 不適合她.

我推薦http://www.scholastic.com/bookwizard/

用上面的連結能查到英文書的程度和適合閱讀年齡

(2)我記下她讀過的書及數量,
是因為我買了許多書給她看, 有幾百本, 為了方便管理, 我仿傚台灣廖彩杏的作者,
Excel表記下我買過的書和適合的程度, 她讀完我會做個記號, 因為許多書不及時讀會過期的(過了她適合的年齡沒看便白費).

stockmike 發表於 16-4-15 15:24
我見樓主話朗讀時有感覺似做功課,小兒看英文書時我也曾好擔心佢明唔明,點解貢快看完一本,開頭常問佢識唔 ...

朗讀不會像做功課, 她很享受的, 這方法又不是我發明的, 我都是參考現時很流行的台灣作者廖彩杏--用有聲書聽出英語力一書, 現在女兒的發音十足十像個英國人, 在學校上英文堂常被老師讚, 令她很有自信, 所以現在朗讀得特別起勁.

sarahdad 發表於 16-4-15 15:37
朗讀不會像做功課, 她很享受的, 這方法又不是我發明的, 我都是參考現時很流行的台灣作者廖彩杏--用有聲書 ...
所以我咪諗住一雞兩咪囉, 但响我女兒身上無效, 我估計你女身的發音係關位英國女仕的事, 跟audio book不是有這麼直接的關係。

IloveJJ 發表於 16-4-15 14:43
响讀英文書方面,我同你既方法唔同,我曾經都想我仔用聰明爸方法(唔知有無記錯),一邊跟Audio讀幾遍,但發 ...
唔係, 我同你一樣, 我都係跟聰明爸化身既方法, 都諗住一邊跟audio book讀, 但佢無理我, 所以, 我最後投降, 都係買佢鐘意既書俾佢睇, 但佢無咁既時間日日睇20分鐘, 因為嘥晒D時間睇中文書。佢依家係睇到D "淺" 既英文書, 佢靠估既功夫好到家。至於興趣...........無辦法, 佢係鐘意睇中文書多過英文書好多好多。我肯定佢小學畢業前睇英文書既深度, 都唔及佢小三中文書既程度。

妹妹就更等而下之, 不過妹妹有個好處, 好鐘意睇唔同種類既書, 恐龍、科學、故事、歷史都鐘意。就係唔鐘意睇教科書。

引用:Quote:sarahdad+發表於+16-4-15+15:37+朗讀

原帖由 little_yolky 於 16-04-15 發表
所以我咪諗住一雞兩咪囉, 但响我女兒身上無效, 我估計你女身的發音係關位英國女仕的事, 跟audio book不是有 ...
Audio books 或朗讀對聆聽發音有好處,但不代表會話好。

我希望女兒會話好,所以我直接培養會話。和閱讀是兩種東西。

sarahdad  會話有機會再找個英國或美國人和她一對一傾下應該可以.  發表於 16-4-15 17:02
sarahdad  長遠來說, 我都讚成是要默讀的.  發表於 16-4-15 16:58
little_yolky  哦.......原來如此,即audio book可以訓練對耳仔。  發表於 16-4-15 16:49

little_yolky 發表於 16-4-15 15:58
所以我咪諗住一雞兩咪囉, 但响我女兒身上無效, 我估計你女身的發音係關位英國女仕的事, 跟audio book不是有 ...

我用廖彩杏的方法是先把故事書的Audiobooks(約半小時的播放內容)每日播放3, 播放期間不要求跟讀及看正在播放的書, 只是把播放的故事書放在她平時活動的地方附近, 她有興趣便會拿起來看看,但我從不強求她一定要看, 約五天後, 播了1015, 我會叫女兒朗讀這本書給我聽, 此時, 我當然要乘機大讚她一番(讚賞教育嘛), 過了一個月後, 我會叫她把這故事再朗讀一次給我聽, 這本書便算完成. 在興趣的驅使下,
她為了天天有新的英文故事書聽和看, 現在每天都主動朗讀一至兩本英文故事書.

little_yolky 發表於 16-4-15 16:06
哦.......原來如此,即audio book可以訓練對耳仔。
我而家係朝早梳洗換衫既時候播audiobook,等於以前聽收音機咁,冇咁多資源時間搵NET就自己係呢d時間攝黎聽
妳兩個年紀差唔多,鼓勵佢地自製語境,話爸爸媽媽listening唔好,佢兩個用英文講秘密冇其他人知架

little_yolky  事實爸媽英文真係唔好  發表於 16-4-15 17:09
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-04-15+發

原帖由 shadeslayer 於 16-04-15 發表
Audio books 或朗讀對聆聽發音有好處,但不代表會話好。

我希望女兒會話好,所以我直接培養會話。和閱讀是 ...
同意!

對住份文章朗讀得如何精彩也不保證日常會話的聽、講能力。

另外,閱讀其實是書在就手就已進行的一件簡單事。要大費周章找個專人 “讀書”, 開CD 聽 audio book, 還要點算讀過什麼書(係用 “讀” 而不是 “看“), 將閱讀一件簡單樂事複雜化、過份量化, 有點多此一舉。

sarahdad  一看閣下的文筆便知是閱讀派的高手, 失敬! 我會檢討一下.  發表於 16-4-16 18:18
‹ 上一主題|下一主題