用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔區男仔band 1 位夠嗎?又有那些好選擇呢?謝謝! ...
樓主: evamei
go

灣仔區男仔band 1 位夠嗎?又有那些好選擇呢?謝謝! [複製鏈接]

whywhywhywhy 發表於 16-4-14 20:49
好亂,本來諗住東區band1位會好過灣仔區,原來唔係
我都以為係.......

hkpapa852 發表於 16-4-14 16:45
又計下東區:

B1女生可選學額(只計乙部非保留位): 541  (男女校:412, 女校:129)   
係, 東區男仔都唔係好安全......

筲箕灣官立中學統一派位非保留學額得61個, 要搏呢間係咪機會細d呢?  請教大抽獎應該點排好呢?

hkpapa852 發表於 16-4-15 11:04
高主教一級成160人, 就算走咗一堆, 個D保留位都唔會用唔晒.

而且即使用唔晒, 餘下既保留位都只係會變咗灣 ...

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3180066
會留左俾乙部大抽獎

回覆:王家爸爸 的帖子

王家爸爸,請問點知每年大约900人參加大抽獎呢?新手請教。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-4-15+11:05+

原帖由 hkpapa852 於 16-04-14 發表
hkpapa852,請問點解灣仔區直屬位離場人數要計70%B1? 係咪意會果30%B1會同所有灣仔區學生抽乙部非保留嘅B1位?

candyPo 發表於 16-4-15 16:25
王家爸爸,請問點解灣仔區直屬位離場人數要計70%B1? 係咪意會果30%B1會同所有灣仔區學生抽乙部非保留嘅B1位 ...
呢一點係假設透過保留位(直屬位)升上中學部既學生, 當中只有70%係B1學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:candyPo+發表於+16-4-15+16:25+王家

原帖由 hkpapa852 於 16-04-15 發表
呢一點係假設透過保留位(直屬位)升上中學部既學生, 當中只有70%係B1學生
hkpapa852, 明白哂!thx

hkpapa852 發表於 16-4-15 16:27
70%係B1學生....7間約860位學生....趙晒成個灣仔B1生名額

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-4-15+16:27+呢

原帖由 mcl203 於 16-04-15 發表
70%係B1學生....7間約860位學生....趙晒成個灣仔B1生名額
請教如果學校有直屬中學保留位,咁如果小朋友係B1生(學校估計),係咪即是如果㨂直屬中學為第一志願,一定入硬?(個隨機number已經冇關係?)

回覆 1a2b3c4z 的帖子

Yes, it is almost guaranteed. Unless the number of Band 1 students of this primary school is more than the number of reserved places but this is unlikely to happen.

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-04-15+發表70%

原帖由 1a2b3c4z 於 16-04-16 發表
請教如果學校有直屬中學保留位,咁如果小朋友係B1生(學校估計),係咪即是如果㨂直屬中學為第一志願,一定 ...
幾本上入硬啦,直屬小學要有60% B1生,仲唔計跳船果D,自行收果DD,係要好高難度~~~

引用:Quote:原帖由+1a2b3c4z+於+16-04-16+發表請

原帖由 mcl203 於 16-04-16 發表
幾本上入硬啦,直屬小學要有60% B1生,仲唔計跳船果D,自行收果DD,係要好高難度~~~

...
其實一般情況下,知唔知band 1生佔幾多percentage ? 老師說一定不是1/3.....

但老師又叫band 1嘅同學保險D,乙部除了填直屬中學做第一志願,第二至十志願都最好填哂⋯

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-04-16+發表幾本

其實一般情況下,知唔知band 1生佔幾多percentage ? 老師說一定不是1/3.....

但老師又叫band 1嘅同學保險D ...
Sorry...應該係話band1-3不是各佔1/3...但又唔肯講各band所佔嘅比例

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-04-16+發表幾本

直屬小學未必肯講,亦唔肯估,某程度係保障直中收生~~~

KikiDaddy 發表於 16-4-16 10:16
回覆 1a2b3c4z 的帖子

Yes, it is almost guaranteed. Unless the number of Band 1 students of this pri ...
直屬位係大多數中學的確夠cover所有小學部既B1學生, 但有幾間未必夠: 聖心同聖家
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:灣仔區男仔band 1 位夠嗎?又有那些好選擇呢?謝謝!

今日開完家長會,我眼見附近左右band 1同學既家長,包括我仔嗰張,排位表由第3志願開始,就俾老師修改咗由band1改做band2學校,老師話填晒band 1先填band 2唔穩陣喎,仲叫我最好填起碼20個志願(我填咗10個),唔怪得門口張banner,升頭123志願有成九十幾個%啦

灣仔區 ???

引用:Quote:原帖由+1a2b3c4z+於+16-04-16+發表其

原帖由 mcl203 於 16-04-16 發表
灣仔區 ???
Yes

醒目開學勳章

meiyip 發表於 16-4-16 14:27
今日開完家長會,我眼見附近左右band 1同學既家長,包括我仔嗰張,排位表由第3志願開始,就俾老師修改咗由b ...
太保守

引用:今日開完家長會,我眼見附近左右band+1同學

原帖由 meiyip 於 16-04-16 發表
今日開完家長會,我眼見附近左右band 1同學既家長,包括我仔嗰張,排位表由第3志願開始,就俾老師修改咗由b ...
灣仔區, band1學生,一定係填曬band1才填band2!

你學校真係

‹ 上一主題|下一主題