用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 特殊和主流幼兒園同時讀
go

特殊和主流幼兒園同時讀 [複製鏈接]

想調查下有沒有人同我有同一想法,特殊和主流幼兒園同時讀?

5    0    0    0

回覆:Tulip88 的帖子

特殊幼兒中心是全日制,好難再讀主流幼稚園,而且小朋友會好攰的,二選其一比較好。

引用:想調查下有沒有人同我有同一想法,特殊和主

原帖由 Tulip88 於 16-04-14 發表
想調查下有沒有人同我有同一想法,特殊和主流幼兒園同時讀?
有,好多人都咁諗過,但政策上唔能夠容許,因為S位受政府資助,小朋友有需要先入讀,如果一半時間返S位,一半時間返普通幼稚園,即係小朋友唔係嚴重到需要S位服務。學校受社署規管,要解釋點解有人咁樣「濫用」資源。

但身邊有例子係,家長想小朋友轉出主流幼稚園,S位就比小朋友上午返主流,下午返S位.但只能試3個月,得就退出S位,讀主流幼稚園,就無左S位服務。

回覆:methy 的帖子

謝謝 Methy,好詳細解釋。如果可以好想四日返特殊,一日返主流。這樣的話,社交同其他訓練都可以兼顧到,幾好呀!

引用:謝謝+Methy,好詳細解釋。如果可以好想四日

謝謝 Methy,好詳細解釋。如果可以好想四日返特殊,一日返主流。這樣的話,社交同其他訓練都可以兼顧到,幾 ...
有朋友想早上特殊,下午主流,結果係特殊學校不容許。

回覆:funghon 的帖子

當然唔可以,S位係寶貴社會資源,大把人等緊。

回覆:long107 的帖子

明白

引用:謝謝+Methy,好詳細解釋。如果可以好想四日

謝謝 Methy,好詳細解釋。如果可以好想四日返特殊,一日返主流。這樣的話,社交同其他訓練都可以兼顧到,幾 ...
我果時星期一至五返S位(體障組),星期六返以前N班間幼稚園暫託當社交訓練,隔個星期上NGO舉辦既社交班,係特殊幼兒導師負責,效果幾好。
另外每逢S位長假,我就安排阿仔返之前N班間幼稚園全日託,返足一星期全日主流幼稚園,又見返N班時既同學仔,所以阿仔一直都有好好既社交環境刺激。

之後妹妹出世,又有親戚小朋友,就停社交班,同親戚小朋友玩既社交最自然最有效學到點同正常小朋友相處,今年S位最後一年入左主流組,同組都有不錯語言能力,互動多,語言大進步。

引用:Quote:原帖由+Tulip88+於+16-04-14+發表謝

原帖由 methy 於 16-04-14 發表
我果時星期一至五返S位(體障組),星期六返以前N班間幼稚園暫託當社交訓練,隔個星期上NGO舉辦既社交班, ...
meth, 你的提議非常好及實用,我仔現時讀的幼兒園沒暫托,佢沒兄弟組妹,好有需要找間有暫托的幼兒園。但有幼兒園星期六到有服務?

引用:當然唔可以,S位係寶貴社會資源,大把人等

原帖由 long107 於 16-04-14 發表
當然唔可以,S位係寶貴社會資源,大把人等緊。
如果有 S 位唔要咪好傻?

引用:Quote:原帖由+Tulip88+於+16-04-14+發表謝

原帖由 methy 於 16-04-14 發表
我果時星期一至五返S位(體障組),星期六返以前N班間幼稚園暫託當社交訓練,隔個星期上NGO舉辦既社交班, ...
特殊幼兒中心返全日,咁佢哋日常嘅課程係點?想了解下,我b屬體障。謝謝!

引用:Quote:原帖由+methy+於+16-04-14+發表我果

原帖由 SHEEPYEUNG 於 16-04-16 發表
特殊幼兒中心返全日,咁佢哋日常嘅課程係點?想了解下,我b屬體障。謝謝!

...

我們體障組都有兩組,我仔算係能力高果組。
S位返全曰,8:30-4:30pm,先以k1k2果時做例子,早餐、去廁所(唔識行就課室旁屏風遮一遮坐尿兜),認知堂,(語文/數學/英文等),當教中文,e.g.學「人」字,7人一班,老師會按能力&治療師指示給予堂上練習,我仔手肌弱,手完全無力,搾筆即跌,就用OT提供既泥膠砌個「人」字,認字型、記筆順,隔離個同學手肌好d,就油顏色,油個放大了「人」字,每個同學以最適合其方式去認字。

午餐就大家著圍裙,手肌無問題自己食,手變型但有能力就用特製匙自己食,需要時老師餵下,我仔當時是班上唯一不用協助下都行到平路,就負責將自己幾食完既碗匙放去收集盆,並協助同組同學收拾(他非常喜歡這工作)

