用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道IB
樓主: Mrs.Luckycat
go

真道IB [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-4-11 16:44
以真道IB畢業生既成績, 無可能42人只有17人入到U咁少, 應該起碼有7成啦..... 所以, 可以經DSE入U既學生, 比 ...
我聽簡介會亦感到佢地考DSE入U既機會好低.

clingy 發表於 16-4-11 14:01
我聽到4月9日簡介會校長話: DSE和IB一起計,有六成入大學。唔知是否我理解錯?

...
你冇聽錯.

jasonmami 發表於 16-4-11 14:02
回覆 Mrs.Luckycat 的帖子

我聽到校長說有62%考DSE的學生入讀local degree, 不知有冇理解錯? ...

校長講62% 係IB+DSE

最終佢得3班IB 4班DSE...即係果4班DSE既人要入U都幾徹下..

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+16-04-11+發表真

原帖由 socute 於 16-04-11 發表
Thank you 香港的三大對IB英文的入學要求是什麼?要A high 或 B sub 要拿7?
間間,科科都不同,你要上網睇及info day 問清楚!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-4-11+16:45+真心

原帖由 NeoMom 於 16-04-11 發表
是不是說如IB是TAKE B, 到外國考大學便要考埋IELTS至得?
Yes.

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Mrs.Luckycat 發表於 16-4-11 13:48
佢地偏重IB唔緊要,但佢地冇清楚解釋如何篩選那些學生適合讀IB, 只説讀IB的學生一定要英文好,要常常做proj ...
中四分流真係遲..若果小學時覺得小朋友唔適合IB較適合DSE,唔知有冇得出去升中派位....

ANChan59 發表於 16-4-11 17:13
Yes.
咁既情況一般要求IELTS幾多分?

引用:Quote:Mrs.Luckycat+發表於+16-4-11+13:48+

原帖由 HK-MAN 於 16-04-11 發表
中四分流真係遲..若果小學時覺得小朋友唔適合IB較適合DSE,唔知有冇得出去升中派位.... ...
小學好似五年制,麻煩些!

不過,有部份小朋友,特別是男生,要到中三中四才發力!

HK-MAN 發表於 16-4-11 17:18
中四分流真係遲..若果小學時覺得小朋友唔適合IB較適合DSE,唔知有冇得出去升中派位.... ...
真道中小學合共11年, 好似頭5年當小學, 升中銜接會唔會有問題呢.... 我唔知

加上真道不設呈分, 只可靠自己去考中學, 無得派位.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-4-11+17:13+Yes.

咁既情況一般要求IELTS幾多分?
要看大學級數,如果冇記錯,劍橋要平均 7.5 ,每個單元要過 7。

其他會由6.5到7,看大學水平及學科要求,理科跟法律有一定差別。

ANChan59 發表於 16-4-11 17:24
要看大學級數,如果冇記錯,劍橋要平均 7.5 ,每個單元要過 7。

其他會由6.5到7,看大學水平及學科要求, ...

對我嚟講, IELTS academic test 要每個單完都攞7真係唔易.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ANChan59 發表於 16-4-11 17:24

其他會由6.5到7,看大學水平及學科要求, ...
即係最低要求都要等同DSE 英文5級或以上, 都唔容易, 但話說回頭, 好多考DSE成績唔太好的都會去外國讀, 照計佢地的英文都不會達5級啦, 點解又收呢?

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-4-11+17:24+要看

即係最低要求都要等同DSE 英文5級或以上, 都唔容易, 但話說回頭, 好多考DSE成績唔太好的都會去外國讀, 照計 ...
所以我提你逐間查,有些收得低,你可以考慮的。

有些是由 Foundation 讀起!

引用:Quote:HK-MAN+發表於+16-4-11+17:18+中四分

原帖由 hkpapa852 於 16-04-11 發表
真道中小學合共11年, 好似頭5年當小學, 升中銜接會唔會有問題呢.... 我唔知

加上真道不設呈分, 只可靠自己 ...
真道是有呈分試的如果你有需要,佢有通告派問你小朋友是否參加呈分試,如你選參加佢會幫你報,但寫明中學唔會再留位比你小朋友

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-04-11+發表

原帖由 JCHANG 於 16-04-11 發表
真道是有呈分試的如果你有需要,佢有通告派問你小朋友是否參加呈分試,如你選參加佢會幫你報,但寫明中學唔 ...
是否如果學生成績好,都不會留位給他升中。

天助自助者,  別再怨天尤人

引用:Quote:原帖由+JCHANG+於+16-04-11+發表真道

原帖由 Mrs.Luckycat 於 16-04-11 發表
是否如果學生成績好,都不會留位給他升中。
斷估係啦。如果成績好揀呈分也可留位,咁所有成績好的都呈分搏一搏啦,真道點會咁傻降自己做水泡喎。

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-04-11+發表

原帖由 JCHANG 於 16-04-11 發表
真道是有呈分試的如果你有需要,佢有通告派問你小朋友是否參加呈分試,如你選參加佢會幫你報,但寫明中學唔 ...
呈分試要交小五和小六三次成績,真道無小六,點呈分呀?而且呈分要交全級成績,無得一個呈,一個唔呈.

引用:Quote:原帖由+JCHANG+於+16-04-11+發表真道

原帖由 AgapePa 於 16-04-12 發表
呈分試要交小五和小六三次成績,真道無小六,點呈分呀?而且呈分要交全級成績,無得一個呈,一個唔呈.

...
佢當年份通告係咁寫,點呈 3次分你自己問學校囉

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+16-04-12+發表呈

原帖由 JCHANG 於 16-04-14 發表
佢當年份通告係咁寫,點呈 3次分你自己問學校囉
當年夠話學生考 DSE 加 IB .......

‹ 上一主題|下一主題