用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請問有無蘇浙小學國際部的家長解答下? ...
go

請問有無蘇浙小學國際部的家長解答下? [複製鏈接]

請問蘇浙國際部如何?每班幾人,幾個老師?有愛心嗎?小兒將會就讀16-17年度的蘇浙國際部P2,但由於我們住紅磡黃埔,路途遙遠,所以很猶豫是否值得.請大家俾D意見.

2    0    0    0

回覆:請問有無蘇浙小學國際部的家長解答下?

交通真係好大問題,我都住紅磡,之前都放棄了

一個星期5日都咁樣來回番學,係好難頂,再諗下讀左之後唔可以因為呢個原因轉番出local ...所以都放棄了,仲要一讀就讀十二年,如果係搭船,好似今日咁大風大雨,點番學?搭完船仲要駁腳轉車

醒目開學勳章

我女之前係個到讀
但以家轉左去LOCAL (我個人問題)
一班28個小朋友, 2個老師
SO FAR以家仲讀緊既小朋友都好開心, 同家長都滿意
你問下舒太有無車去你個到
有的話應該都唔會太耐~~~

引用:我女之前係個到讀但以家轉左去LOCAL+(我個

原帖由 crystalpui 於 16-04-13 發表
我女之前係個到讀
但以家轉左去LOCAL (我個人問題)
一班28個小朋友, 2個老師
我打過俾舒太N 咁多次,佢點都唔肯車埋我,就連去北角碼頭接都唔得 ,唉

回覆:stacylee 的帖子

I think this depends on which school u can switching from. commutation really makes an issue. but in considering a school offer, the good factors needed to be weighted against the bad one as a whole

有無考慮報ESF?

引用:請問蘇浙國際部如何?每班幾人,幾個老師?

原帖由 stacylee 於 16-04-12 發表
請問蘇浙國際部如何?每班幾人,幾個老師?有愛心嗎?小兒將會就讀16-17年度的蘇浙國際部P2,但由於我們住 ...
樓主可在上課日子早上,晴天及下雨天各作一次實地考察,看用多少時間才可從家抵達學校再作決定。

可告訴樓主,寶馬山上課日子的交通擠塞是非常有名的,因山頂有間漢x,學生多有私家車接送,超人、四叔,啲孫全在,司机保鏢一定全程接送,收幾多告票都唔怕。

引用:Quote:原帖由+stacylee+於+16-04-12+發表請

原帖由 Activehealth 於 16-04-13 發表
樓主可在上課日子早上,晴天及下雨天各作一次實地考察,看用多少時間才可從家抵達學校再作決定。

可告訴樓 ...
你講個方法,我都有做過 真係好恐怖

回覆:stacylee 的帖子

小女今日收到消息,可插入16年9月的P2。校車會停我家樓下,不過車位供不應求,要註冊時先到先得。我想問讀完小學,返主流中學係咪好困難?

引用:小女今日收到消息,可插入16年9月的P2。校

原帖由 karents13kaka 於 16-04-13 發表
小女今日收到消息,可插入16年9月的P2。校車會停我家樓下,不過車位供不應求,要註冊時先到先得。我想問讀 ...
如你打算中學讀local 點解要小學讀international? 困難就梗係十分困難啦,我諗真係好少人咁做

如果你係target local就全程local,唔好玩死小朋友。is 數學和中文淺過LS.追都有排追

醒目開學勳章

Cammycad 發表於 16-4-13 17:55
我打過俾舒太N 咁多次,佢點都唔肯車埋我,就連去北角碼頭接都唔得 ,唉

...
咁無法了~~~

回覆:crystalpui 的帖子

可能已滿,其實學期末很少有小朋友改唔用校車,新學年一早通知舒太,應該冇問題

回覆:Cammycad 的帖子

我指本地主流,是英中為主,或傾向以IB為藍本的學校

引用:我指本地主流,是英中為主,或傾向以IB為藍

原帖由 karents13kaka 於 16-04-15 發表
我指本地主流,是英中為主,或傾向以IB為藍本的學校
英中同IS都差好遠喎,先唔好講程度,教學模式都差好遠啦,由活動教學突然轉為傳統教學,正如樓上所講,係等於玩殘自己小朋友,你有心俾佢讀local ,就唔好行IS條路,一行左IS就好難轉出來,但local轉IS又係另一回事(我意思係指幼稚園之後喎),幼稚園期內轉乜都問題不大

我朋友的女兒本身是本地部學生、也是剛轉去國際部近三個月,她指蘇浙國際不如外間國際學校般free flow, 而課程編排亦與本地部較接近,例如本地部與國際部的中文課本是一樣的,但分別是一學期教授的課文數量較少。其他課也有固定功課,但數量較少,質量相同。默書方面亦有、只是沒有背誦式操練。

如小朋友是在活動教學的local school就讀, 那麼轉上傳統中學的機會便很渺茫?我想這點應說不通。
當然最理想是小朋友不用從新適應,由小至大都用同一模式上課,但始終都不能伸廷至大專體系。
我指的困難、除了在銜接上,都指在公開考試的體系上,不過參考了其他帖的意見,我也會認真好好考慮。

回覆:Activehealth 的帖子

KCIS lower school (kindergarten + primary school?) is actually located at Ching Wah Street, not Braemar Hill Road.

Birkin 發表於 16-4-17 15:08
KCIS lower school (kindergarten + primary school?) is actually located at Ching Wah Street, not Brae ...

The Lower School is of Kindergarten to Primary 1 only.
The Upper School starts from Primary 2 up.

樓主clearly stated that her girl will start Primary 2 in 16-17. Her girl has to go to Braemar Hill thus she wants advice.

‹ 上一主題|下一主題