用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 理性討論:SC vs SPCN(大圍)
樓主: lvmh88
go

理性討論:SC vs SPCN(大圍) [複製鏈接]

回覆 picture 的帖子

點會唔知呀!我一讀,佢就周身yuk佢一兩個月我都開始讀比佢聽,日日重覆同一二本書!
而家成屋都是書,淘寶淘左幾百本書。
問題係我迫佢聽到頭來令佢對書反感仲死啦!

我問咩學校重閱讀唔代表我x捚雙手靠學校的!

我只是普通家長。不是受專業訓練的。我知老師一定有辦法的令小朋友愛閱讀,否則不同上學啦!。再加上家長配合,不是更事半功倍嗎?

引用:回覆+picture+的帖子 點會唔知呀!我一讀

原帖由 Iamamother 於 16-04-09 發表

點會唔知呀!我一讀,佢就周身yuk佢一兩個月我都開始讀比佢聽,日日重覆同一二本書! ...
你講笑定講真? kui一兩個月大就讀書比佢聽?

係架,三隻小豬,hungary catapillar.....而家仲讀緊。
Eric Carle 大部分我都有。
不過佢對飛機書同動物書有d興趣。
所以而家成日睇動物書。
而家我同爸爸,我讀爸爸就㩒實佢,佢2一3分鐘便Yuk!爸爸就叫佢不淮yuk.
如果爸爸讀就我㩒。5分鐘內一定要完。
星期六日早上食完早歺我唔比佢走,我一定要佢聽完我講一本書先可以走去玩!
我set左9-10pm story time. 有時我同爸爸都揸本書,佢都係周圍攪,我同佢講你睇下幾點?story time 呀嘛,唔玩住啦!
問題係我㩒住佢依個行為可能已經令佢對書冇興趣。

引用:回覆+picture+的帖子 係架,三隻小豬,hun

原帖由 Iamamother 於 16-04-10 發表

係架,三隻小豬,hungary catapillar.....而家仲讀緊。
我反對噤實佢。
佢幾大呀?  有時有D野太強硬會有反效果。

佢每次見你拿書出來就知又要受刑,必抗拒。
幼童只可以誘導,唔好強權壓逼。

要好多耐性慢慢誘導。

唔使擔心。

如果你和husband已經變了魔鬼, 如佢只係2,3歲, 換人換書,換時間, 可以再試。

佢associate你兩和書 with negative things,  咁 可計畫 叫工人姐姐,嫲嫲 or婆婆 下午 陪佢看書。

先睇下插畫 5 min or less.  比佢enjoy下先。

Key thing is to get him interested.   It will take time,  but once he is interested,  he will go through your library quickly.

萬事起頭難 嘛!

9-10pm story time cancel吧!

今次慢慢來。睇下好唔好D?

He is 16 mth now ar..佢又未到好擴拒既,9-10pm story time其實好relax 既..hahaha..只要佢肯聴吓我地講故仔5 min 已經完架拉。不是迫佢成個鐘。
不過想訓練下佢耐性,佢真係冇乜!

回覆:Iamamother 的帖子

我點同我囝講故事佢都係走左去。 不過我返間playgroup 真係好好, 雖然好local全廣東話, 但我囝同佢d 同學返左幾個月真係起規矩上同耐性都訓練得好好, 講緊仲要係每星期一堂, 學費先百二蚊堂。 好興幸遇到個咁有 heart 既老師。 我故上堂肯坐定定聽故事, 老師話乜都跟住做。 坐得最好最靚就有貼紙攞。 當然我著重講德育既老師既教學就好岩我, 但好多家長注重好學術個類就唔岩。

引用:我點同我囝講故事佢都係走左去。+不過我返

原帖由 zacharylo 於 16-04-10 發表
我點同我囝講故事佢都係走左去。 不過我返間playgroup 真係好好, 雖然好local全廣東話, 但我囝同佢d 同學 ...

回覆 zacharylo 的帖子

Where is it ga. tks

一個好差既閱讀體驗⋯

利申:我女鍾意睇書

回覆 maxifoxy 的帖子

唔好睇到我變態禁!成個過程係嘻嘻哈哈既,
一個鐘既seting 比佢知道每樣野係有時序的,好似起身刷牙。中午食飯,晚上梗係bed time story 架啦!
係果個小時裡面我地要抽時間閱讀!
好多時佢聽左幾一兩分鈡走去玩,我地都一齊同佢去玩!
So far 佢閱讀未over 過5分鐘!
好似之前我地去旅行,去前幾天我日日拿住airport 書早佢睇,話比佢知機場係點。
旅遊之后,佢成日指住本書要我讀比佢知,
佢唔知几開心呀!

講真佢一D都不慘疼囉。

果次去動物園,睇完動物,我每個禮拜用一個動物做主題。
貼到成屋都係,佢認得唔知幾好!
你上playgroup 返幼稚園都係禁之麻。
又有得玩,又有得學,一D都唔差囉。

但細佬仔點都要學下忍耐,唔係佢話走就走,玩就玩。
所以一定要久不久㩒下佢,唔係佢以為自己大哂

引用:回覆+lvmh88+的帖子 大圍校交通唔算好方便

原帖由 pingu529 於 16-04-06 發表
回覆 lvmh88 的帖子

大圍校交通唔算好方便,又唔算近沙中線,有其他好offer o既外區人未必一定首選呢間 ...
大圍校舍其實係沙中線顯徑站對面,通車後其實係方便好多,等2019.....

lvmh88 發表於 16-4-11 00:50
大圍校舍其實係沙中線顯徑站對面,通車後其實係方便好多,等2019.....
等到2019都準備番大埔lu...
我細時住附近...我覺得坐車好方便...或者...巴士線改左唔少啦

請問樓主最後揀邊間?

呢個post 真係學左好多野...
‹ 上一主題|下一主題