用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私小 / 直資 小一入學面試型式
go

私小 / 直資 小一入學面試型式

不考筆試, 口試(1對1 或 group加老師觀察) / 用電腦 / i pad / tablet 答問題之外, 仲有咩型式?

引用:不考筆試,+口試(1對1+或+group加老師觀察)+

原帖由 edith208 於 16-04-05 發表
不考筆試, 口試(1對1 或 group加老師觀察) / 用電腦 / i pad / tablet 答問題之外, 仲有咩型式?

...
聽指令做動作

edith208  thank you  發表於 16-4-5 11:44

醒目開學勳章 王國長老

回覆:私小 / 直資 小一入學面試型式

大把花款,小組、遊戲、討論、情景題、假設題、交換/合作完成任務、一邊要求坐定定+一邊誘惑、續作故事、睇書讀書、聽外語故事答問題,search下會好多

醒目開學勳章 王國長老

未講坐定定習作:找不同,砌圖,錯在哪裡,自由畫畫再介紹作品.....如果我考應該會肥佬

edith208  thank you  發表於 16-4-5 13:08

Charlotte_mom 發表於 16-4-5 11:53
大把花款,小組、遊戲、討論、情景題、假設題、交換/合作完成任務、一邊要求坐定定+一邊誘惑、續作故事、睇 ...
一呼有你和應嘛!
多謝曬

醒目開學勳章 王國長老

我8嘛應該仲有其他分享的

引用:我8嘛應該仲有其他分享的 +

原帖由 Charlotte_mom 於 16-04-05 發表
我8嘛應該仲有其他分享的
thank u charlotte mom. do u know how schools test chinese? thank u sin

回覆:mamaokasan 的帖子

認字,做重組句子,配詞語,看一本中文書再答問題,閱讀一篇文章再答問題

edith208  thanks  發表於 16-4-6 08:28
mamaokasan  thank you arh  發表於 16-4-6 01:35

請問通常用邊種語言面試。如超過一種, 以邊種為主? Thanks for reply.

引用:請問通常用邊種語言面試。如超過一種,+以邊

原帖由 iababy 於 16-04-21 發表
請問通常用邊種語言面試。如超過一種, 以邊種為主? Thanks for reply.
要視乎該校的教學語言。英小的話,老師用英文和小朋友傾偈,普教中的話老師用普通話和小朋友傾偈。見家長通常係廣東話。

回覆:Charlotte_mom 的帖子

請問前輩,除咗TSL, 仲會邊間會用iPad 應考小一面試?

回覆 edith208 的帖子

請教一下:邊間要用英文傾計?邊間要用普通話傾計?大概傾咩?謝謝你!

必讀置頂的蕭阿姨回憶錄。

cathyangel 發表於 16-4-22 11:26

請教一下:邊間要用英文傾計?邊間要用普通話傾計?大概傾咩?謝謝你! ...
私校 / 直資學校的網頁或小學概覽都有註明該校的教學語言, 是否用普通話教中文, 可以自行參考
至於內容,可以係日常生活 / 個人興趣等幫助老師明白小朋友是否適合入讀該校, 和了解小朋友的英語 / 普通話的聽說能力,

我不是小學老師, 只是一般家長, 在這裡拋磚引玉, 大家交流一下

玩集體遊戲、聽故事答問題、讀句子及睇圖講故仔等依類型啦!

引用:必讀置頂的蕭阿姨回憶錄。

原帖由 wtyedu 於 16-04-22 發表
必讀置頂的蕭阿姨回憶錄。
請問什麼是「蕭阿姨回憶錄」?

bbrabbit2011 發表於 16-4-22 14:46
請問什麼是「蕭阿姨回憶錄」?
蕭亞姨回憶錄...
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2280588&fromuid=2029848