用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 理性討論:SC vs SPCN(大圍)
go

理性討論:SC vs SPCN(大圍) [複製鏈接]

小囡難得有SC am 同 SPCN 全日offer,7月B, 性格活潑開朗,家住九龍中, 真心問意見,以下係我自己分析:

SC - 好處:PN 較近屋企,15分鐘內到紅磡,就算K1 返九龍塘都係15分鐘內到。而我囡活潑好動,似一般人形容嘅SC學生。SC學術較SPCN為深 (我知深唔代表一定好), 有net,還有英普班(不過我唔好英普班,不是必須),所以升小學時較有彈性,簡單來說有多啲選擇。唔好處:大班,一定冇細校咁caring。冇小學backup,好靠家長點培養小朋友。

SPCN - 好處:德育好好,本人覺得呢點對女仔特別重要。有小學back up,比例聽聞最多60%,但起碼有入場券,因為呢間係我其中一間心儀小學(呢點同時係缺點,因為升唔到小學就大鑊,因學術較淺,就算自己出去考都較蝕底,而且有可能被標籤st Paul 棄將or 人哋會覺得我搵水泡)。唔好處:大圍尚可接受,車程30分鐘,但到N4要返回大埔就要成40-45分鐘。另一問題係冇net學校主張從生活中學習,冇咁注重學術。

咩意見都好,多謝先!

14    0    0    0

引用:小囡難得有SC+am+同+SPCN+全日offer,7月B,

原帖由 lvmh88 於 16-04-05 發表
小囡難得有SC am 同 SPCN 全日offer,7月B, 性格活潑開朗,家住九龍中, 真心問意見,以下係我自己分析:

S ...
我建議樓主選SC. 我相信spcn基本上都易上sp小學,所謂6成因為4成自己唔讀上去比較多。但樓主無提及自己宗教意向,似係純為小學靠山而讀。讀左(30-60分鐘車程)仲要好多外補。到入學後應該會發現原來讀sc既朋友仔已學緊xxyyzz, 你仲學緊aabbcc.... 但又日日擔心能否涵接上去。我覺得樓主適合SC多啲

回覆:理性討論:SC vs SPCN(大圍)

如果係女就spcn,始終有小學back up ,同埋小學得60%因為好多唔想係大埔出cwb 返學,所以寧願搵同區!

回覆:lvmh88 的帖子

如果我係樓主,我一定揀SPCN,原因如下:

1. 雖說升上St. Paul's Convent不是100%,但如其他媽媽所說,唔升既40%唔少係因為路途遙遠,那麼,如果你住九龍中,唔介意過海的話,你女兒入番SPC小學機會其實係好大

2. SC係名幼,好多小朋友考小有亮麗的賽果,但我亦聽有亮麗賽果是某批學生,而同時又有批學生係乜都考唔到等抽獎的、或不是考到一線既直私;那麼,似乎SPCN入一線小學既保証較SC高(我覺得SPC小學中學一定係一線)

3. 無論囡囡讀邊一間,你都係悉心安排、悉心栽培既媽媽,所以外補、興趣班既情況,可能都差不多

4. 純粹個人信念,幼兒園幼稚園階段,培育一個小朋友既心智、品格、性情是很重要,全日制+標榜有愛心+小班教學+唔谷學術既學校,這方面應該較優勝。

你女女7月B,考N都有咁亮麗的成績,証明女女各方面既質素唔會係差、甚至係天生優秀的一群,入SPCN又輕鬆啲又有all rounded啲既development,同時又有小學backup,why not?就算外補,都抱住較輕鬆既心情,其實你女女既處境幾正,媽媽可以安心。

“有可能被標籤st Paul 棄將or 人哋會覺得我搵水泡”
-->唔會有哩個問題 ,唔使擔心

我都簡st Paul

逆向思考: 如果兩間waiting, 你要寫求位信(最心儀0個一間), 你一定會選....?
選一間同家長育兒理念一致的.

BTW, Congrats!

引用:Quote:原帖由+lvmh88+於+16-04-05+發表小囡

原帖由 Cutekillq 於 16-04-06 發表
我建議樓主選SC. 我相信spcn基本上都易上sp小學,所謂6成因為4成自己唔讀上去比較多。但樓主無提及自己宗教 ...
多謝你嘅意見。我同先生都冇宗教背景,但我自己讀咗7年天主教學校女校(非名校),大概都知道其特色,重德育、品德培養,當時遇著一個超嚴嘅老師,堂堂比人罰,但所學嘅唔係知識,係做人道理,真係影響我一生,所以我話呢點對女仔好重要。

St cat,
1.距離短,有休息時間,腦部plasticity 高好多,學嘢快
2. 頭三年小朋友要的是媽媽,不是全日上堂,除非你要番工

學術和機會兩間相距不大

對天主教學校德育既贊同高,及鍾愛spc, 咁就spcn啦!

路程遠近依點,你報得証明可接受範圍,不用多想了。

不如咁諗, 你讀左SPCN 1年後覺得唔好/學術追唔上你k仲可以再報其他名幼, 但調返轉就較難n2先入SPCN 了

引用:如果係女就spcn,始終有小學back+up+,同埋小

原帖由 chloe620 於 16-04-06 發表
如果係女就spcn,始終有小學back up ,同埋小學得60%因為好多唔想係大埔出cwb 返學,所以寧願搵同區!

...
今年搬咗去大圍,似乎多咗九龍人報,呢點似乎變數頗大。

那麼借位問,如果男仔揀spn 是否什麼着數都無?課程不夠考名校!

我覺得兩間外補情況未必一樣,始終SPCN返全日,除非每個weekend返幾堂。要睇下你想平日o個半晝留响學校定返興趣班/响屋企玩。兩間升小都唔大問題,你女女好叻呀,恭喜晒!

引用:St+cat, 1.距離短,有休息時間,腦部plasti

原帖由 soniacky 於 16-04-06 發表
St cat,
1.距離短,有休息時間,腦部plasticity 高好多,學嘢快
2. 頭三年小朋友要的是媽媽,不是全日上堂 ...
無奈我們是雙職父母....

引用:不如咁諗,+你讀左SPCN+1年後覺得唔好/學術

原帖由 aarhusbaby 於 16-04-06 發表
不如咁諗, 你讀左SPCN 1年後覺得唔好/學術追唔上你k仲可以再報其他名幼, 但調返轉就較難n2先入SPCN 了

...
你好,我知道你都有offer,恭喜你!
我offer letter 都冇寫開學日期,可能9月10月都唔定11月又唔定,到時K1已經開始報名,又未上過堂都唔知岩唔岩,轉軚都轉唔切。

回覆 lvmh88 的帖子

大圍校交通唔算好方便,又唔算近沙中線,有其他好offer o既外區人未必一定首選呢間

你女女仲叻啊!我地有考SC 連2nd in 都冇😅!
不如你先打去學校問清楚details 先再諗, 上網見今年開學日係9 August。

絕對明白樓主憂慮,SC offer放棄好可惜,但spcn又好吸引,不過大圍校舍真的好隔涉,交通都幾不便。

Cutekillq 發表於 16-4-6 00:41
我建議樓主選SC. 我相信spcn基本上都易上sp小學,所謂6成因為4成自己唔讀上去比較多。但樓主無提及自己宗教 ...
媽媽, 我見你另一個POST話你放棄左ST CAT OFFER? 點解又叫人揀ST CAT?>
可唔可以再分析多少少???
‹ 上一主題|下一主題