用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅書院 同 九華 真係唔知點簡
樓主: (K^K)
go

聖保羅書院 同 九華 真係唔知點簡 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+YuYuMother+於+16-04-04+發表

原帖由 austism 於 16-04-04 發表
我有朋友個仔係九華讀,話d老師好ok woh! 佢個仔病左欠一次默書,個仔成日冇期放學去補默,老師追到去家長 ...
我朋友仔係入面讀,或者唔該用hea教,佢地普遍比較鬆,提你一二次都唔交,個科直接肥佬。可能咁樣大家會形容為hea教。我諗要讀九華,小朋友好自律好有自理能力就一定冇問題!

引用:有SPC+offer我會take左先,放榜後再叩九華

原帖由 YuYuMother 於 16-04-04 發表
有SPC offer我會take左先,放榜後再叩九華。

我有同事囝囝喺九華讀,佢話老師真係hea教,所以黎緊會過英國 ...
你朋友中幾?

九華如果精英班, 係自由啲架, 因為果班超班馬, 本身已經over晒學校課程, 所以學校唔會夾得太緊

如果普通班, 一定會教足書, 仲教得好好, 我仔讀普通班, 完全無補習, 剩係靠學校教, 成績都ok呀

成績唔好學校仲會迫你讀補底

家長們知唔知邊間入樂團易d

引用:Quote:原帖由+YuYuMother+於+16-04-04+發表

原帖由 miffyumiffy 於 16-04-04 發表
你朋友中幾?

九華如果精英班, 係自由啲架, 因為果班超班馬, 本身已經over晒學校課程, 所以學校唔會夾 ...
唔記得中四定中五,都係佢講開幫囝搵學校去英國時提過,我無詳細問佢detail。

先唔討論呢點,樓主個case我都建議先註冊SPC後叩門九華較穩陣。

引用:Quote:原帖由+austism+於+16-04-04+發表我

原帖由 mymflove 於 16-04-04 發表
我朋友仔係入面讀,或者唔該用hea教,佢地普遍比較鬆,提你一二次都唔交,個科直接肥佬。可能咁樣大家會形 ...
九華唔交功課會迫你去homework guidance class, 仲會留堂

平時分都佔考試若干比數, 唔交功課好大鑊

我仔初入九華, 係好hea (可能form 1鬆啲), 但慢慢佢發覺唔對路, 佢會自己調節番, 依家form 2,  學校教書教得好足, 佢考試啲分一次進步過一次, 你叫叻仔去默書, 佢地會覺得當佢白痴咩, 打下機好過

引用:Quote:原帖由+miffyumiffy+於+16-04-04+發

原帖由 YuYuMother 於 16-04-04 發表
唔記得中四定中五,都係佢講開幫囝搵學校去英國時提過,我無詳細問佢detail。

先唔討論呢點,樓主個case我 ...
我仔未讀到高中, 真係唔知

果時家長會上校長話學校會盡量貼緊DSE, 學生唔洗出去補天皇, 學校盡量做到同天皇一樣

堅唔堅讀到先知

SPC同九華分別係, SPC有自主收生權, 收好多叻仔, 九華靠派位, 老實講,有唔少唔達標嘅學生派咗入去, 所以兩間去比較DSE成績, 大家學生背境都唔同, 冇得比較

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 miffyumiffy 於 16-04-04 發表
你朋友中幾?

九華如果精英班, 係自由啲架, 因為果班超班馬, 本身已經over晒學校課程, 所以學校唔會夾 ...
咁又好okay 喎

樓主所講既係SPC還是SPB呀?SPC係聖保羅男女,而 SPB是聖保羅男校,兩校除學費相差不遠外,其他方面,尤其是成績,兩者差天拱地,SPB跟本冇得同SPC比,九華亦是冇得比,如果SPC收了,又比得起學費,仲駛諗九華!!!

九華成績當然比聖保羅男校好,又吾洗學費,校舍又超大,仲使考慮?😁

+3金熱血 貢獻勳章

引用:樓主所講既係SPC還是SPB呀?SPC係聖保羅男

原帖由 Daddle 於 16-04-04 發表
樓主所講既係SPC還是SPB呀?SPC係聖保羅男女,而 SPB是聖保羅男校,兩校除學費相差不遠外,其他方面,尤其 ...
SPC 應該係 St Paul's College,聖保羅男女係 SPCC....

+3金熱血 貢獻勳章

樓主所講既係SPC還是SPB呀?SPC係聖保羅男女,而 SPB是聖保羅男校,兩校除學費相差不遠外,其他方面,尤其 ...
同埋題目都已經寫明聖保羅書院.....

SPC = St Paul's College 聖保羅書院

SPCC = St Paul's Co-educational College 聖保羅男女中學

男校啫,SPCC就唔駛問大家😅宜家仲未諗掂,聽朝去唔去,唉!

引用:From+what+I+heard+from+a+teacher+of+a+to

原帖由 babie2 於 16-04-04 發表
From what I heard from a teacher of a top school in HK, he said St Paul Boys
while 九華 ...
SPC始終直資,資源一定唔會差,而且收生完全自主,所以論成績比YWK好d都正常。兩間都係好學校,但何為最好,每個人/家庭都有唔同,所以好難一面倒話邊間比邊間好。

回覆:聖保羅書院 同 九華 真係唔知點簡

Wyk 校風好自由, 学生須自律及有学習動機, 同時家長要認同学校自由既方向, 否則會覺得好hea或不滿, 家長要自行調節心態; 功課會按不同老師而所鬆緊, 睇下遇正哪位?! 班囝平時都好似好hea, 但一講分数都好緊張, 尤其W & Y, 根基能力都很强。

我諗樓主主要考慮4樣野, 學術上大家都係傳統英中, 分別唔太大

1. 地點, 返學需要嘅時間, 邊間番得早啲
2. 同學質素, 例如想清一色中產就SPC, 如果想平民啲有普羅大眾就WYK
3. 唔想煩一了百了SPC, WYK要等到7月
4. 學費雖則唔係問題, 但慳了呢筆錢係咪可以用落其他更有價值嘅地方就WYK, 如果無關係SPC

我反而最佩服樓主已經可以在呢一刻煩緊「讀唔讀」九華,呢個已經
係叫人恨死隔離的一個福氣!
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:austism+發表於+16-4-3+11:38+我都會

原帖由 (K^K) 於 16-04-03 發表
想補充,九華不是什麼暗示,是自己計出來的,仔仔Band 1前例同區加過往年級,九成入掛,而SPC 就真係星期二 ...
點解唔見你提九華interview ?second in 了?只靠統一機會,band 1 同區抽入九華機會無9成……,second in 咗加埋統一就9成9機會。

Daddle    發表於 16-4-5 01:59

如果在荃灣網跟據khmama資料band1位唔夠,540英中位:683band1生,當然註冊SPC穩陣,但油尖旺1032:746,理論上最差也只是派band1C。SPC是band1C,而且要七點前出門上學。

除了WYK,另外一間自行有沒有面試,除非是top band 1A校,數仔成績band1頭又有樂器機會也大吧!

最後問問仔仔會否為一棵樹放棄一個足球場

‹ 上一主題|下一主題