用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 初步懷疑自閉傾向,點訓練好
go

初步懷疑自閉傾向,點訓練好 [複製鏈接]

去左一間機構初步見,話bb唔見父母長時間都唔驚同唔明所有指令,擔心自閉機會高,唔開心之外我有心理準備想正式確診前可以改善,請大家俾下意見,謝謝:
1. 未確診前有邊d地方可以訓練因為bb得13個月大可能只可單對單訓練,我想至少學幾堂技巧再自己訓練,價錢平dd有邊度好?
上完呢d堂幾時可見到成效:如望人同叫媽媽,聽指令
2. 而家已經見佢開始有搖頭拍頭拍手舉動,出街成日望光既野同電視,呢d行為點改善好?今日姑娘話佢驚多人同嘈,咁我以後唔可以去多提地方嗎?都去唔到playgroup
3. 仲有咩地方可搵訓練資料自家訓練?
坦白講我已經由好擔心去到接受左雖然未確診但佢的確唔明所有事物同指示、我知道訓練有用但現在仲細其他徵狀遲d可能會出現,我現在只想佢聽明我地既意思同少少親近感,目標呢半年內唔知可點做,日日不停同佢講野佢唔望唔理又唔明既樣,有時幾灰心....

4    0    0    0

回覆:JNF 的帖子

去圖書館找找「衝破障礙」的書,自學一下。單對單都要但唔係真的學幾堂就得!anyway加油!

回覆:初步懷疑自閉傾向,點訓練好

我宜家去playgroup個阿sir做開感統訓練~佢對呢方面小朋友都有經驗~可以去試下上堂~當係請教下佢呀

回覆:Yeahly_ly 的帖子

邊間呀

引用:邊間呀 +

原帖由 JNF 於 16-04-11 發表
邊間呀
pm u ar

回覆:Yeahly_ly 的帖子

Thx

回覆:JNF 的帖子

仲有無人知邊度有訓練班或playgroup?
因為出名個d如協康/steps要排好耐

私人既班都幾貴,但想先上幾堂再家中訓練

引用:仲有無人知邊度有訓練班或playgroup? 因為

原帖由 JNF 於 16-04-14 發表
仲有無人知邊度有訓練班或playgroup?
因為出名個d如協康/steps要排好耐
聖雅各都有,你試吓!

回覆:mo515 的帖子

Thx

jnf, 請問是否己確診左是自閉啦

排左政府未 (i / e 位)

出面的治療無論是私人都要排隊

回覆:ada605 的帖子

未確診同未有政府位呀
呢段時間可以點好又未可以訓練又貴d班?

引用:未確診同未有政府位呀 呢段時間可以點好又

原帖由 JNF 於 16-04-15 發表
未確診同未有政府位呀
呢段時間可以點好又未可以訓練又貴d班?
13個月咁細。可以參加感統playgroup。最好導師係職業治療師。之前協康有。上呢d班,病醫病,冇病強身。另外,健康院有書仔講每個年齡階段要識咩,分別要了解每階段的語言能力,大肌肉,小肌肉(手指),智能,社交。跟住自已同佢練。一路觀察佢那一項是落後,再找專業治療師訓練,如言語治療師,職業治療師(感統及小肌),物理治療師(大肌)。社交小組我諗起碼要k1 k2 先有得上,問下耀能,我見過佢地比學前的社交班做得好好。但個班小朋友係智力言語正常。問定先,因樣樣野都係要排的。

Yeahly_ly 發表於 16-4-11 15:03
我宜家去playgroup個阿sir做開感統訓練~佢對呢方面小朋友都有經驗~可以去試下上堂~當係請教下佢呀

...

吾該pm埋我边間pg導師好,謝謝

努力試中心有教家訓練可以試下

...

I want too .可以pm我嗎

我建議可排協康先 佢地有個青䓤計劃 如果你唔局限上課時間同地點,其實都會好快有位

...

請問可以pm我嗎 thx

...

請可pm我嗎?

回覆 Yeahly_ly 的帖子

你好..可以介紹埋比我呀..唔該哂~
‹ 上一主題|下一主題