用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 兼收學位
go

兼收學位 [複製鏈接]

今天收到通知。教育局已經出信。我們家兒子排到了兼收學位。。但是我的心裡還是很矛盾。不知道要接受這間兼收學校好,還是要轉早期訓練中心好。請大家幫我出下意見。
兼收學位是將軍澳區這邊的基督教播道會茵怡幼兒學校。地址在寶琳地鐵站附近。
早期訓練中心,按社工說的排位的話。我們可能還要等上一年。
小朋友現在已經4歲了。兩歲多的時候去尢德夫人評估,結果是懷疑輕微自閉傾向

1    0    0    0

回覆:yeeyee1234 的帖子

那現在仔仔間幼稚園好?他喜歡返?有到校服務支援?好睇現在呢學校有冇心去教你仔。另你是ftm?E位要一星期帶個仔去上堂。

回覆:兼收學位

樓主有無同小朋友報私人ST,OT堂? 小朋友喜歡現在的學校嗎? 可以自己走去派左間學校睇下環境先呀(可以分配到幾多資源給小朋友)?如果錯過左今次機會, 好大可能係足5歲先幫你插隊入E 位, 咁樣等如只讀到好短時間。

我今日都收到電話兼收位收左我個仔喇!又係好矛盾呀!本身讀緊哩間唔錯,老師又有愛心跟進,老師開始了解仔仔皮性呀,學校又剛剛開始左個校園復康計畫已經上左兩堂,只係做左評估,仲未正式開始呀…但上哩啲堂嘅條件係要我半身排緊個i 位又無上私人堂,但如果我覆返社工果邊話唔要咁就唔再係排i位,咁我咪又攞唔到學校支援?點算好………

回覆:chanyuen2012 的帖子

我今天又係收到社署電話。話已經排到兼收位k1。我又是好矛盾。小兒剛開始有到校支援服務做。

想問下,收到兼收位。乜唔要兼收位可以轉早期訓練嗎?(因為社署話若唔要兼收位,想轉番排早期訓練係唔得。)

回覆:2babymun 的帖子

小兒本身間學校幾好。校長老師都好落力跟進小朋友。耐可若選擇到校支援2年服務,小兒K2⃣️中段已完成2⃣️年服務。k3會有段真空期。

若選擇了兼收位。K1-k3都有兼收老師跟進。耐可兼收學校環境,老師及課程都不及而家既幼稚園。

我都唔知點選擇,有人可給我意見嗎?
小兒整體方面都ok!只是説話方面弱。有時未能回應問題。

引用:今天收到通知。教育局已經出信。我們家兒子

原帖由 yeeyee1234 於 16-04-07 發表
今天收到通知。教育局已經出信。我們家兒子排到了兼收學位。。但是我的心裡還是很矛盾。不知道要接受這間兼 ...
你仔仔現在幾多歲?這間學校唔係你想要的?收到社工來電後我們有什麼要跟進?

回覆:2babymun 的帖子

個人意見,兼收位會全日有特殊幼師,可以每天都有訓練給小朋友,而到校服務只是一星期得一次,我兒子都係上緊到校服務,若有兼收位我會要兼收幼稚園,起碼有三年還小朋友成長,唔使轉來轉去。

silvertiny    發表於 16-5-26 15:59

我仔K2升K3先收到i位offer, 本來讀傳统有愛心幼稚園,老師都OK,最後都接受左i 位,而家諗返都冇選錯,i 位老師教師較專業及提供多些資源给家長敎小朋友。小朋友進步明显,而我自己是working mom

今日仲未有信通知

決定轉校了,
同完兩間學校校長傾完同埋睇過果間學校環境了,加上口卑唔錯,活動感覺上仲多過原校,互動又多一點,訓練大小肌,同埋做運動又多一點點,決定轉了,,,

vincelo29 發表於 16-4-11 14:18
個人意見,兼收位會全日有特殊幼師,可以每天都有訓練給小朋友,而到校服務只是一星期得一次,我兒子都係上 ...
正確!因為我正是這樣, 剛有i位(今年9月入讀), 我考慮了一日就決定最重要係小朋友唔好錯過黃金治療機會。
ps: 讀緊K1, 及有到校服務

引用:Quote:vincelo29+發表於+16-4-11+14:18+個

原帖由 ada9200 於 16-04-23 發表
正確!因為我正是這樣, 剛有i位(今年9月入讀), 我考慮了一日就決定最重要係小朋友唔好錯過黃金治療機會。
p ...
你小朋友是否k1獲派兼收位?你小朋友現在的程度如何?我仲未有到信通知,只有社工口頭通知,需要再聯絡社工嗎?

回覆 vincelo29 的帖子

係, 我見住朋友個仔幾年間轉變大, 變好左, 鄧佢開心

我仔依家有到校服務,一1星期一次。但上星期去i位interview個校長同老師話i位每月只有2次言語治療,物理治療同職業治療唔會有。好矛盾,我仔好需要物理同職業治療,所以未必接受i位啦。

引用:我仔依家有到校服務,一1星期一次。但上星

原帖由 yetinwo1213 於 16-05-26 發表
我仔依家有到校服務,一1星期一次。但上星期去i位interview個校長同老師話i位每月只有2次言語治療,物理治 ...
你有沒有自己在外面參加密集式訓練?

我個仔讀左2年S位,今年8月他會讀兼收位K3位。

引用:我個仔讀左2年S位,今年8月他會讀兼收位

原帖由 fanmanyi 於 16-05-27 發表
我個仔讀左2年S位,今年8月他會讀兼收位K3位。
這代表有進步,真係開心

‹ 上一主題|下一主題