用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 明天派下學期成績表
樓主: fennieng
go

明天派下學期成績表 [複製鏈接]

5kin 發表於 16-4-14 10:52
小學得到獲派頭三志願比率高只係結果,
我傾向想信唔係主因。

對的,一定要通力合作.

fennieng 發表於 16-4-14 10:31
咁又係,其實我覺得除左可立我諗其他3間乙二都唔會有機
其實我細個係黃大仙區,個陣仲係5個band,而家已經唔係太清楚邊d係band1,但有時見人討論黃大仙區都會睇下,可立係咪band1都幾大爭議,但係以前可立係一間好學校,而家聽返黎,就算成績上唔係band1,都係一間好學校
我上個留言只係問下你知唔知熱門個d唔填乙一就冇謂填乙二乙三浪費機會,你知道咁你就識點填,黃大仙band1位少,抽唔抽到運氣佔既比重好大,good luck
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:YmOra+發表於+16-4-14+10:04+祝好結

原帖由 fennieng 於 16-04-14 發表
其實黃大仙男都係得4間band1可以填,如果我真係填晒4間咁得唔得架?
我都係黄大仙區又係仔,真係唔知點好,仲要邊緣估估下。我仔又唔爭氣,比重高D考試就低分,唔温書D測驗鬼死高分,平均只能係B1尾,博又死,唔博又唔知點好。

引用:大家都係黃大仙區,+不如一齊研究吓!我想知,

原帖由 YC04 於 16-04-14 發表
大家都係黃大仙區, 不如一齊研究吓!

我想知, 甲一同乙一係味一齊抽, 機會是否均等?   ...
我覺得係抽完甲部先再抽乙部,隻vcd好似係咁講

metrochung 發表於 16-4-14 11:34
我都係黄大仙區又係仔,真係唔知點好,仲要邊緣估估下。我仔又唔爭氣,比重高D考試就低分,唔温書D測驗鬼死 ...

還有時間慢慢排位,努力加油呀!

MASAYA 發表於 16-4-14 11:24
其實我細個係黃大仙區,個陣仲係5個band,而家已經唔係太清楚邊d係band1,但有時見人討論黃大仙區都會睇下 ...
其實你未講之前我係唔明,一路都諗住填晒4間落去就應該入到一間,因亞仔都係band1,點知你講完諗諗下又係,所以而家先煩梗,因為我唔識,我從來都無睇邊d band2係比較好,而家殺到埋身,都唔知點好,加上不嬲都無運氣

metrochung 發表於 16-4-14 11:34
我都係黄大仙區又係仔,真係唔知點好,仲要邊緣估估下。我仔又唔爭氣,比重高D考試就低分,唔温書D測驗鬼死 ...
以我所知大抽獎時都無話頭定尾,不過都好難揀,自己都好煩

fennieng 發表於 16-4-14 11:42
其實你未講之前我係唔明,一路都諗住填晒4間落去就應該入到一間,因亞仔都係band1,點知你講完諗諗下又係,所以 ...
咁你好彩上黎問下,如果係你原先諗既咁填,唔中乙一真係唔知下試到邊個志願先停... 而家已經冇咩時間了解其他學校,學校有咩意見?
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 fennieng 的帖子

你呢區班主任都水唔到你去邊,聽佢意見應該都唔會錯得去邊𠺢啦,
而且你又話唔熟band2

MASAYA 發表於 16-4-14 11:50
咁你好彩上黎問下,如果係你原先諗既咁填,唔中乙一真係唔知下試到邊個志願先停... 而家已經冇咩時間了解其 ...
唯有聽日派成績表問下老師意見啦

5kin 發表於 16-4-14 11:50
回覆 fennieng 的帖子

你呢區班主任都水唔到你去邊,聽佢意見應該都唔會錯得去邊𠺢啦,
係呀,而家都係咁諗,聽日問下佢,不過成班家長,好難問得太詳細

回覆:fennieng 的帖子

唔理咁多,我都明天問多D老師意見先

metrochung 發表於 16-4-14 12:50
唔理咁多,我都明天問多D老師意見先
剛剛睇過其實黃大仙band2頭中學都唔係好多,係文理同聖文德,其實乙部填他區機會大唔大呢?

fennieng 發表於 16-4-14 15:06
剛剛睇過其實黃大仙band2頭中學都唔係好多,係文理同聖文德,其實乙部填他區機會大唔大呢? ...
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/KL4%20SSL.pdf
呢度有齊乙部他區既名額,我聽過一個係黃大仙乙一填沙田呂明才而入到既例子,不過得兩個位,真係all or nothing... 而且該學生都已畢業,而家既情況又唔同晒

唔該晒,真係好頭痕

引用:Quote:metrochung+發表於+16-4-14+12:50+唔

原帖由 fennieng 於 16-04-14 發表
剛剛睇過其實黃大仙band2頭中學都唔係好多,係文理同聖文德,其實乙部填他區機會大唔大呢? ...
他區B1好多都係兩個位,所以要考慮清楚博唔博

metrochung 發表於 16-4-14 16:43
他區B1好多都係兩個位,所以要考慮清楚博唔博
如果自行兩間機會大,咁乙一搏他區兩個位都可以一試,不過除左機會率,最重要當然係間學校適唔適合小朋友啦

MASAYA 發表於 16-4-14 17:02
如果自行兩間機會大,咁乙一搏他區兩個位都可以一試,不過除左機會率,最重要當然係間學校適唔適合小朋友啦 ...
我初頭諗住甲一甲二會揀返自行果2間,其實如果而家揀返黃大仙區會唔會好d呢?而乙一,二我就諗住揀本區band1,跟住乙三開始就本區band2頭,然後他區band2頭咁唔知好唔好呢?

fennieng 發表於 16-4-14 17:15
我初頭諗住甲一甲二會揀返自行果2間,其實如果而家揀返黃大仙區會唔會好d呢?而乙一,二我就諗住揀本區band1, ...
你自行唔係揀黃大仙區?甲二基本上冇機會,甲一機會低,揀最心儀就可以,人人機會平等,乙部等老師畀意見先諗囉

MASAYA 發表於 16-4-14 17:26
你自行唔係揀黃大仙區?甲二基本上冇機會,甲一機會低,揀最心儀就可以,人人機會平等,乙部等老師畀意見先 ...
自行2間都唔係黃大仙呀,而家連甲部都唔知點填好,唯有問下老師意見啦,唔該晒
‹ 上一主題|下一主題