用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教點知每區banding ?如轉區是升定跌band? ...
go

請教點知每區banding ?如轉區是升定跌band? [複製鏈接]

如題

王家爸爸  只能估  發表於 16-4-7 11:31
   3    0    0    0

回覆:IvyKBB 的帖子

謝謝!
咁如果深水涉轉沙田,估升,一樣,定跌?thanks

5kin  過咗廟嗱⋯⋯  發表於 16-4-7 16:30

引用:謝謝! 咁如果深水涉轉沙田,估升,一樣,

原帖由 IvyKBB 於 16-04-07 發表
謝謝!
咁如果深水涉轉沙田,估升,一樣,定跌?thanks
邊緣人才會出現升/跌band 。強區轉弱區邊緣人有機會升band 、弱區轉強區邊緣人有機會跌band 。轉校網每年最遲要在2至3月時向教育局申請轉,而且只可由原本小學嘅校網轉去居住屋企嘅校網。

王家爸爸  其實只要係疑似邊緣人,都係唔好冒險   發表於 16-4-7 17:32

回覆:fion6406 的帖子

謝謝解答!
咁深水涉是強定弱區?
沙田是強定弱?
Thanks

IvyKBB 發表於 16-4-7 17:20
謝謝解答!
咁深水涉是強定弱區?
沙田是強定弱?
深水涉係比較弱既區,所以如果係邊緣人,最好唔好轉。

hkpapa852  咁又唔係, 如果讀SFA或者KRS, 又唔怕轉  發表於 16-4-7 18:17

回覆:王家爸爸 的帖子

謝謝你們用心解答🙏
最後想請教如果學校約頭80%升band 1中學,咁大約幾多%會係邊緣人?thanks

IvyKBB 發表於 16-4-7 20:30
謝謝你們用心解答🙏
最後想請教如果學校約頭80%升band 1中學,咁大約幾多%會係邊緣人?thanks

...
首先,Band 1 中學無嚴格定義,穩陣啲估60-70%係全港B1生,應該一定安全。如果 Band 1 中學係指英中,可以估四分之三左右。

IvyKBB 發表於 16-4-7 20:30
謝謝你們用心解答🙏

...
要留意以下兩點:

1. 小學所屬中學網是否有足夠B1位?
2. 升讀所謂B1直資中學分佈

如果小學本身係B1位夠既校網, 加上近年升中人數少, 升讀B1官津校的, 可能有部份只係B2學生
另外, B1直資中學, 尤其非傳統名校果D, 不少都會招收B2A-B1C既學生, 升讀既亦未必全是B1

所以, 以安全計, 打個8折會好D, 如見到有80%升B1中學, 當佢~64%B1學生好啦, 咁60%以後就當係邊緣人

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

明白了!謝謝你們詳盡的解答🙏🙏🙏thanks

‹ 上一主題|下一主題