用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家對ESF kindergarten 有咩意見?
樓主: bellarie
go

大家對ESF kindergarten 有咩意見? [複製鏈接]

回覆 964000 的帖子

ESF 資源豐富,咁難得入到去,梗係希望一條龍讀到ESF 中學畢業!入到佢地嘅小學,已經可以直升中學,佢地嘅KGV 和 Shatin College 成績好好的!行ESF 條路,小朋友開心學習,家長又可以輕鬆面對,不用帶小朋友去補呢樣補嗰樣!幾好呀!

回覆 Park88 的帖子

真的不會轉翻出local,除非家長及小朋友都喜歡谷或可以谷!

回覆 bellarie 的帖子

我認識ESF 中學家長們話,佢地d老師係專科專教,即是老師教數嘅,唔會又要去教埋物理化學!所以老師只專一科來教學生!另外中學圖書館藏書量多、館長也特登請來只take care of the library! 一班20幾人,老師係因應每位小朋友學習程度教學,所以同一班嘅小朋友,每人看及學習書嘅程度也不同!例如英文弱d小朋友,會睇d程度易d嘅,直到見到佢一路進步後,先比深d佢睇!相反,程度高嘅小朋友真會睇深好多嘅書!老師因人而教!

回覆 bellarie 的帖子

不過要有心理準備,ESF 幼稚園(K1&K2)係冇功課返屋企做的, 佢地幼稚園已經行IB PYP, 着重啓發及學習如何去學習的!ESF 小學也非常少功課,一樣行IB ,訓練小朋友如何去思考、分析、搜查資料及啓發他們什麼是終身學習!家長一定要好相信學校先得,否則便成日懷疑小朋友冇學嘢咁,學咗d嘜(因冇家課)!其實小朋友潛在地學咗好多嘢,對佢日後上中學考IB試極之有用!真的每日積少成多!

回覆 phoebewong123 的帖子

你可以上佢地幼稚園個website 睇,佢地行 inquiry-base approach, 不是 content base approach! 加上如果家長去幼稚園 interview, d 外藉老師也會特別同家長講,學校冇功課的和行IB PYP, 佢地一定要 make sure 家長同學校理念一致,否則小朋友英語好表現好,但家長理念不同,也會fail 個 interview!
http://www.esfkindergartens.org.hk/
‹ 上一主題|下一主題