用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問幾多歲開始學琴好???
go

請問幾多歲開始學琴好???

我個侄3歲,有間琴行話可以學..........
3歲OK嗎?
我大佬十五十六,
我覺得太細,
未必明白....
其實學琴大約幾歲開始??

引用:我個侄3歲,有間琴行話可以學..........3歲O

原帖由 miemiemie 於 16-04-05 發表
3歲OK嗎?
我大佬十五十六,
5-6歲較好,琴行為生意姐....

回覆:miemiemie 的帖子

如你𢤦琴,小朋友三歲可試,因小朋友太細理解力未夠。另看小朋友指力夠唔夠。

回覆:請問幾多歲開始學琴好???

3歲就算理解明白,但係分開按琴鍵的指力未夠,要好努力練習

3歲太早,學都係上吓音樂啟蒙班。夾硬學吾係吾得,但使多好多無謂錢,吾乜價值。

簽名被屏蔽

引用:Quote:miemiemie+發表於+16-4-5+23:53+我個

原帖由 Oboe_FRSM 於 16-04-06 發表
Mozart started playing keyboard while he was 2.5 years old (he died when he was 35 ^_^)

引用:Quote:miemiemie+發表於+16-4-5+23:53+我個

原帖由 Oboe_FRSM 於 16-04-06 發表
Mozart started playing keyboard while he was 2.5 years old (he died when he was 35 ^_^)
所以佢係神童囉!但我地係人嘛,不能同神比

引用:我個侄3歲,有間琴行話可以學..........3歲O

原帖由 miemiemie 於 16-04-05 發表
3歲OK嗎?
我大佬十五十六,

對學鋼琴來說,相對理想還是不要早過四歳半丶找位上門姐姐,嘗試以15分鐘作開始丶讓孩子先作接觸慢慢嘗試加一點時間.....,到覺得可以時就找位可以的老師好好去學!

也許還可以先接觸一些音樂班,到真正要學時還是要好好找一位可以老師!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

我都覺得五六歲開始學琴較合適,一來手指有力,二來可以明白閱譜,又可以坐得定一點。當然每人不同,認識有人四歲開始學琴,八歲已考獲八級(她不是神童),真不明白六七歲怎可以明白五級樂理。

簽名被屏蔽

回覆:miemiemie 的帖子

個人覺得四歲半較為好,理解力和集中的能力比較好。四歲半的小孩因未升小學,未有太多功課,時間和腦袋也比較鬆動(個別例子除外),相對也較多時間練習,若果遇到一位好老師,小朋友又夠專注的話,會是對打好學琴基礎的最好時機,但前提是孩子要對音樂有興和反應。

回覆:請問幾多歲開始學琴好???

有些琴行3歲以下都收,我朋友就教過2歲半啦。我認為5歲開始是很理想,當然我也有些學生是在K2下學期開始學習,他們相對懂得的較多,所以學習速度都良好的。但幾歲開始都好,大前提是小朋友自己是喜歡彈鋼琴。

Oboe_FRSM 發表於 16-4-6 22:48

但唔係個個小朋友都係莫札特, 亦冇咩家長係莫札特個父親.

男仔女仔有區別吧

如果亞媽係教琴的,真係可以好早學,亦會好快彈得好好。但如果屋企連琴都無,小朋友只係一個星期接觸一次,太早學係無乜意思。

回覆 Jane1983 的帖子

我都識琴,不過無奈我小朋友悟性低,嘗試3歲幾教佢,不過學極練極都唔識,而家都係唔係好得;又有小朋友家長完全唔識,小朋友好有天份,細細個一點就明,所以都唔係必然既,建議4,5歲試試,再走著朝

ekhc    發表於 16-6-24 01:02

回覆 stinkyrabbit111 的帖子

慢慢引導,可能一開竅就好快。