用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 讀西史!?!?
go

讀西史!?!? [複製鏈接]

阿仔目標想讀 Pharmacy , 但偏偏係西史最高分(全級第一),其他phy , Chem, bio只係全級average高少少,maths 係唔錯的。

今日老師打比我,話入大學係鬥高分,叫我其中一科選西史,有利入大學!咁即係西史+Chem +M2, 選西史好似好怪咁

有冇人可以幫下我?究竟係咪可以咁選?究竟讀西史有乜出路?求指教!唔該唔該!

3    0    0    0

austism 發表於 16-4-8 00:46
阿仔目標想讀 Pharmacy , 但偏偏係西史最高分(全級第一),其他phy , Chem, bio只係全級average高少少,ma ...
個人覺得,應該先估計下每科既預期成績。如果西史預期5**,理化生都係4,當然西史加Chem好啲。但係如果西史預期5*,理化生都係5,當然Chem加多科理科好啲。

入大学網望下Phamacy既入学要求先,有乜prerequisites.
http://www.med.hku.hk/v1/educati ... -of-pharmacy-bpharm

王家爸爸  應該係四主科加Chem  發表於 16-4-8 14:13

回覆 austism 的帖子

First choose all the prequisite subjects of your target programme/U's (including those overseas if applicable). If there is a 2nd target undergraduate programme (as insurance or otherwise), choose the associated prequisite subjects for the remaining electives.  If there is/are still 'quota' in the electives, choose those which one is confident in getting the best grades.  Double check if M2 is counted as a full elective or not as per the target programme(s)/U(s).

引用:Quote:austism+發表於+16-4-8+00:46+阿仔目

原帖由 王家爸爸 於 16-04-08 發表
個人覺得,應該先估計下每科既預期成績。如果西史預期5**,理化生都係4,當然西史加Chem好啲。但係如果西史 ...
好難估喎..............不過佢一直中西史都係全級頭幾名!但係佢唔鐘意背嘢!

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-4-8+12:55+編

原帖由 Yanamami 於 16-04-08 發表

入大学網望下Phamacy既入学要求先,有乜prerequisites.
謝謝!之前望過下!我仔好靜,佢想找d科以後出來做嘢最好唔好對太多人

樓主, 學校老師只是一個考慮, 最重要是仔仔自己的想法, 3個原因, a, 喜歡西史這科嗎, b, 能力做到嗎, 如果是history, 英文的能力要好, 記性要好, c, 學校高中教西史的老師有無料, 即是考試往績如何, 如果好多修history 的同學得出戰績一般, 咁就要想清楚

回覆:讀西史!?!?

其實係咪諗清楚藥劑係咪啱自己呢?如果喺高中3年提升唔到Chem嘅水平,用任何方法入到都好辛苦。

引用:樓主,+學校老師只是一個考慮,+最重要是仔仔

原帖由 Marians 於 16-04-08 發表
樓主, 學校老師只是一個考慮, 最重要是仔仔自己的想法, 3個原因, a, 喜歡西史這科嗎, b, 能力做到嗎, 如果 ...
英文能力ok的,記性非常之好,頭先問佢喜唔喜歡讀history , 佢話唔太鐘意

佢學校唔太多人選history, 始終係男校,但有去考history嘅學生,都有5以上。

引用:其實係咪諗清楚藥劑係咪啱自己呢?如果喺高

原帖由 LingChiBaBa 於 16-04-08 發表
其實係咪諗清楚藥劑係咪啱自己呢?如果喺高中3年提升唔到Chem嘅水平,用任何方法入到都好辛苦。

...
藥劑係咪好難讀㗎?!佢唔知係邊度聽返嚟話讀藥劑好!

就快要選科la...........真係要諗諗,多謝大家🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼

Chem係必修科,得4/5我覺得唔夠囉。

我女都係唔知係邊度聽返嚟話讀藥劑好,不過啱啱去完HKU taster program。知道4C+2X要36,一盤冷水淋落嚟。

如果仔仔吾多喜歡history 就要想清楚, 雖然學校有戰績但佢會無動力去讀, 中三全級第一, 不等於高中都第一, syllabus 吾同, 答題要求也不同.  這是我女的suggestion, 只作參考. 她修中西史及eng lit, 現在備戰DSE

的碓, 考DSE 最緊要夠分, 跟仔仔商量下, 定下目標, 真係想pharmacy, chemistry 應是preferred subject, 往後就要更加努力了

austism 發表於 16-4-8 18:12
好難估喎..............不過佢一直中西史都係全級頭幾名!但係佢唔鐘意背嘢!

...
同老師一齊估,其實只需要估歷史科同物理、生物科。

引用:Chem係必修科,得4/5我覺得唔夠囉。我女都

原帖由 LingChiBaBa 於 16-04-09 發表
Chem係必修科,得4/5我覺得唔夠囉。

我女都係唔知係邊度聽返嚟話讀藥劑好,不過啱啱去完HKU taster progra ...
36滴汗ing

引用:+本帖最後由+Marians+於+16-4-9+01:26+編輯

原帖由 Marians 於 16-04-09 發表

如果仔仔吾多喜歡history 就要想清楚, 雖然學校有戰績但佢會 ...
多謝你的回覆,佢自己都有同我講過升上中四後,History應該唔係咁易,要理解。

引用:Quote:austism+發表於+16-4-8+18:12+好難估

原帖由 王家爸爸 於 16-04-09 發表
同老師一齊估,其實只需要估歷史科同物理、生物科。
係喎.........可以搵下其他科老師問下!多謝你提點

王家爸爸  老師有經驗,一定估得比你準。   發表於 16-4-9 18:48

回覆:austism 的帖子

我女而家正係和你仔同一問題出現,苦惱中!chem+地理+history/chem+地理+bio😵究竟bio定history,雖然二選一,但已頭爆!根據近幾次嘅成績和温書狀態,用喺history嘅時間明顯少好多而又成績好啲,bio就用好多好多時間温都係中位,但其實佢對bio有興趣啲囉,又講明唔中意西史喎,咁我問佢有咩目標第日想讀咩科做啲乜,佢就話都唔知自己想讀乜做乜喎,但暫時目標係夠分入大學!反正我講乜佢都有野博我,過幾日要交表選科,唯有等佢自己揀,

回覆:ckm327 的帖子

啱啱夠分為求入U,選科其實都好重要,因為往往喺preferred subject同weighting幫到手。

我女都係嚟緊選科,但S1已決定好,唔駛左諗右諗。

引用:我女而家正係和你仔同一問題出現,苦惱中!

原帖由 ckm327 於 16-04-11 發表
我女而家正係和你仔同一問題出現,苦惱中!chem+地理+history/chem+地理+bio😵究竟bio定history,雖 ...
咁快交表!我仔五月交

早2日傾過,叫我唔好迫佢讀history or 中史,佢好唔鐘意

引用:Quote:原帖由+ckm327+於+16-04-11+發表我女

原帖由 austism 於 16-04-11 發表
咁快交表!我仔五月交
反而我中一嘅女一早諗定大學讀乜,但個仔目標太高,好難實現咁

‹ 上一主題|下一主題