用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 可以講下點解要讀女拔
樓主: terrorist
go

可以講下點解要讀女拔   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-4-13+13:29+編

原帖由 Yanamami 於 16-04-13 發表
Totally agree

MASAYA 發表於 16-4-13 13:57
但團體項目唔係個人實力玩晒嘛,教練/領隊唔識用人就差好遠架喇
樣樣齊....好易執齊一套既
又咁講...體藝成績一向好...都易D揾好教練...又係雞/旦理論

nokia9437  教練A帶上年第一嘅今年攞第一.
教練B帶上年第十嘅今年攞第四.
咁A&B邊個係好教練?
不過越講越離題了   發表於 16-4-13 14:13

mcl203 發表於 16-4-13 13:49
Yanamami  自家培訓等於家長可Q埋雙手……真的嗎?  發表於 16 分鐘前

******************************* ...
Selective blindness ...  
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

nokia9437  教練A帶上年第一嘅今年攞第一.
教練B帶上年第十嘅今年攞第四.
咁A&B邊個係好教練?
係咪創業难,守業更难?

nokia9437  咁唔講體藝, 只講成績, 應該學校佔比重較高吧!

其实我既理解係:無論係体艺,定係学業,家校合作,加上学生既努力,先会幹出—番好成績~呢个鉄三角,缺任何—角都唔理想。所以家長要認同学校理念同作风,全力配合,向共同目標進發~

nokia9437  非常讚同  發表於 16-4-13 15:02

DGS一半學生來自其它不同小學, 本身成績必定很很好, 自動自覺, 勤力上進, 對自己有要求, 只要學校提供到一個合適環境, 師資不太惡劣, 自然交到幼課, 但沒有"進補", 純靠學校又不可能, 畢竟考試有技巧, 補品幫到手, 試問有那所中學的學生沒有"進補"? 有人天資聰敏, 但總有人需要補品,

做人父母也要隨年代進步, 找出適合小朋友的才是上策, DGS不能寫包單所有畢業生也生活無憂, 婚姻美滿, 長命百壽, 豐衣足食...................

一所百年女校, 不會只出某類女生, 而且一個人的性格受多種因素影響, 不用"誇大"學校的魔力, 同時亦不能抹殺當中學生自己的努力

cathyangel  同意  發表於 16-4-13 20:12

mapp2009 發表於 16-4-13 14:41
DGS一半學生來自其它不同小學, 本身成績必定很很好, 自動自覺, 勤力上進, 對自己有要求, 只要學校提供到一 ...
Fair comment .
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:mapp2009+發表於+16-4-13+14:41+DGS

原帖由 nokia9437 於 16-04-13 發表
我絕對認同DGS係一間很好很好的學校.
只是好奇她好像有一些魔力, 其他百年老校沒有, 所以想了解多些她的各 ...
香港百年老校不多!

nokia9437  我了解起碼多過10間, 有些就算未夠100年, 但也是戰前嘅, 都可算老校吧.  發表於 16-4-13 16:36

回覆 nokia9437 的帖子

本身部車係林寶, 其實就算不是專業車手, 不用靚油, 車速也不會慢, 對嗎?
DGS就是一所超過百年仍然吸引極多"林寶"停泊的一所女校, 此學校不會逼學生讀書, 又或者不需要, 隨你怎說, 以前連名次也沒有, 沒有家長日

nokia9437 發表於 16-4-13 15:54
我絕對認同DGS係一間很好很好的學校.
只是好奇她好像有一些魔力, 其他百年老校沒有, 所以想了解多些她的各 ...
我覺得學校英文水平非常高是一個因素, 另學校管理都好好, 教我好與唔好的老師間間都有, 只係學校是否能夠控制到整體教學質素, 另外一樣野好少人提的是DGS係香港兩所G20學校的其中一間

nokia9437  多謝回覆!
可講多些G20嘅資料嗎?  發表於 16-4-13 16:37

回覆 NeoMom 的帖子

DGJS確實有能力令學生完全愛上閱讀, 經過6年的培育, 英文水平高是結果吧, 而此班女生大部份直上中學, 再加上強勁外來生, 各方面的學術水平確實好難變差
外來生中, 如單單只比較英文一科, 真正能比得上DGJS畢業生的, 不會很多

回覆 nokia9437 的帖子

你講百年老校,我問番你而已!

有邊十幾間?(又是你寫的!)

少於一百年不用講我知!

答案?
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

引用:Quote:nokia9437+發表於+16-4-13+15:54+我

原帖由 NeoMom 於 16-04-13 發表
我覺得學校英文水平非常高是一個因素, 另學校管理都好好, 教我好與唔好的老師間間都有, 只係學校是否能夠控 ...
咩係 G20?  請賜教。

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-4-13+16:51+回覆

原帖由 nokia9437 於 16-04-13 發表
我再次說明無意有任何冒犯DGS之意, 所有提問只出於了解多些而已.

我聽過的100年學校有:
我不是DGS家長,我只是好奇而已!

我只知最老是英華書院,然後是DGS,DBS,這三間都過一百四十年!

Actually it should be G22. 22 grant schools set up by missionaries and churches in the 19th and early part of 20th century receiving grant-in-aid from the Government. If you look at the list, many would consider these the best schools in HK although some of these have since turned DSS (such as DBS, DGS, SPCC, Ying Wah, etc.)

引用:Quote:原帖由+nokia9437+於+16-04-13+發表

原帖由 ANChan59 於 16-04-13 發表
我不是DGS家長,我只是好奇而已!

我只知最老是英華書院,然後是DGS,DBS,這三間都過一百四十年!
St Paul Convent 一百六十幾年了

回覆 picture 的帖子

G20 學校
http://blog.sina.com.cn/s/blog_66d97aa60102e7ns.html

nokia9437    發表於 16-4-13 18:00
‹ 上一主題|下一主題