用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培道幼稚園 or 根德園
go

培道幼稚園 or 根德園 [複製鏈接]

大家會點選擇?
   2    0    0    0

二間跟本完全唔同ge 學校,叫人點比意見先,唔該你盡快放位出黎喇

我唔想考小學, 我會揀培道

利申: 已放以上兩間offer

回覆:培道幼稚園 or 根德園

培道雖然有小學back up,但小學是否你想要的?培道小學我個人興趣唔太大,我會選根德園 : )

培道小學未必係好多家長心目中既Target, 但有呢間小學做back up, 我相信到考小一時壓力相對會無咁大。

引用:二間跟本完全唔同ge+學校,叫人點比意見先

簽名被屏蔽

poohmeow 發表於 16-3-31 16:19
二間跟本完全唔同ge 學校,叫人點比意見先,唔該你盡快放位出黎喇
其實我只想問值唔值得選根德園而放棄培道幼(有小學back up),兩間都各有優點,我post出來都係想聽下各位意見,再決定放邊間學位。

我吾會hold兩間學位

引用:Quote:poohmeow+發表於+16-3-31+16:19+二間

原帖由 newcityyeung123 於 16-03-31 發表
其實我只想問值唔值得選根德園而放棄培道幼(有小學back up),兩間都各有優點,我post出來都係想聽下各位意 ...
我上年就是放了培道,㨂了KV😁

我今年放了培道揀了根德

如果係心頭比較高,一心考直私的家長,應該係揀KV,去搏吓。

如覺得讀培道小學已經ok, 咁就揀培道

真係睇你要龍校定要學術.

培道包100%升小學, 有大抽獎. $130學費, 你自己外補會唔會都一樣呢? 而且培道好關心小朋友讀書壓力, 一體一藝令小朋友成長會好平衡. 我覺得培道可以令家長, 小朋友有選擇, 而其他學校比唔到的. 入了group 聽好多家長講培道, 我覺得真係有愛心的龍校, 惟獨學術就要家長花時間/心機, 不能只靠學校. 經考K1一役, 我真係好怕考小一面對的壓力. 亦唔知點平衡開心成長同唔好輸比人的心態. 如果我入無聯繫小學的kg, 我怕我會谷我小朋友好利害.

利申: 我都有培道offer但放棄了. 因為有另一間較好的龍校.

樓主,真系要諗清楚自己要求,去培道定想博

回覆:newcityyeung123 的帖子

我都係昨日收到KV call, 本身有培道offer。我就决定揀培道,學校有愛心,又有小學back up,考K1嘅競爭激烈程度真係嚇親,相信小學會更嚴重。
KV個offer係好吸引,但係讀KV都唔包小學入到心儀學校,學術係重要,但身心平衡發展都好緊要。
慢慢諗清楚咩學校適合自己小朋友,唔一定名校就係最好。

終於決定左放位KV,多謝大家意見
考小一競爭非常大,我曾經歷過不想自己及小朋友再受哲磨

引用:我都係昨日收到KV+call,+本身有培道offer。

原帖由 quin_lai 於 16-04-01 發表
我都係昨日收到KV call, 本身有培道offer。我就决定揀培道,學校有愛心,又有小學back up,考K1嘅競爭激烈 ...

引用:終於決定左放位KV,多謝大家意見考小一競爭

原帖由 newcityyeung123 於 16-04-01 發表
終於決定左放位KV,多謝大家意見
考小一競爭非常大,我曾經歷過不想自己及小朋友再受哲磨 ...
👍👍👍相信你不會後悔.

真心覺得私幼課程好深, 深到有點crazy.  囡囡讀了兩年私幼, 真的受不了(本人也是), 日日有功課, 又要寫字, 英文要寫句子. 所以想轉一間比較貼地的幼稚園, 過兩日會in 培道, 希望有好消息

Take KV la

bhsien 發表於 17-1-18 15:15
真心覺得私幼課程好深, 深到有點crazy.  囡囡讀了兩年私幼, 真的受不了(本人也是), 日日有功課, 又要寫字,  ...

‹ 上一主題|下一主題