用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 哪間直資私小是講明唔准交portfolio的?
樓主: WinnieCatCat
go

哪間直資私小是講明唔准交portfolio的? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+16-04-10+發表其實開

原帖由 picture 於 16-04-10 發表
我覺得你有道,但如果兩個finalist差唔多,portfolio上的extracurricular activities會幫到學校選人。

若 ...
申請小學又未必去到咁現實,但portfolio係有助學校多一D了解學生基本背景,性格,培養路向,一個5歲人仔,可以拎到D乜乜權威性獎項先,港代表乎

引用:Quote:原帖由+picture+於+16-04-10+發表我

原帖由 mcl203 於 16-04-10 發表
申請小學又未必去到咁現實,但portfolio係有助學校多一D了解學生基本背景,性格,培養路向,一個5歲人仔, ...
係呀, 所以實際上有幾多幫助,我地係無可能確實知道。  

我去年用了2 日做 6 頁 portfolio比 St Stephens (收最多頁).   其他學校嘅就delete咁D野就交。

主要挑選相片,list D Extracurricular activities,  最煩係 resizing and format因為我 Microsoft Office Skills好差。

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-04-10+發表申請

原帖由 picture 於 16-04-10 發表
係呀, 所以實際上有幾多幫助,我地係無可能確實知道。  

我去年用了2 日做 6 頁 portfolio比 St Stephens ...
要排版,整靚D format, 揀相

引用:Quote:原帖由+picture+於+16-04-10+發表係

要排版,整靚D format, 揀相
當年,要見埋家長既,真係睇住份portfolio傾,高主教和某津校如是,去到考中學都得,所以主觀地認為portfolio係有用既,起碼學校要睇果陣有得睇,唔睇既簡潔如得份申請表都唔會睇

我都覺得,到了最後關頭,例如2揀1、3揀1,portfolio 是一定有用的。

回覆:哪間直資私小是講明唔准交portfolio的?

咁如果interview 醒到人地一見即收,唔使幾揀1,個portfolio就冇乜用。

siden 發表於 16-4-10 14:21
咁如果interview 醒到人地一見即收,唔使幾揀1,個portfolio就冇乜用。
亦有可能原來睇左份portfolio...先有得interview...世事往往難分先後

引用:Quote:siden+發表於+16-4-10+14:21+咁如果i

亦有可能原來睇左份portfolio...先有得interview...世事往往難分先後
呢個情況apply to 叩門。

也是,一些津校screen 111 and portfolio to decide who can have entrance exam

Tsl ,港同,cky要in成三次,唔駛收portfolio啦下話

WinnieCatCat 發表於 16-4-9 23:20
如題
倒想知為什麼你想知,只apply 唔收個d定不會apply?

回覆 WinnieCatCat 的帖子

去你想入嗰的小學校網就最清楚。

引用:Quote:原帖由+moneydog+於+16-04-10+發表好

原帖由 siden 於 16-04-10 發表
我反而覺得好多都收,不過會限頁数
請教portfolio 應該以文字為主,還是相片為主?相片、文字的比例怎樣才合適?

引用:好多已經唔收,如TSL,+CKY,+WKF,+SFA,+APS.

引用:Quote:原帖由+siuap+於+16-04-10+發表好多

原帖由 cyndiwong 於 16-04-11 發表
印象中只有KTS不限頁數(不過已註明要精簡);其他除了以上學校不收外,有d第二輪才可交portfolio(6-8頁不 ...
最攪笑係原來重有好多不同變化,例如雙面印和縮印。

我地個時學校話四頁我地就真係㨂四張 cert 算

引用:Quote:原帖由+cyndiwong+於+16-04-11+發表

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+dttmtong+於+16-04-11+發表最

原帖由 cyndiwong 於 16-04-11 發表
還有,去年已有好多校長自嘲年紀大,不要把証明縮影到好細,d擦牙拎張cert也不用交

...
刷牙cert同搵工cv 話自己有賣過旗一樣咁正!

引用:Quote:WinnieCatCat+發表於+16-4-9+23:20+

原帖由 MrBeast 於 16-04-10 發表
倒想知為什麼你想知,只apply 唔收個d定不會apply?
畀你估中左添。其實我對做portfolio 有點憂慮,因冇信心做得靚(見過同事嗰d真係好靚),而且亦冇安排小朋友考cert參加比賽。如果大部分直資、私校都要portfolio,就唯有頂硬上整囉,但如都有一定數量學校唔收portfolio,咁就只報呢d學校。其實我只打算報幾間,唔得就算,所以更加冇動力做portfolio。多謝以上禁多位提供既資訊啊!

MrBeast  應該大部份可加additional info,但冇話一定要交  發表於 16-4-12 13:04

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-04-10+發表我反

原帖由 bbrabbit2011 於 16-04-11 發表
請教portfolio 應該以文字為主,還是相片為主?相片、文字的比例怎樣才合適?

...
文字及縮印證書為主。相片為次。

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+16-04-10+發表倒

原帖由 WinnieCatCat 於 16-04-11 發表
畀你估中左添。其實我對做portfolio 有點憂慮,因冇信心做得靚(見過同事嗰d真係好靚),而且亦冇安排小朋 ...
雖然我電腦排版、執相都算強項,不過我當年最心儀嗰三間,兩間唔收、一間只收cert。所以我決定就算報其他都唔交,留番時間陪仔女玩好過。

回覆:哪間直資私小是講明唔准交portfolio的?

借問一下,portfolio 通常要交多少張cert 才適合?甚麼類型的cert 才是校方想睇的?朗誦/田徑比賽的豬肉獎 ,學興趣班的「證書」等是否唔放好過放?謝謝分享

‹ 上一主題|下一主題