用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 升小一問題
go

升小一問題 [複製鏈接]

1.我住91網,小朋友係88網讀幼稚園,升小一報返91網學校,算唔算跨網?

2.如果住91網,係91網讀幼稚園,再報91網小學,係咪比讀88網幼稚園容易入91網小學?

0    0    0    0

回覆:升小一問題

1. 升小一派位跟屋企地址
2. 冇關係,你擔心派去其他網?派位完全跟幼稚園冇關

引用:1.+升小一派位跟屋企地址 2.+冇關係,你擔

原帖由 貝珠 於 16-04-11 發表
1. 升小一派位跟屋企地址
2. 冇關係,你擔心派去其他網?派位完全跟幼稚園冇關

...
我怕如果係88網讀幼稚園,會無咁容易升到好d嘅91網小學

回覆:升小一問題

都話左冇關係

菠蘿超人 發表於 16-4-11 13:56
我怕如果係88網讀幼稚園,會無咁容易升到好d嘅91網小學
你喺天水圍讀幼稚園都無所謂,只要你住喺91網就可以抽91網的小學。

引用:Quote:菠蘿超人+發表於+16-4-11+13:56+我怕

原帖由 Yanamami 於 16-04-11 發表
你喺天水圍讀幼稚園都無所謂,只要你住喺91網就可以抽91網的小學。
如果我住沙田,沙田有88,89,91校網可以選擇?
其實個個都話派位唔關讀邊間幼稚園事,咁點解有d幼稚園大多數都派去一d top小學,反而有d幼稚園就大多數派去一d無咁好小學

菠蘿超人 發表於 16-4-12 10:45
其實個個都話派位唔關讀邊間幼稚園事,咁點解有d幼稚園大多 ...

禁係关幼稚園実力同名氣问題,而唔係係边度既问題~不过小学对同区或附近区幼稚園更熟悉?

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-4-12+11:19+編

原帖由 Yanamami 於 16-04-12 發表
哦,即關幼稚園事啦
我想問我住沙田,我見沙田區有88,89,91網揀,係咪3個網都可係乙部填?

菠蘿超人 發表於 16-4-12 10:45
其實個個都話派位唔關讀邊間幼稚園事,咁點解有d幼稚園大多 ...

沙田係有分3個網, 但唔係任你揀, 係睇你住址分的.

派位係跟隨機編號, 同幼稚園完全冇關係. 有D幼稚園特別多人去一D top小學, 可能係自行時入或叩門叩入, 唔關抽奬事.

菠蘿超人 發表於 16-4-12 11:45
哦,即關幼稚園事啦
我想問我住沙田,我見沙田區有88,89,91網揀,係咪3個網都可係乙部填?

...

幼稚園實力同名氣只會影響報考直資/私小或叩門. 叩門通常10個位以內, 唔會收晒同一間幼稚園.
如果你堅覺得入某間幼稚園就好大機會派入某一小學, 建議你去了解下呢間幼稚園同小學係咪有特殊關係, e.g.附屬幼稚園, 同教會, 多世襲生....
至於乙部填88, 89定91網, 你可上教育局網頁check清楚自己屋企究竟係屬於邊個網. 乙部唔可以跨網填, 填咗都唔會派俾你.

引用:Quote:菠蘿超人+發表於+16-4-12+11:45+哦,

原帖由 艾菊 於 16-04-12 發表
幼稚園實力同名氣只會影響報考直資/私小或叩門. 叩門通常10個位以內, 唔會收晒同一間幼稚園.
如果你堅覺得 ...
原來係咁架

Yanamami  講極都唔明~  發表於 16-4-12 15:16
‹ 上一主題|下一主題