用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請教 :有關Agent 給我選校 問題!
go

請教 :有關Agent 給我選校 問題! [複製鏈接]

我最近去了3間Agent , 他們都要我提供孩子passport , 成績表所有資料!

我自己上Agent 1 ,他們收到資料後, 第2天就立即幫我send 資料到 各學校apply , 有十幾廿間之多。 係send 了才給我 school list .

我再帶女兒到Agent 2  ,  agent 2透過 英語對話,隔了2天選了6間學校資料給我們
, 我們也很滿意這agent 服務和選校。

問題是 agent 2 的 school list 與 agent 1是有3間相同, 而且agent 1又已將我女兒資料發送到學校applied  , 而那3間學校也是我目標學校, 那請問 是 我一定要幫襯Agent 1 ?

我可以怎樣做?  謝謝各位 !

2    0    0    0

幫襯可靠啲果間 真的有這麼快send資料嗎?
向唔用果間講話 sorry啊都係希望小朋友係香港讀書

点解AGENT 1 SEND之前吾出声? 直覚我会選択AGENT 2、又未応承落実、我会選択一間我覚得COMFORTABLE個間。 主要都係個COORDINATOR是否FOLLOW 得足不足。 我就没経AGENT,自己試左6間学校、結果都係選択左一間我従開始就喜歓個間、個ADMINISTRATOR比人感覚好WARM,這也反応了学校気分。 AGENT都一様、比人感覚好的、吾多吾少、間AGENT公司都応該OK.
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

引用:点解AGENT 1 SEND之前吾出声? 直覚我

原帖由 Mighty 於 16-04-04 發表
点解AGENT 1 SEND之前吾出声? 直覚我会選択AGENT 2、又未応承落実、我会選択一間我覚得COMFORTABLE個 ...
係呀,agent 1話比school list 我時,他說已經幫我apply , 呢一點我真係唔滿意架。

但我目標學校,兩間agent 都有, 但agent 1又話Apply了,咁先煩。

引用:幫襯可靠啲果間+真的有這麼快send資料嗎?

原帖由 daone053 於 16-04-04 發表
幫襯可靠啲果間 真的有這麼快send資料嗎?
向唔用果間講話 sorry啊都係希望小朋友係香港讀書 ...
但我怕agent 2又sent 資料去時,已有agent 1 去apply ,咁到時學校對我的印象唔好。

katrinafu 發表於 16-4-4 16:00
但我怕agent 2又sent 資料去時,已有agent 1 去apply ,咁到時學校對我的印象唔好。

...
我覺得你可以交俾agent2去申請,亦叫佢同學校講現授權agent2幫你申請,之前經agent1既申請取消,然後向agent1講唔搵佢做喇!

引用:Quote:katrinafu+發表於+16-4-4+16:00+但我

原帖由 亮燈 於 16-04-04 發表
我覺得你可以交俾agent2去申請,亦叫佢同學校講現授權agent2幫你申請,之前經agent1既申請取消,然後向agen ...
好的,謝謝 !

引用:我最近去了3間Agent+,+他們都要我提供孩子p

原帖由 katrinafu 於 16-04-03 發表
我最近去了3間Agent , 他們都要我提供孩子passport , 成績表所有資料!

我自己上Agent 1 ,他們收到資料 ...
不是要比報名費的嗎?有學校不用比?

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+16-04-04+發表我覺得

原帖由 katrinafu 於 16-04-04 發表
好的,謝謝 !
唔使客氣

引用:Quote:原帖由+katrinafu+於+16-04-03+發表

原帖由 kls12 於 16-04-04 發表
不是要比報名費的嗎?有學校不用比?
沒有比任何費用,agent 1話只是 send 我女成績表等資料, 看看學校會否接納她入學申請。

引用:Quote:原帖由+kls12+於+16-04-04+發表不是

沒有比任何費用,agent 1話只是 send 我女成績表等資料, 看看學校會否接納她入學申請。

...
這不用理他吧!只是一個很初步的查詢,相信是付了報名費才算是你所委託的agent 吧!

引用:Quote:原帖由+katrinafu+於+16-04-04+發表

原帖由 kls12 於 16-04-04 發表
這不用理他吧!只是一個很初步的查詢,相信是付了報名費才算是你所委託的agent 吧!

...
我認為最後代你交報名表的才是你真正委託的agent,其他send成績表問野的只當一般普通查詢

引用:Quote:原帖由+kls12+於+16-04-04+發表這不

原帖由 Mapleac 於 16-04-04 發表
我認為最後代你交報名表的才是你真正委託的agent,其他send成績表問野的只當一般普通查詢

...
如是這樣,咁我就會向agent 2  講番件事和委託他們選校, 而且阿女上到 agent 2感覺很好,她以英語面見 agent 職員時又肯講肯答,又表達到自己想要的什麼類型的學校。

引用:Quote:原帖由+Mapleac+於+16-04-04+發表我

如是這樣,咁我就會向agent 2  講番件事和委託他們選校, 而且阿女上到 agent 2感覺很好,她以英語面見 agen ...
咁就唔使考慮喇!Agent2啦!

katrinafu, can you pls pm the info of agent 2 to me? Thank you very much

Hi, Katrinafu, 可否將 agent 2 的資料比給? 謝謝你.

引用:Quote:原帖由+katrinafu+於+16-04-04+發表

原帖由 亮燈 於 16-04-05 發表
咁就唔使考慮喇!Agent2啦!
係呀,agent 1 連見孩子都不用, 總之揀哂排名高的學校就得。

katrinafu 發表於 16-4-3 10:57

我自己上Agent 1 ,他們收到資料 ...
問都唔問你就send曬資料去?agent可以係未授權ge情況下咁做架咩...?

引用:Quote:katrinafu+發表於+16-4-3+10:57+我最

原帖由 ennaenna 於 16-04-05 發表
問都唔問你就send曬資料去?agent可以係未授權ge情況下咁做架咩...?
唉,我都唔知 呀 !
申講學校, 所以學校資料都未比我 ,只是比個校名, 但基本學費,地點,學校人數,寄宿生比例 乜都冇。

katrinafu 發表於 16-4-5 17:16
唉,我都唔知 呀 !
申講學校, 所以學校資料都未比我 ,只是比個校名, 但基本學費,地點,學校人數,寄 ...
咁唔專業? 可唔可以提示下係邊間...或者pm個名比我等我唔好中招...
‹ 上一主題|下一主題