用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 Oxford Path用家揮手區
樓主: jilmama
go

Oxford Path用家揮手區 [複製鏈接]

我BB 依家15 個開始使用中

回覆:jilmama 的帖子

Thanks for your reply!

Katiekatiekatie 發表於 16-4-21 11:11
Thanks for your reply!
You're welcome

i'm thinking to buy..any comment ?

回覆:som 的帖子

我覺得如果你一心係諗住買完就俾小朋友自己睇。我勸你唔好唒錢。
呢套野。的確需要時間去陪佢一齊睇。。我女用左唔係好耐。。。我初初以為佢唔明。。。但同佢做下活動。。原來佢明㗎😂

som 發表於 16-5-13 09:12
i'm thinking to buy..any comment ?
我仔鍾意佢書入面啲故事人物發出嘅聲音,例如鼻寒聲、笑聲。暫時我用咗3個星期,so far我仔都鍾意用smart pen睇書

small_sze 發表於 16-5-13 13:38
我覺得如果你一心係諗住買完就俾小朋友自己睇。我勸你唔好唒錢。
呢套野。的確需要時間去陪佢一齊睇。。我 ...
十分同意。我每次都係陪佢一齊睇,而家佢見我拎本書拎支筆就會自動坐定定,當然,佢仲細,所以每次只會睇幾分鐘

回覆:Oxford Path用家揮手區

我仔半歲用到直家兩歲半。由最初只有我讀佢聽,到現在會自己用筆讀(當然我仍有伴讀),我覺得最好的是他一個人時會自動自覺拿來用,坐得好定。
我無俾佢用ipad.

lambeanmama 發表於 16-5-15 09:26
我仔半歲用到直家兩歲半。由最初只有我讀佢聽,到現在會自己用筆讀(當然我仍有伴讀),我覺得最好的是他一 ...
我暫時都係伴讀,因為佢仲細,集中力未夠好。想請問你,仔仔幾大會開始識自己單獨睇書?咁你有冇俾字母咭佢玩,同埋有冇同佢玩劇場呀?

引用:Quote:lambeanmama+發表於+16-5-15+09:26+

原帖由 jilmama 於 16-05-16 發表
我暫時都係伴讀,因為佢仲細,集中力未夠好。想請問你,仔仔幾大會開始識自己單獨睇書?咁你有冇俾字母咭佢 ...
仔仔兩歲前已懂自己用點讀筆睇,但我不肯定他是真讀定當聽故仔。不過工人姐姐煮飯個陣他會自己點讀,我覺得都唔錯。我有陪他玩字卡。但兩歲前多少少,現在他較喜歡睇書,我又無迫佢一定要玩。劇場嘛,我覺得可以再遲多少少才玩吧。對我來說,OP 是陪養他閱讀的工具之一,目前的進度,我確實好滿意。

lambeanmama 發表於 16-5-17 06:12
仔仔兩歲前已懂自己用點讀筆睇,但我不肯定他是真讀定當聽故仔。不過工人姐姐煮飯個陣他會自己點讀,我覺得 ...
謝謝你嘅分享。我仔而家慣咗要我伴讀,佢好少會自己一個用smart pen睇。希望佢大啲會enjoy自己睇。 當然,我認為有父母伴讀係最好不過。
另外我想請教一下,我知道parents guide有建議每本story book應該睇幾多個星期,但實質我想知用家係會俾BB睇一本書睇幾耐?

引用:Quote:lambeanmama+發表於+16-5-17+06:12+

原帖由 jilmama 於 16-05-24 發表
謝謝你嘅分享。我仔而家慣咗要我伴讀,佢好少會自己一個用smart pen睇。希望佢大啲會enjoy自己睇。 當然, ...
我每個月有一本"膽書", 即當月日日都會讀一至兩次的。其它的就隨他喜歡及個人意願。通常每日都會看四至五本的。
有些書他已不多看了,但好間唔時又會拿出來讀吓咁。

回覆:Oxford Path用家揮手區

我都考慮緊買唔買 應該買half set or full set @@ or half set 之後轉ORT@@

Nerakbb 發表於 16-8-30 14:35
我都考慮緊買唔買 應該買half set or full set @@ or half set 之後轉ORT@@
Half set係少咗啲咩?

引用:我都考慮緊買唔買+應該買half+set+or+full+

原帖由 Nerakbb 於 16-08-30 發表
我係half set 宜家會轉ORT. 暫時仍未覺得非full set 不可。

引用:Quote:原帖由+Nerakbb+於+16-08-30+發表我

原帖由 lambeanmama 於 16-08-31 發表
我係half set 宜家會轉ORT. 暫時仍未覺得非full set 不可。
Halfset 有無bookshelf 送? 介唔介意俾我睇下包d咩 有無公仔 smart pad 果d ga :

引用:Quote:原帖由+lambeanmama+於+16-08-31+發

原帖由 Nerakbb 於 16-09-01 發表
Halfset 有無bookshelf 送? 介唔介意俾我睇下包d咩 有無公仔 smart pad 果d ga :

...
有book shelf, 有全部布公仔,無ipad.

引用:Quote:原帖由+lambeanmama+於+16-08-31+發

原帖由 Nerakbb 於 16-09-01 發表

...
而家已冇smart pad了,剛於上月買了full set

引用:我都考慮緊買唔買+應該買half+set+or+full+

原帖由 Nerakbb 於 16-08-30 發表
OP 下半部份比ORT 深。

引用:Quote:原帖由+Nerakbb+於+16-09-01+發表Hal

原帖由 ausiu1230 於 16-09-16 發表
而家已冇smart pad了,剛於上月買了full set
smart pad 好少用, 我買了只玩過, 1, 2 次。

‹ 上一主題|下一主題