用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有没有用緊矯視鏡?
樓主: Mighty
go

有没有用緊矯視鏡? [複製鏈接]

我仔係小三升小四暑假開始戴矯視鏡, 前後只戴了5年到中二完結就停了, 戴回普通眼鏡.  一停戴, 近視度數就迅速彈回原來的400度.  跟住幾年, 直至高中畢業, 度數升幅低, 限於500度之內.  他今年大三, 在美讀大學, 去年回港更換了眼鏡, 當時驗眼仍然是500度上下.  

當年矯視鏡仍未算流行, 是再三考慮才讓他戴, 只因年歲小就這麼深近視, 怕捱不到升大學就千度近視, 一心只盼著能把這個400度近視湅結推遲幾年, 結果是比我预期中理想.  他快21歲, 現在仍是四眼仔一名, 不想載contact lens.   如果有需要, 他又想的話, 將來再做激光矯視也可.

demio 發表於 16-4-4 03:40
我仔每次返香港就去視光師處驗眼,如長假期就去兩次,短就一次。另我亦有叫視光師出張証明我仔帶緊矯視鏡, ...
你個験光師好D噃、因為換新鏡時、験光師都要収番旧鏡GA,我以為是行規TIM.
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

回覆:有没有用緊矯視鏡?

如果改帯daily soft lens ,會不會近視加深得快?
我仔13歲已帯了4年ok lens。

引用:Quote:demio+發表於+16-4-4+03:40+我仔每次

原帖由 Mighty 於 16-04-04 發表
你個験光師好D噃、因為換新鏡時、験光師都要収番旧鏡GA,我以為是行規TIM.
我個間都唔會收番副鏡wow!

Mighty 發表於 16-4-4 10:43
咁奇怪?對鏡你俾錢買,又唔係同佢租,無理由收番喎!

demio 發表於 16-4-6 09:01
咁奇怪?對鏡你俾錢買,又唔係同佢租,無理由收番喎!
話収番、AND THEN続約先有個特価WOR。
Mighty
自分に負けるな!!

kaimiles 發表於 16-4-6 15:07
我兒子已經戴了三年了,都沒有什麼問題,去英國都是我幫他沖洗,到了英國就自己來,他說有時候忘記洗,就晚 ...
Hiya, 一般多配一SET,how much were you charged?

kaimiles  2600hkd  發表於 16-4-9 14:58
Mighty
自分に負けるな!!

回覆 Mighty 的帖子

每年更換新鏡,我的视光師會把舊鏡用專業程序清洗乾淨,然後交回给我保留,並說明如果新鏡不適,遺失和損毀,可暫時配戴舊鏡,以免影響孩子的矯視進度,待新的補替鏡做好,才重新配戴。
舊鏡是客人已購的個人物品,視光師如無充分理自,應該無權沒收客人財物。

因家𥚃儲存了每年用剩的舊鏡,沒必要多花錢購買多一對作後備了。

Yes very true indeed.  I didnt really look at the contract (my fault) that we had at the beginning of the treatment.  May be he said it there but I wasnt paying attention.  Definitely having an extra pair (be them the old ones) is very handy.  May be I should discuss it with him in a nice way to see if we can keep the old ones next time I renew the contract.  Thanks Annie. Lots of things to learn in life

annie40  你扮儍話朋友話咁咁咁系理大護眼矯視,個視光視千叮萬囑要帶舊鏡去英國備用喎,我睇佢都唔好意思唔比番對舊   發表於 16-4-13 22:32
Mighty
自分に負けるな!!

annie40 發表於 16-4-7 21:31

每年更換新鏡,我的视光師會把舊鏡用專業程序清洗乾淨,然後交回给我保留,並說明如果 ...
我女從小一已戴,到目前 Year 12,度數沒大增加;
每次從英國回來都去檢查,兩年換一次鐃。 
我女自理能力高,一向都是她自己清潔的,有買一盒去蛋白清潔劑,一個月用一次浸的,
所以向來都沒甚麼麻煩事。

她亦是把舊的鏡帶去英國,亦真的試過,有一隻掉入洗手池內,故只能帶一隻舊鏡,捱到返香港就去再配,
其他都沒有甚麼特別。

個人總結,這個鏡是值得配戴的,因為真的明顯有效控制度數增加,亦免去平日帶真眼鏡生活上的不便
(打波,游水...) 。

annie40  真的特別喜歡妳的印章。  發表於 16-4-14 21:34
梁媽媽

Haha , Ready, Set , Go........   You would miss your daughter like hell.  However, seeing her grown up to be an independent , self confident young lady. All are worth.  Congratulations.

引用:Quote:annie40+發表於+16-4-7+21:31+回覆+M

原帖由 梁媽媽 於 16-04-13 發表
我女從小一已戴,到目前 Year 12,度數沒大增加;
每次從英國回來都去檢查,兩年換一次鐃。 
我女自理能力 ...
請問你副舊鏡点处理?

DKmum 發表於 16-4-13 22:48
請問你副舊鏡点处理?
沒有特別處理, 因為係硬鏡, 可以完全無水浸住都無問題,
所以只要放番落個隱形眼鏡盒內就可以放幾耐都得,
到要再用番時, 就羅番出黎, 照正常清潔程序洗番佢,浸下佢,照用就得。

你配左, 個視光師會教你, 逐歲逐歲黎, 同我地平常帶的 con 都無大分別。

(最大分別係貴好多, 爛左一隻就好肉赤)

梁媽媽

引用:Quote:DKmum+發表於+16-4-13+22:48+請問你

原帖由 梁媽媽 於 16-04-14 發表
沒有特別處理, 因為係硬鏡, 可以完全無水浸住都無問題,
所以只要放番落個隱形眼鏡盒內就可以放幾耐都得,
...
明白晒,謝謝!

‹ 上一主題|下一主題