用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 理性討論:SC vs SPCN(大圍)
樓主: lvmh88
go

理性討論:SC vs SPCN(大圍) [複製鏈接]

那麼借位問,如果男仔揀spn 是否什麼着數都無?課程不夠考名校!

回覆:lvmh88 的帖子

如果心儀SPC,又無理由唔讀SPCN,怕你兩三年後會後悔!

兩間學校offer嘅嘢好唔同,係要取捨,只可話係開心嘅煩惱,恭喜!

引用:那麼借位問,如果男仔揀spn+是否什麼着數都

原帖由 Iamamother 於 16-04-06 發表
那麼借位問,如果男仔揀spn 是否什麼着數都無?課程不夠考名校!
Spn有個post有位朋友分享左仔仔報spn的原因,值得睇下

引用:Quote:原帖由+Cutekillq+於+16-04-06+發表

原帖由 lvmh88 於 16-04-06 發表
多謝你嘅意見。我同先生都冇宗教背景,但我自己讀咗7年天主教學校女校(非名校),大概都知道其特色,重德 ...
如果樓主著重德育,就唔洗諗一定spcn。我覺得呢2間既比較似係:德育vs 學術(雖然sc唔係sell學術但因為spcn課程較淺,所以咁比)。樓主可諗下4年俾人教德育,自己補學術好;定4年俾人教學術,自己教德育好。如果入唔到spc 讀其他教會小學會不會好可惜。我自己都心儀spc,但我有信心自己教好德育,所以我係你會選sc, 以後還有大把choice. (其實我有朋友讀spc讀得好唔開心,日日補習到顛左, P5 先忍心跳船,其實spc 是否適合小朋友都要認真考慮清楚,佢真係好辛苦又好唔想補習又好跟唔上進度,佢都係spk升上spc的)

回覆 Cutekillq 的帖子

有冇link? Tks

引用:Quote:原帖由+lvmh88+於+16-04-06+發表多謝

原帖由 Cutekillq 於 16-04-06 發表
如果樓主著重德育,就唔洗諗一定spcn。我覺得呢2間既比較似係:德育vs 學術(雖然sc唔係sell學術但因為spcn ...
Good point .....我都想自己教,但無奈雙職父母要返工,平日靠婆婆加工人幫手。唔係話想將教育子女的責任交比人,但無可否認婆婆一定係錫孫㗎啦,就算我條線畫得幾咁實都好,一去到婆婆到就好易散,而小朋友好識睇眉頭眼額的,所以先諗返全日都未必唔係一個好方法。至於究竟SPC係咪自己諗咁好?是否適合囡囡?其實到第資考小學一樣都會遇到呢個問題,只係人哋有多三年去做資料搜集,但我得幾日囉......真係頭都大...

引用:回覆+Cutekillq+的帖子 有冇link?+Tks

原帖由 Iamamother 於 16-04-06 發表

有冇link? Tks
各位SPN的家長們那post

引用:Quote:原帖由+Cutekillq+於+16-04-06+發表

原帖由 lvmh88 於 16-04-06 發表
Good point .....我都想自己教,但無奈雙職父母要返工,平日靠婆婆加工人幫手。唔係話想將教育子女的責任交 ...
我贊同0-6歲好重要,如果建立好德育個基礎,就將來畢生受用。咁選spcn啦

thank you~

lvmh88 發表於 16-4-6 14:10
Good point .....我都想自己教,但無奈雙職父母要返工,平日靠婆婆加工人幫手。唔係話想將教育子女的責任交 ...
大家情況好似. 我選spcn的其中一個原因就是德育和自理, 因為囡囡的性格較倔強, 需要調教. 因為我們在職, 因此不想只交給工人.

回看我大仔都曾有全日offer, 但最後選了學術型的half day KG. 大仔學術不錯, 但始終自理等方面不夠好, 因為有工人在. 但大仔算易教, 還可以. 細囡似乎德育更重要些.

你可以看看孩子的性格再衡量. 始終全日班難求, 你若真喜歡SC, K1再考都得.

