用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 ORT每級讀多少本為最適合?
樓主: sarahdad
go

ORT每級讀多少本為最適合? [複製鏈接]

stockmike 發表於 16-4-26 21:54
七歲後係乜期,小弟好想知
7歲入邏輯運思期, 即係有能力用邏輯去思考, 11之後就進入抽象學習啦, 成個世界教育都用大約呢個年紀去劃分, 有興趣可以搵cognitive development theory睇吓(不過都只係各種理論其中一種, 而呢個世界有成千上萬個理論同五花百門教學法嘅)~
所以有時好多媽媽話, 細路未開竅, 我覺得係有其道理, 發展歷程同小朋友個思考狀態好有關係。

醒目開學勳章

MASAYA 發表於 16-4-15 08:55
好多人睇完ORT轉chapter都要適應,不過小二應該好快轉到,故事性質同ORT似既magic tree house應該適合,其 ...
我女以家只肯睇RAINBOW MAGIC

cal@wicked 發表於 16-4-29 15:04
7歲入邏輯運思期, 即係有能力用邏輯去思考, 11之後就進入抽象學習啦, 成個世界教育都用大約呢個年紀去劃分, ...

這理論看似有道理, 女兒在7歲前很難理解較為複雜的數學, 但過了7歲後, 數學已難不到, 她每次都能答到學校考試或測驗的難題(加分題).

回覆:ORT每級讀多少本為最適合?

所以有些學校家長把學習愈推愈前,小學D野幼稚園教,係事倍功半,甚至白費心機,結果 burn out。

唔知幾時開始,人們失去了合適的時間教合適的東西這常識。

akys  同意  發表於 16-4-30 01:31
sarahdad  十分認同  發表於 16-4-29 19:55
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 16-4-29 19:35
所以有些學校家長把學習愈推愈前,小學D野幼稚園教,係事倍功半,甚至白費心機,結果 burn out。

唔知幾時 ...
唔知有呢班人先定有贏在起跑線先
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

sarahdad 發表於 16-4-29 17:45
這理論看似有道理, 女兒在7歲前很難理解較為複雜的數學, 但過了7歲後, 數學已難不到了她, 她每次都能解答到 ...

甘我個仔過左七歲,仲系數學白痴一個,又點解釋呢?

wan_sosin  始終沒有一套理論能解釋到所有人類  發表於 16-4-30 00:27

引用:Quote:sarahdad+發表於+16-4-29+17:45+這理

原帖由 LeeCC 於 16-04-29 發表
每個孩子也有其發展時間表。就算他不是數學達人,也是父母生成。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:sarahdad+發表於+16-4-29+17:45+這理

七歲不是界綫吧!不用擔心。我女之前數學也差。但今年開Hiu和自己努力。大部分area也是outstanding .最差也是proficient.連帶phy Chen bio.也比我想象好,原找了個大學姐姐補,補左三個月佢話可以自己handle.今天bio 考完得b.我話幾好。佢話佢用埋我暑假在Tao bao買們IGCSE 教材做(原先系俾個姐姐用來教佢)佢的自覺,令我感恩。小朋友要有學習動機

我自己小四起數學不及格。乜都唔明。蠢都C.在中五開Hiu.會考也得b.所以不用怕!

Btw.我認未開Hiu 有之後開hiu可能。不過最後不會是最top的學生。

引用:Quote:原帖由+LeeCC+於+16-04-29+發表甘我

原帖由 lui 於 16-04-30 發表
我自己小四起數學不及格。乜都唔明。蠢都C.在中五開Hiu.會考也得b.所以不用怕!

...
但對父母嚟講,等待始終係苦事

shadeslayer  家長看得開,DNA 也是由自己來,便可。  發表於 16-4-30 11:35

引用:Quote:原帖由+lui+於+16-04-30+發表我自己

原帖由 S-Kwok 於 16-04-30 發表
但對父母嚟講,等待始終係苦事
做父母在過程中幫下手糸要,不過唔會50分變80分。變到70分都算

holemama:去邊度可以check書程度?thx
--------------------------------------------------------------------
以下網址能Check到:
http://www.scholastic.com/bookwizard/

holemama    發表於 16-5-3 14:18
holemama  Thx  發表於 16-5-3 14:18

LeeCC 發表於 16-4-29 23:30

人人都有不同強弱, 就算真係數學白痴, 都唔代表佢講嘢諗嘢無邏輯(我就係數學白痴)。有啲細路係明顯語文係強項, 有啲明顯係美藝強, 相信家長都見得多, 但我見最多係細路以為自己好弱, 而驚咗某一科, 卒知越來越差, 咁可能係教學同理解方法協調問題。又, 而我非正式統計, 男仔, 又真係慢少少發力~

謝謝各位回應,想不到這麼多朋友回應我,鼓勵我

我似乎騎劫了樓主的主題,不好意思

LeeCC 發表於 16-5-3 11:57
謝謝各位回應,想不到這麼多朋友回應我,鼓勵我

我似乎騎劫了樓主的主題,不好意思 ...
沒有甚麼不好意思, EK像是一個大家庭, 有問題, 自然會有很多熱心人士作答。

回覆:sarahdad 的帖子

看 ORT 11,12,及 magic tree house.不建議老鼠記者

Babyeddie 發表於 16-8-2 21:15
看 ORT 11,12,及 magic tree house.不建議老鼠記者

正看magic tree house 1-52, 為什麼不建議GeronimoStilton? 我買了Geronimo Stilton 1-40, 女兒對它有興趣, 是否GeronimoStilton的原著是意大利文的原因?

回覆:sarahdad 的帖子

老鼠記者有好多造字,玩字punch ,雖則內容有趣,但年紀太小看會分不清有這個字定冇,所以可以等一等,基礎很好小朋友當然冇問題

sarahdad  原來是這樣, 我先收起Geronimo Stilton.  發表於 16-8-2 22:15

回覆:ORT每級讀多少本為最適合?

這裡很多高手

sarahdad  你也是其中一位 發表於 16-8-2 22:58
‹ 上一主題|下一主題