準備午睡,老師協助下刷牙洗面或自己做,更換鬆身衣物(學穿除衫鞋襪技巧),午睡一個鐘多d,起身,更換衣服,著鞋襪,ABC同學分別去上個別治療堂(PT/OT/ST),我仔每日午睡後會搵一搵PT拉筋,餘下既同學,特殊老師同佢地溫習該週主題既語文,做下圖工等,ABC同學上完個別治療堂,繼續上堂:小肌練習,特殊老師按各人能力,派發不同練習教材,A穿殊,B撕貼紙粒貼書,C仿畫直線,做完同能力相約同學交換練習教材。
準備放學,等放學時,A&B同學企下企架,PT會係旁邊聽下老師講下體障組小朋友當日上堂情況,順便搵D同學用步行架行下,最後家長到,老師同家長講返當日小朋友上堂情況,就一個個放學。如果小朋友不適,或是整親或弄損,學校護士會跟進並通知家長。

k3入了主流組,我仔係唯一一個體障,但已有自理能力,課程就跟主流課程,排隊去廁所,上堂互動同主流無大分別,大家都係學消防員,A手肌能力高就自己寫,B能力弱d就寫以copybook方法提示去寫,總之,一班7個,都會根據個別差異而有不同既協助,功課都不一樣。k3最後一年,安排了13堂騎馬班,20堂水療堂,都係安排上堂時間外出上,教長陪同。

另外學校安排很多戶外活動,家長訓練小組,家長有興趣就簽通告參加。課外活動就有非洲鼓,戲劇、體藝,上堂時間內上,家長唔使陪。個別治療堂家長最好出席,跟治療法學下技巧,回家可配合訓練。

引用:Quote:原帖由+methy+於+16-04-14+發表我果

原帖由 Tulip88 於 16-04-15 發表
meth, 你的提議非常好及實用,我仔現時讀的幼兒園沒暫托,佢沒兄弟組妹,好有需要找間有暫托的幼兒園。但有 ...

唔知你邊區,可打去區內各幼兒園問星期六有無暫託服務,不過最好清楚知道埋星期六有否活動,因為正常星期六不會有課程,但如果多人暫託(我仔果間算多),老師除了安排小朋友各自玩玩具外,都會排安排他們排洗,集體玩,午飯,遇到星期六有親子活動,暫託的小朋友都會一齊參與,的確係好好既社交刺激。

另外多去遊樂場都係好有益身心,又唔使錢,我仔需著腳托,跑唔郁,亦易跌,公園遊樂場設施免強玩到,我都盡量唔幫佢,等佢發揮,遇到其他小朋友「蝦」佢,開頭擔心他被推跌(的確危險),會好快出手介入,慢慢佢體能好左,我在旁觀察,驚訝他夠膽出聲叫人唔好推佢,或本能地推返人地事後會教導他下次再遇到相同情況要點處理。所以星期日去不同區既遊樂場玩係指定家庭活動之一。

如有宗教信仰(我們沒有),返教會有一大班小朋友玩又係好開心,如果朋友間有年紀相約的小朋友,星期六日多組織活動,出席生日會呀之類,增加不同情境既體驗。

回覆:SHEEPYEUNG 的帖子

其實睇小朋友有無需要,無話儍唔儍。排s位起碼年幾兩年,小朋友在這兩年其間可能已追返同齡小孩,咁入去s位讀反而唔係好的選擇。

引用:+本帖最後由+methy+於+16-4-16+12:00+編輯+

原帖由 methy 於 16-04-16 發表
好多謝妳咁仔細嘅資料,睇落佢哋嘅學習環境都幾好,雖然我b還有一段時間先返學,真係擔心唔知點㗎。
返學放學啲校車係咪都安排好?洗唔洗要遊大車河?

回覆:SHEEPYEUNG 的帖子

其實媽媽想了解多d自己心儀學校,學校係歡迎你預約參觀了解情況,唔駛到時在咩都唔清楚之下去選擇學校,每間機構嘅s位編排都有所不同,岩唔岩自己嘅小朋友讀最好係自己去睇真d問過清楚。

引用:+本帖最後由+methy+於+16-4-16+12:05+編輯+

原帖由 methy 於 16-04-16 發表
meth, 我之前在我那區問過一些暫托服務,的位好緊張。請問需要講原因嗎,會不會講自己小朋友的情況比學校知?

引用:Quote:原帖由+methy+於+16-04-16+發表本帖

原帖由 Tulip88 於 16-04-17 發表
meth, 我之前在我那區問過一些暫托服務,的位好緊張。請問需要講原因嗎,會不會講自己小朋友的情況比學校知 ...
要,點都要比個原因(家人返工無人睇,有人病無人湊小朋友等等)
我仔係肢體問題,一睇就已經睇清楚問題,其他咩自閉呀,過度活躍呀,唔講既話,以老師一日見咁多仔既情況,好快現形的,我從來不理會咩標唔標籤,講清楚小朋友情況、人地覺得照顧到,又有心照顧,我就去果間學校讀&暫託。

回覆:methy 的帖子

謝謝,meth.

引用:Quote:原帖由+methy+於+16-04-16+發表本帖

原帖由 SHEEPYEUNG 於 16-04-16 發表
好多謝妳咁仔細嘅資料,睇落佢哋嘅學習環境都幾好,雖然我b還有一段時間先返學,真係擔心唔知點㗎。
返學放 ...
我無坐校車經驗,自己接送,仔同學有,入學就會問你要唔要校車服務,如果你在校車路線既第一個站,就要預遊車河。 (其實咩學校都係咁)

我仔足2歲就打電話去區內所排S位申請暫託服務(已於1歲申請左排E+S位),一星期返2-3日,每次2小時既服務,痴下堂上,一路等主流N班,2歲9個月入讀主流N班上左10個月就派到S位,話咁快已經讀到最後一年了。

‹ 上一主題|下一主題