用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 特殊和主流幼兒園同時讀
樓主: Tulip88
go

特殊和主流幼兒園同時讀 [複製鏈接]

Methy,請問你對幾間肢體殘障學校有無意見啊?

引用:Methy,請問你對幾間肢體殘障學校有無意見

原帖由 CHOLE_MUM 於 16-04-17 發表
Methy,請問你對幾間肢體殘障學校有無意見啊?
我參觀(有d上埋體驗日)左6間肢體傷殘學校(小一至中六),想了解邊間?定問邊間好?

methy 發表於 16-4-17 22:49
我參觀(有d上埋體驗日)左6間肢體傷殘學校(小一至中六),想了解邊間?定問邊間好?

...
其實仲有2年先到我, 所以間間都想知.....如果岩的,搬都無問題.....

你最後揀成點?

引用:Quote:methy+發表於+16-4-17+22:49+我參觀

原帖由 CHOLE_MUM 於 16-04-17 發表
其實仲有2年先到我, 所以間間都想知.....如果岩的,搬都無問題.....

你最後揀成點?
咁你要參觀定了,k2開始慢慢睇,連埋主流,輕度都睇埋,都好花時間,但一讀就讀12年,梗係要選間自己認為適合的。

CAC評估左可選主流或肢體傷殘,考慮到阿仔長遠仍然需要PT+OT服務,讀主流,就要返醫院睇PT&OT,唔夠力度&要周圍去,而且主流課程太快太深,我仔會吃力,最後選擇了肢體傷殘,反正佢有主流課程,我選了港島區果間,快要搬家了。

回覆 methy 的帖子

你介唔介意講你個小朋友讀邊間?我個女都讀緊特殊幼稚園,讀埋出年就升小學。似乎你個間學得多d野...

引用:回覆+methy+的帖子 你介唔介意講你個小朋

原帖由 siugigi 於 16-04-18 發表

你介唔介意講你個小朋友讀邊間?我個女都讀緊特殊幼稚園,讀埋出年就升小學。似乎你個 ...
屯門堂特殊幼兒中心,你小朋友呢?

間學校我比足100分,由足2歲生日第二日暫託開始、(中間9個月返N班+E位)到正式入學,現在最後一年,差不多度過了4年、9月上小學了,我好唔捨得呀。

Methy,點解心儀呢間既?

引用:Methy,點解心儀呢間既?

原帖由 CHOLE_MUM 於 16-04-18 發表
我最心儀唔係佢,佢排第二或三,另外要就埋妹妹升讀小學,港島係我老家,搬回去讀小學有分。至於第一係沙田果間,參觀日見哂各治療師,好喜歡那裡大家庭既感覺,仔亦喜歡,課程適合等等,可惜細女升小無分。

肢體傷殘學校以居住地址安排入學,平均黎講,各間都差不多,我心儀既你未必心儀,簡單講,我住屯門區,屯門培愛新校舍,靚一靚,治療師有愛心,課程安排滿足唔到我所期望,又無NET,而且我女在屯門區升小無分,搬去一個區域能夠就哂兩個讀書,就係我選港島果間既原因。

引用:Methy,點解心儀呢間既?

原帖由 CHOLE_MUM 於 16-04-18 發表
原來我曾經開個post分享大埔間體障學校,有興趣睇下。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2966850

謝謝methy的分享。。。
我睇黎都要展開參觀之旅,我本身住港島,老師都係建議港島或觀塘個間。你個時係跟學校去?

引用:謝謝methy的分享。。。我睇黎都要展開參觀

原帖由 CHOLE_MUM 於 16-04-19 發表
謝謝methy的分享。。。
我睇黎都要展開參觀之旅,我本身住港島,老師都係建議港島或觀塘個間。你個時係跟學 ...
自己區就S位安排,其他區就自己打去學校問有無體驗日,約參觀。

引用:Quote:原帖由+SHEEPYEUNG+於+16-04-16+發表

原帖由 methy 於 16-04-17 發表
我無坐校車經驗,自己接送,仔同學有,入學就會問你要唔要校車服務,如果你在校車路線既第一個站,就要預遊 ...
thanks!
知唔知S位連住宿的幼兒中心好嗎?
現在排緊 S位,社工問需唔需要轉排連住宿的,我唔知情況係點?個心15,16。
請教!

