用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為何有些中小學能上位,有些卻有心無力? ...
go

為何有些中小學能上位,有些卻有心無力? [複製鏈接]

為何有些中小學能上位,有些卻有心無力?

主要因素:中小學所在的位置 和 學生的家庭是基層或中產所佔的比例
有時不是學校不想去催谷學生,而是想谷學生也谷不起。

有些學校坐落於一些基層的社區,學生大都是來自基層,當中有些家長會較重視子女的學業,但問題是大部份基層家長都不太知道如何做,又或有心無力。又或已經將自己和子女都睇得好死……種下禍根。

例子一:
老師:家長,你個小朋友(班中成績中上,很乖)可能有近視,你不如帶他去驗眼吧….
家長:佢大個都係跟我做地盤撈泥架啦!邊有人撈泥會戴眼鏡架…..
老師無奈放學帶小朋友去屋邨眼鏡鋪驗眼….原來是600度「遠視」……

例子二:
老師:家長,你個小朋友(小六成績是Band2頭)為何升中選校選這些啊(一二志願選Band 3)?自行分配學位又沒有報名…..
家長:派位就得啦!近返自己屋企吖嘛
老師:但以他的成績,可讀隔籬屋邨或搭兩個站地鐵的Band1、2學校啊?
家長:去到咁遠讀書做乜?是旦啦,近近哋就算,我都唔知你講啲學校喺邊。
校長知道當然火滾啦,就是這些家長(幾十個),影響著學校的升中派位
安排升中家長講座呢?平日時間家長返工,得幾個家長參加。晚上呢?一樣得幾個參加。去深圳的酒樓開家長講座呢?一樣又係幾個參加……
隔離嗰兩間中學就多謝你……由Band3升做Band2…..

例子三:
老師:家長,你個小朋友有很多通告和欠交功課。
家長:依家開緊工,唔得閒傾,佢交到就交,交唔到就算啦…….cut線

有些學校位置或學生背景來自中產的話,家長會較緊張子女,學校要谷,要提升英文課程、教快啲、教深啲,咁家長咪請多個補習老師囉。家長仲多謝番學校添。唔夠Net Teacher?家長夾錢請!學校通告今日派要夾錢請Net Teacher,聽日學校就要派通告話收夠錢,叫家長唔好再捐,學校事件班房八掛事,家長已在WhatsApp中通風報信知得清清楚楚。

但公屋邨校或學生來自基層的學校呢?老實說,老師追功課、追回條已經筋疲力盡,甚至已進入放棄階段,收到就收,收唔到寫手冊……因為派了通告,學生根不會尊重,隨手四圍掉,校工打掃時在班房地下、櫃桶執返半疊,放在老師檯面,第二朝班主任審問學生邊個無交通告,除了交了的幾張,個個學生都話無收到通告,唔交又唔認。罰留堂又走咗去,而且學校文化…..當一個罪行所犯的人越多,刑罰就會減輕……

學校想谷學生?連功課都可以唔交,家長唔理、學生睬你都傻,點谷?
想教快啲?學生聽書都聽唔明?點教快?
Net Teacher上英文堂?仲要加個TA幫手做翻譯,最後英文都係用中文教…..
口啤唔好,最後專收跨境學童,家校合作完全不能運作,本地家長唾棄,學校走向滅亡不遠矣。
你話間學校點做得好?

所以揀小學,要做好多情報收集。

當然,校長領導也是影響一間學校的發展,下次再講。
   2    0    0    0

巧婦难為無米炊

上唔到位既咪就係因為人云亦云,甲乙丙丁都話呢間唔好,所以就冇人報,抽左入去,有能力就叩走,升小前走唔到,升小二小三小四為左將來升中band1率好d,有能力都插班走人,到最後升中咪output唔靚,然後惡性循環,之後升小又係睇到呢間升中唔靚,未了解又避而遠之囉
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-4-12 15:48
上唔到位既咪就係因為人云亦云,甲乙丙丁都話呢間唔好,所以就冇人報,抽左入去,有能力就叩走,升小前走唔 ...

真要檢討下為乜甲乙丙丁都話唔好了……話時話,女拔果边个帖甲乙丙丁戊都話女拔唔好,—样禁多人報~

Yanamami 發表於 16-4-12 17:12
真要檢討下為乜甲乙丙丁都話唔好了……話時話,女拔果边个帖甲乙丙丁戊都話女拔唔好,—样禁多人報~ ...
無名氣再俾人話唔好, 通常先會死快D.

其實最大問題, 一日沿用目前既"以前人成績決定現在學生升中既Banding"呢個方式, 只會令弱校更難翻身.....因為即使有一大班叻人, 但因為叻都要用以前無咁叻既前人成績所定出嚟既B1比例, 一定有人唔想而中途跳船, 結果叻既越走越多, Pre-S1成績亦唔會有大改善, 結果Banding比例又不變
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Yanamami 發表於 16-4-12 17:12
真要檢討下為乜甲乙丙丁都話唔好了……話時話,女拔果边个帖甲乙丙丁戊都話女拔唔好,—样禁多人報~ ...
大部份人都前設左女拔係好,咁會話唔好既有幾多人?所謂寶校,會欣賞佢地既又有幾多?另外,前人種樹既問題,hkpapa852答左
Learning to Read, Reading to Learn.

