用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC和港華點選?
go

SPC和港華點選?

已註冊SPC.想去取消,等7月5號派位消息,可行嗎?

回覆:MayTsai 的帖子

應該無問題,若非真的喜歡SPC,何必勉強,日後經常心思思幻想大抽獎可能有更好結果。

引用:已註冊SPC.想去取消,等7月5號派位消息,可

原帖由 MayTsai 於 16-04-09 發表
已註冊SPC.想去取消,等7月5號派位消息,可行嗎?
港華又不是實得,SPC成績應不比港華差,一鳥在手喎

BallBallMaMa 發表於 16-4-10 13:33
因為再諗下SPC要俾學費,依家經濟又好似冇咁好

回覆:MayTsai 的帖子

重部直資都可向學校申請學費減免的

王家爸爸    發表於 16-4-11 09:15

回覆:SPC和港華點選?

如果因學費問題,你可以放心。spc一定會幫有需要的家庭。這是他們其中一個辦學宗旨。唔會因冇錢而冇得讀書。而且好多活動只要出席率夠重會全數退番比家長。即使你冇申請減免。

回覆 tttw1 的帖子

唔該晒,你係SPC家長?小朋友讀得開心嗎?

BallBallMaMa 發表於 16-4-10 13:33
如果係港華同SPC比較,真係一鳥在手好過,因為兩間差別唔大。

你可以試試在spc網址內有減免學費既計算sample, 可以知道可減免既金額.

我之前都心儀在spc及港華, 最終選了spc, 囝囝入讀後很喜歡這所學校.
倆間也是好中學, 如果小朋友在港華有面試, 也等於有1/3機會入讀, 最緊係小朋友喜歡哪一間中學, 6年中學生活對他們很重要

mymelody2003 發表於 16-4-11 10:22
你可以試試在spc網址內有減免學費既計算sample, 可以知道可減免既金額.

我之前都心儀在spc及港華, 最終選 ...
2間仔仔都鐘意,分別只係一間要比錢,一間唔使,仲有個細仔。小朋友的讀書費用都好大

MayTsai 發表於 16-4-11 11:54
2間仔仔都鐘意,分別只係一間要比錢,一間唔使,仲有個細仔。小朋友的讀書費用都好大 ...
兩間其實有啲類似,新校長都想搞好間學校,亦收緊左少少,啲學生都認真過前幾年,所以估計未來DSE成績應該有好大改善(前幾年的確唔太好),除左錢外,分別係你對邊間信心大啲。

王家爸爸 發表於 16-4-11 12:00
兩間其實有啲類似,新校長都想搞好間學校,亦收緊左少少,啲學生都認真過前幾年,所以估計未來DSE成績應該 ...
多謝你地嘅意見,決定SPC

回覆 MayTsai 的帖子

歡迎加入spc
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3245916&extra=page%3D2