引用:Quote:原帖由+methy+於+16-04-17+發表我無

原帖由 SHEEPYEUNG 於 16-04-19 發表
thanks!
知唔知S位連住宿的幼兒中心好嗎?
現在排緊 S位,社工問需唔需要轉排連住宿的,我唔知情況係點?個 ...
連住宿既S位我無經驗亦無識人,人人需要不同,只知道有家庭照顧不到肢體傷殘小朋友,可能係父或母係長期病患之類,或小朋友傷殘程度太嚴重,照顧不了才入宿,都係果句,自己打去S位要求參觀了解就最清楚間S位係咪你所期望。

引用:Quote:原帖由+SHEEPYEUNG+於+16-04-19+發表

原帖由 methy 於 16-04-19 發表
連住宿既S位我無經驗亦無識人,人人需要不同,只知道有家庭照顧不到肢體傷殘小朋友,可能係父或母係長期病 ...
thanks!

我的女兒不是體障,是發展遲緩。不過小手不夠力,到現在還有一年就要升小一,都未學寫字,都仲係寫線。學校都是把訓練融合在課堂和食飯時間之類。感覺你孩子的學校安排學的東西較多。

引用:回覆+methy+的帖子 我的女兒不是體障,是

原帖由 siugigi 於 16-04-19 發表

我的女兒不是體障,是發展遲緩。不過小手不夠力,到現在還有一年就要升小一,都未學寫 ...
小手肌真係無得急,我仔用左兩年多時間(3歲半至5歲8個月)黎做寫字前訓練,有血有淚,泥膠,大力膠,沙,剪紙條剪飲管、筷子夾精木仔,印公仔,手指畫,k2手有小小力,開始扭到薄手巾仔,就搾水筆寫字(有水印提示),寫足一年,不過就認哂A-Z大小階。
第三年終於用深色鉛筆都夠力寫到,但協調都係差,易倦,但佢好想學,每日盡力完成20個中文字。

很感動喔!勤有功!
我阿女認A-Z無問題,但學校從沒有給她正式的寫字功課,寫T字都是直線練習,不算是寫英文字。中文簡單如一二三都無。
不過不知她寫直線要寫到甚麼程度才算及格可以開始寫字,然而她寫的直線都是震震下的,也許這也是原因吧。

引用:回覆+methy+的帖子 很感動喔!勤有功!我

原帖由 siugigi 於 16-04-20 發表

很感動喔!勤有功!
你呢句「感動」,正正就係有日阿仔興奮地從書包拎完成了一半「早」字既功課比我睇時既心情。
k2寫直線橫線開始,唔出界,鉛筆出到色就開始臨摹寫A-Z,再仿畫式寫A-Z,難度係慢慢加,k3開波就寫「十、土」不需轉彎既字,都震震下,寫一兩個自己休息,再繼續寫,k3下學期,寫「手、早,小」,出左界自己用擦膠擦,反而係我叫佢唔好擦,因為寫一個字要成幾分鐘,但佢對自己有要求。從阿仔完成一版字既喜悅,我知道佢好用心,所以我更唔想上主流學校磨滅佢果小小鬥心,主流唔等人,有調適都無用。

謝謝你用心地回覆我,我開始有點正能量,仲有一年時間,希望她再夠力d,老師也俾機會佢。

methy 發表於 16-4-14 19:56
我果時星期一至五返S位(體障組),星期六返以前N班間幼稚園暫託當社交訓練,隔個星期上NGO舉辦既社交班, ...
社交班~ 點揾?邊度有攪?我囝囝仲未排到做評估,打算自己搵定堂幇住佢先 ....
麻煩大家卑d資料我,謝謝
‹ 上一主題|下一主題