用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ***荃灣區升中選校***
go

***荃灣區升中選校*** [複製鏈接]

請教大家band 1成績,大攪珠甚樣排位好,求救!
自行1.培英 2.可風
大攪珠 1.可風, 2.官中, 3.王少清, 4.何傳耀, 5.廖, 6.李

謝謝!請給意見和指教.

2    0    0    0

引用:請教大家band+1成績,大攪珠甚樣排位好,求救

原帖由 大智慧 於 16-04-12 發表
自行1.培英 2.可風
大攪珠 1.可風, 2.官中, 3.王少清, 4.何傳 ...
乙2一定唔擺得官中,細仔同學三年前荃灣網好似你咁擺,好彩去到第五陳兆民(4個位),到佢細佬時唔敢了,乙2己王少清,入咗乙2

回覆:***荃灣區升中選校***

同埋葵青B1有冇位俾荃灣?

回覆 dobbybabie 的帖子

今年就算有都好少,出生率低

elbar  王   發表於 16-4-12 22:07

隱鎮些1.可風, 2.王少清

YDLFATHER    發表於 16-4-12 23:10

引用:回覆+dobbybabie+的帖子 今年就算有都好少

派咗校網書會有寫

醒目開學勳章

大智慧 發表於 16-4-12 22:02

上年都只是被幾個咋

引用:回覆+dobbybabie+的帖子 隱鎮些1.可風,+2.

隱鎮些1.可風, 2.王少清
梗要穩陣的啦,細仔有同學全級頭五派咗去瘳,千辛萬苦,仲要人事先入番王少清

回覆:***荃灣區升中選校***

荃灣B1生乙一揀可風, 咁乙二填王少清,乙三填廖寶珊或李成璧,基本上已交得,真可悲

大智慧 發表於 16-4-12 21:50
自行1.培英 2.可風
大攪珠 1.可風, 2.官中, 3.王少清, 4.何傳 ...
官中怎可放2?

引用:荃灣B1生乙一揀可風,+咁乙二填王少清,乙三

原帖由 pcy307 於 16-04-12 發表
荃灣B1生乙一揀可風, 咁乙二填王少清,乙三填廖寶珊或李成璧,基本上已交得,真可悲

...
咁快乙3廖或李?講真,李真是未成氣候哦,是未應填它區幾個位,再執下死雞先呢?

引用:Quote:原帖由+pcy307+於+16-04-12+發表荃灣

原帖由 dobbybabie 於 16-04-12 發表
咁快乙3廖或李?講真,李真是未成氣候哦,是未應填它區幾個位,再執下死雞先呢?

...
理論上梗係填埋D執雞位先啦,反正No harm,不過乙三先填得兩個位的他區B1中學,機會微乎其微咁囉。(我上年乙二已開始填執雞位,因為我唔覺得王少清比廖好,反正廖已係保險線。)

引用:Quote:原帖由+dobbybabie+於+16-04-12+發表

原帖由 pcy307 於 16-04-12 發表
理論上梗係填埋D執雞位先啦,反正No harm,不過乙三先填得兩個位的他區B1中學,機會微乎其微咁囉。(我上年乙二 ...
王少清而家差咗咁多?同廖沒麼分別?

peggy  個人喜好, 我會選廖,不會選王  發表於 16-4-12 23:51

醒目開學勳章 王國長老

大智慧 發表於 16-4-12 21:50
自行1.培英 2.可風
咁既排位 乙1 入唔到都時彈硬去 乙5 既廖

1. 荃官 / 可風 / 何傳耀 / 他區借位
2. 王少清
3. 廖
4. 李

填完呢 4 個選擇基本上再排落去係比較好既 B2..............B3

記住一定要填晒所有可以填既學校, 除左中聖, 赤航同某幾間寄宿既學校唔好填

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章

dobbybabie 發表於 16-4-12 23:13

...
他區B1只得4個位

醒目開學勳章 王國長老

pcy307 發表於 16-4-12 22:44

...
荃灣區 B1 生既排位真係得頭三志願, 只係乙1 填邊間.........
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章

miriam 發表於 16-4-12 23:48
荃灣區 B1 生既排位真係得頭三志願, 只係乙1 填邊間.........

荃灣區B1生真係冇咩選擇

醒目開學勳章 王國長老

peggy 發表於 16-4-12 23:48
他區B1只得4個位
荃灣區今年升中人數少左架, 可能連葵青區借既位都少埋.

pcy307 發表於 16-4-12 23:28
理論上梗係填埋D執雞位先啦,反正No harm,不過乙三先填得兩個位的他區B1中學,機會微乎其微咁囉。(我上年乙二 ...
何以見得"因為我唔覺得王少清比廖好"?

只係個人感覺?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:pcy307+發表於+16-4-12+23:28+理論上

原帖由 hkpapa852 於 16-04-13 發表
何以見得"因為我唔覺得王少清比廖好"?

只係個人感覺?
其實廖係行緊王的舊路,荃湾區英中位嚴重不足,近年已有不少B1生流進廖,廖為升呢亦很進取催谷。若計算地理位置及校園設施,再加上王的校長早兩年的見報事件,我寧取廖棄王,反正都係讀書、再讀書、再努力讀書。

‹ 上一主題|下一主題