用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一直有交補習費但原來3個月都無去補
go

一直有交補習費但原來3個月都無去補 [複製鏈接]

事件已經係上年12月開始,我仔原來由12月起已經無去補習班,但他會準時出門扮去補習,然後坐係商場打機。我2月尾發現後,嬲到我即時停曬3科補習。 點解一直有交錢但無上堂補習社都唔會打嚟問下? 你地的補習社對no show有無會問吓或通知家長?

0    0    0    0

亞仔吾知米貴

回覆:一直有交補習費但原來3個月都無去補

回覆:Busybody! 的帖子

P6

先放下補習問題,現仔仔態度如何?

補习社係大班視像?唔係小学雞唔会有人跟進㗎~

MASAYA  小學都睇視像?ETV咁...  發表於 16-4-8 00:16

小朋友呃你雖然係唔啱,
但你有無諗過
1 你覺得小朋友需要補習嘅原因?
2 小朋友响邊度變部機出嚟打?
3 小朋友唔想去補習嘅理由?

王家爸爸  Good questions   發表於 16-4-8 14:19

醒目開學勳章

我女果間,遲到少少都會打黎問小朋友情況。
我覺得咁先係有責任感的補習社。

回覆 fooky-hk 的帖子

你最好了解吓小朋友點解要咁做,錢是少問題,小朋友為什麼要騙你呢?

回覆:fooky-hk 的帖子

引用:事件已經係上年12月開始,我仔原來由12月起

原帖由 fooky-hk 於 16-04-07 發表
事件已經係上年12月開始,我仔原來由12月起已經無去補習班,但他會準時出門扮去補習,然後坐係商場打機。我 ...
真係比個仔激死補習社都離晒譜,乜都唔知,學費照支

補習社咁都有, 小朋友唔見左好大件事, 成3個月都冇發現
媽媽要好好同你囝囝傾下, 時下小朋友好早就踏入反叛期, 盡量抽時間陪下佢地, 要冷靜咁聽下佢地點講, 依家小六已經係咁, 中學唔知會點, 加油

下,甘冇責任,但你仔有𡥄欠交功課

P6, 呈分試考成點,有冇跌?佢 3 個月冇去補習社但又冇人通知你,你嗰間係咪大型補習社?唔需點名?
而另一件事就係坐低平心靜氣聽佢講解釋,我都知你會好嬲,但問清楚原因先,宜家小朋友好早已經係反叛期,如果今次處理得唔好,往後日子仲難捱

希望你可以儘快解決到個問題所在。

樓主嬲完要同仔仔好好傾吓,吾去補習的原因?成績如何?吾好的話,佢有乜嘢打算?點解要呃你?一家人有乜嘢吾可以照直講? 呢件事突顯左親子關係的問題,要修正吓。如果佢吾可以同屋企人坦白,第日有事邊個同佢商量呢!

呢件事令我想起一個朋友,佢個女初小,成績好好,但可能學校測驗實在多,亞媽要求又高。有次佢測得吾好,竟然冒亞媽簽名,交番份卷比老師,亞媽問親都話未派。最後東窗事發,個亞媽嚇親之後,都係改吓同個女的相處方法。講到尾,你咩都會放棄,就係吾會放棄仔女。

little_yolky  你朋友都算從善如流。  發表於 16-4-8 16:55
mayyylai  agreed  發表於 16-4-8 16:10

回覆:Jane1983 的帖子

回覆:coco_cocopig 的帖子

佢性格OK的,也算聽話。唯獨是愛打機,我也不反對他打機放鬆,叫他停他會即停的。

他曾說過補習社的功課多,問問題但成日叫佢自己諗,所以阿仔唔鐘意去。曾和他約法三章補到呈三完結就唔補,結果佢頂唔到三月就走堂。

幸好呈三成績係3次呈分中最好全90以上。我只想知道其他補習社的做法而巳。

三次90分以上,打機叫停肯停,算乖仔。甘其實吾算大事,係簁d錢遮

引用:佢性格OK的,也算聽話。唯獨是愛打機,我也

原帖由 fooky-hk 於 16-04-08 發表
佢性格OK的,也算聽話。唯獨是愛打機,我也不反對他打機放鬆,叫他停他會即停的。

他曾說過補習社的功課多 ...
補習社做得唔好佢自會執笠,理佢咁多做乜。最緊要自己個寶貝仔。

mayyylai    發表於 16-4-11 12:33
‹ 上一主題|下一主題