回覆:理性討論:SC vs SPCN(大圍)

如果地點接受到我會揀spcn, 因為我相信德育培養比學術重要,spcn 點都叫6成機會入SPC;SC 除非小朋友有背景(父母名學舊生,有宗教分,有權力人士推薦等),否則入到SPC 或更受追捧的小學比率遠底於60%

引用:如果地點接受到我會揀spcn,+因為我相信德育

原帖由 Ocean419 於 16-04-06 發表
如果地點接受到我會揀spcn, 因為我相信德育培養比學術重要,spcn 點都叫6成機會入SPC;SC 除非小朋友有背景 ...
我哋係全無背景人士,冇宗教,冇人士網絡,唔係名校舊生,我哋考小學係咩優勢都無,全靠阿囡做化。我唔知考小學有幾磨人,但我都要兩手準備,即是如果升唔返spc 咁我點幫個囡考到好小學呢?返全日可用的課餘時間不多,唔係話要學呢樣嗰樣,但就連我想比佢接觸下認識下唔同興趣都要等星期六日(當然又唔想冇咗family day),咁又點equip 好小朋友呢?所以會唔會索性留係SC, 下午課餘可安排的時間彈性好多,到時考小學話唔定有更多選擇?......

唔知....我真係唔知.....

引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+16-04-06+發表如

原帖由 lvmh88 於 16-04-07 發表
我哋係全無背景人士,冇宗教,冇人士網絡,唔係名校舊生,我哋考小學係咩優勢都無,全靠阿囡做化。我唔知考 ...
都話德育同學術選。樓主講到德育咁重要,學術就自然排第二。如果你真心認為德育好重要,自然唔介意學術無咁好

引用:如果地點接受到我會揀spcn,+因為我相信德育

原帖由 Ocean419 於 16-04-06 發表
如果地點接受到我會揀spcn, 因為我相信德育培養比學術重要,spcn 點都叫6成機會入SPC;SC 除非小朋友有背景 ...
Agree

回覆:lvmh88 的帖子

樓主, 其實你心目中已有選擇, 你想有多d 人support. 如果你女女讀SC 又方便d而且女女又係較活潑既, 相信SC 係個好選擇。 SC 名氣咁大又滿足到你起學術既要求, spcn 老師講過學校係唔谷同希望家長唔好要求學校教深d 同加功課。Spcn 同 SC兩間學校都係好選擇, 當然會心大心細。我一心以德育為主, 學術在我角度就好次要, 所以我一定簡 Spcn, 而你就平衡下邊間岩你女女再作選擇。

其實樓主自己已經有答案,大家留言都一致推薦Spcn, 但樓主仍然有顧慮,利申我係等緊spcn offer 家長
其實無最好,只有最適合,可以令小朋友發揮所長,愛上學習,已經事半功倍,我相信兩間都係好學校,就搵一間自己同囡囡都喜愛

引用:其實樓主自己已經有答案,大家留言都一致推

原帖由 Anfiodan 於 16-04-07 發表
其實樓主自己已經有答案,大家留言都一致推薦Spcn, 但樓主仍然有顧慮,利申我係等緊spcn offer 家長
其實無 ...
衷心多謝各位意見,獲益良多....
我唔會hold位,希望大家等到心儀學校啦。

回覆 lvmh88 的帖子

don't get me wrong , 我唔係催你放位, 你放都未必輪到我, 祝你同小朋友都搵到間滿意KG ~

引用:樓主,+其實你心目中已有選擇,+你想有多d+

原帖由 zacharylo 於 16-04-07 發表
樓主, 其實你心目中已有選擇, 你想有多d 人support. 如果你女女讀SC 又方便d而且女女又係較活潑既, 相信 ...
Spcn 咁少位都入到,棄之可惜而已。係真心鍾意應該不會有此煩惱

引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+16-04-06+發表如

原帖由 lvmh88 於 16-04-07 發表
我哋係全無背景人士,冇宗教,冇人士網絡,唔係名校舊生,我哋考小學係咩優勢都無,全靠阿囡做化。我唔知考 ...
或者咁講,spcn 有6成以上機會入SPC, SC 就係零機會。個人應為不論讀邊間,想考一線直私都要外補中英數,但係sc壓力會大d因為連6成SPC 嘅backup 都冇

‹ 上一主題|下一主題