通常弱勢學校,因地區和收生背景的因素外。
區內家長對學生的觀感也影響學校生死
最少睇放學,學生周街跑已很影響形象,最大殺傷力是有老師帶著學生放學,而條隊又嘈又亂又無秩序…….咁間學校在社區人士眼中,咩學校嚟呢?!老師都管唔掂啲學生,咁點教書?但老師周街鬧又唔可以…..
另外就係交通工具…..學生狗衝搶位…..又嘈又大聲傾計…..

人云亦云,未必無因……

至於S1-Pre test無法啦,考統一升中試又怕有壓力,又怕製造考試機器…..前人成績影響後人,也有前人種樹後人乘涼。

有一間小學,全級60人,考頭6名才派Band1
有一間小學,全級120人,考頭60名會派Band1

未來學校的「貧富懸殊」將會更兩極化。

一來Band1學生沒有增多,但Band3學生卻又越來越多…..這個問題早在中學會考拉curve時早已出現M形現象….而不是normal curve。

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-4-12+17:13+編

原帖由 Yanamami 於 16-04-12 發表
年年都係咁噏㗎啦,太多都是聽人講,以訛傳訛,或者一個兩個,無限放大......

我反而尊重幾個Ek家長,有真籌碼在手,再細緻比較優劣,好快作決定,而且講出嚟都是孩子最合適的選擇!部份還有聯絡,在不同學校都好開心!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

MASAYA 發表於 16-4-12 17:31
大部份人都前設左女拔係好,咁會話唔好既有幾多人?所謂寶校,會欣賞佢地既又有幾多?另外,前人種樹既問題 ...

通常話女拔等名校不好的……都不是該校學生家長……又或是頂唔住離校的家長…..如果自己小朋友考到,邊個會唔讀?

很簡單的例子

尖東半島酒店好好,紅磡世界大酒店都好好

只係問….你想住邊間……

hkpapa852 發表於 16-4-12 17:19
無名氣再俾人話唔好, 通常先會死快D.

其實最大問題, 一日沿用目前既"以前人成績決定現在學生升中既Banding ...
計唔計埋...係要入埋TSA果條數...谷又唔俾谷....但又想成績好

學校教好叻學生,吾好放棄差的學生,兼顧埋德育就好。

辦學的以上位為目標,吾係好事。

lovecupid 發表於 16-4-12 17:50
通常話女拔等名校不好的……都不是該校學生家長……又或是頂唔住離校的家長…..如果自己小朋友考到,邊個 ...
話所謂寶校唔好又有幾多人係讀過?如果你睇升中個邊,一樣有B1A學生唔願升返直屬B1A學校,佢考得唔好咩?
大導演評《十年》唔值得攞獎,點唔好?佢話冇睇過喎

答名校好好,寶校唔好,其實好簡單,唔駛了解都識答,search一下google已經有答案,簡單過簡單

重申一下,我冇話名校好定唔好,只係一個定位根本冇可能就咁評價,只係想講,所謂寶校,自己了解過,真正覺得佢唔好先好話佢唔好,否則,唔需要對一間自己唔了解既學校畀多個劣評佢

寶校...我呢...每學年出出入入去學校做嘢....
寶校呢...共通點係...校長領導無方...老師唔受校長管...校工懶洋洋....寶校呢...行入學校...無人問你係邊個 ..自出自入....真係無掩雞籠....
名校或上位校呢...未到門口已被要求登記呢樣嗰樣又要掛訪客證,導師證.....
呢個分別夠大未?

一個標籤就可以講晒一堆學校,即係同話日本人乜乜乜、德國人乜乜乜、印度人乜乜乜、中國人乜乜乜,真係可以睇真一個人?咁簡單?

引用:+本帖最後由+MASAYA+於+16-4-12+18:20+編輯

原帖由 MASAYA 於 16-04-12 發表

重申一下,我冇話名校好定唔好,只係一個定位根本冇可能就咁 ...
要去測試下,需要好大勇氣既

回覆:mcl203 的帖子

去測試下D超級1號就難D,首要係入到去先有得玩

回覆:為何有些中小學能上位,有些卻有心無力?

我想問係唔係間間津校校長老師同一人工,會唔會做又 36,唔做又 36? 他們只管好不殺校便可生存。

lovecupid 發表於 16-4-12 17:46
通常弱勢學校,因地區和收生背景的因素外。
區內家長對學生的觀感也影響學校生死
最少睇放學,學生周街跑已 ...
學生在外表現差的不一定是宝校
我每天接仔坐地鐵,見到的情況是,在地鐵月台車廂內賽跑追逐和玩馬騮架最多的係九龍區某一線津校,第二位係港島某一線津校

其他學校的學生包括宝校,直資學校,名校都坐定定或幾個圍住企傾計

引用:Quote:lovecupid+發表於+16-4-12+17:46+通

原帖由 LeeCC 於 16-04-12 發表
學生在外表現差的不一定是宝校
我每天接仔坐地鐵,見到的情況是,在地鐵月台車廂內賽跑追逐和玩馬騮架最多的 ...
這樣的情形,會被人說名津的小朋友真是活潑可愛

‹ 上一主題|下一主題