用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Johannes College vs Cannan (Waterloo Road)
go

St Johannes College vs Cannan (Waterloo Road)

唔知邊間好d. 迦南已經俾左留位費讀上午班。上星期SJC 有result, 又好彩肯收。呢兩間應該會今個月去註冊,但心大心細。

只係知道SJC 係全英語環境,相信對我比較注重弱語係一個好既選擇,我唔擔心個囡會跟唔到英文,因為佢都係香紙一張,教咩學咩,只係擔心會唔會課程比較深,攪到唔鍾意返學。
校車問題,我唔知我區,黃大仙,有冇提供。仲有課外活動多唔多?仲有一點係我既英文真係好普通,唔知會唔會影響家校溝通。。聽口音,d老師既英文我覺得好勁

迦南,我唔係話佢唔好,但我知道香港人學英文係衰在唔係英話環境,一有dd機會都會講返廣東話。。

希望幫手俾d意見

回覆:wmbaby 的帖子

你是Pn 嗎 因 Cannan Waterloo k 1 以上是全日班, 有校車會到黃大仙, 英文有net teacher

我覺得語境方面當然SJC好d。。

回覆:濼晴 的帖子

係呀,pn 班

回覆:St Johannes College vs Cannan (Waterloo Road)

SJC英文語境係好,但迦南唔hea的,英文教得唔算淺,如果你本人都怕同外籍老師溝通得唔好,會唔會迦南好d?

回覆:wmbaby 的帖子

我囡讀緊SJC PN班, 呢幾個月比我感覺阿囡英文聽同講都進步左好多, 而且英文發音亦好標準, 宜家2歲半多d已可以同屋企個工人姐姐用英語作簡單溝通。希望幫到你啦!!

回覆:crystalupala 的帖子

thx, 我反而驚老師唔想同我溝通
當然英文唔係學習全部。或者英文外,唔個迦南會唔會冇甘谷

回覆:samuelson 的帖子

thx, 甘真係幾開心見到進步
想問下中文,普通話時間覺得足夠嗎?有冇課外活動?

引用:唔知邊間好d.+迦南已經俾左留位費讀上午班

原帖由 wmbaby 於 16-04-11 發表
唔知邊間好d. 迦南已經俾左留位費讀上午班。上星期SJC 有result, 又好彩肯收。呢兩間應該會今個月去註冊, ...
SJC PN就一定唔深,主要NET教,若果你小朋友想英語好,SJC不會令你失望。

引用:thx,+甘真係幾開心見到進步 想問下中文,普

原帖由 wmbaby 於 16-04-11 發表
thx, 甘真係幾開心見到進步
想問下中文,普通話時間覺得足夠嗎?有冇課外活動?

...
Pn 無課外活動

回覆:St Johannes College vs Cannan (Waterloo Road)

時間係好公平的,三小時大部份去英文,中文(普通話)時間自然少。迦南少英文時間,相對中文自然多。語言係用時間語境浸出來,你自己決定你希望學校俾d咩你。如果家長本身英文普通,就更好希望有英文語境可以讓小朋友從小習慣說英文,中文自己都可以教。呢個係我的睇法。

我係St Johannes College vs Cannan (金巴倫)am,也是考慮中......concern SJC 中文時間較少......迦南都有每日40min net ...有冇用家分享下?

lanayan 發表於 16-4-11 23:35
我係St Johannes College vs Cannan (金巴倫)am,也是考慮中......concern SJC 中文時間較少......迦南都有 ...
我仔3年前同你offer 一樣,最後揀了全巴倫迦南,老師有愛心,校車好,學術不淺,多net. 冇後悔。

回覆:foopopo 的帖子

thx, 唔深就ok了

回覆:貝珠 的帖子

我都係甘諗,學校學正宗英文,屋企廣東話
我都好希望佢日後可以簡單同爸爸媽媽用英文對答,呢個係我個年代冇既野,或者對佢有幫助
岩既,有得就有失。中文事實唔容易,但我都係覺得英文係最重要

Perhaps I can share my thoughts on SJC PN with you.
My girl studied in SJC PN last year, good language environment but not excellent, as her class teacher did not speak fluent English. To be honest, I was a bit disappointed by this. My girl is very willing to express herself in English (we sometimes communicate with her in English at home as well, so not sure whether it's because of the school) and she enjoyed school life in general. So to be fair, English-wise, SJC is not bad. One thing I do not like about this school is that they always try to make money from the parents, ask you to pay for this and that, make donations etc. Quite annoying. SJC is ok other than this, I'm not a demanding parent anyways, so it really depends on the parents' expectation.

My daughter switched to LH to continue her K1 studies after completing PN in SJC.

Yanamami  Good move!  發表於 16-4-18 11:37

回覆:mimi613 的帖子

thx, 當日我只聽到一位本地男老師。。肥肥地既英文發音比較差,其他都好好。
cap水係咪強迫性?因為學費都幾貴下
甘聽到都放心pn既學校生活都唔太差
但好奇想問下點解轉校?因為一條龍or 個offer更加好?

聖xx, 由好期望到好失望到最後轉校。本身學校英文語境係幾好既,但自己小朋友既k1班主任英文就比較差同個人十分笨拙.次次見家長時,好simple既野,佢講極都唔到point. 我心念跟佢三年實死得,學校set既level 好高,開始已為係好事,但後來發覺下面有老師冇能力另到學生keep 到個targeted level(請自己另外search k3上小一既成績). 自己小朋友就讀左一年,期間好唔喜歡做工課,因為太難同無趣味。英文冇進步過(之後返左另一學校既summer school, 英文出其地好過之前既一年所學)。

補充多一句,聖xx不是100%英文架。教咩咪講咩囉。

回覆:timliu 的帖子

我囡讀過SJ pn, 英文ok, 但雜費比較貴。好記得書簿費要千幾二千蚊,原來得三本學校印制的ABC書仔。:;pppp: