用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區衛理/顯理/劉永生 banding
go

東區衛理/顯理/劉永生 banding [複製鏈接]

如題

哪間較好?

hkpapa852  全部都係B2中學  發表於 16-3-30 15:21
王家爸爸  差距唔係好大  發表於 16-3-30 13:26
   4    0    0    0

我認為:衛理>劉永生>顯理。

王家爸爸 發表於 16-3-30 13:25
我認為:衛理>劉永生>顯理。
今次我意見唔同:
劉永生 > 衞理 / 顯理

對於只願意公開2級或以上成績既學校, 我對佢地既實力有保留
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-3-30 15:21
今次我意見唔同:
近年劉永生的確進步唔少,十年八年前係三間中最差,將來有可能係三間最好,但係目前衛理應該仍然好過劉永生少少。

hkpapa852 發表於 16-3-30 15:21
今次我意見唔同:

衞理公佈得咁小資料,真係有啲令人失望。但係劉永生既「33222」率其實只係46.6%(年報第28頁),只屬於B2中至中上游水平。所以我估計,劉永生既「2222」率應該低過劉永生既97.3%。

bobbob  跟據年報,劉永生5科『22222』係88.2%  發表於 16-3-30 16:13
bobbob  did u mean B2中至中上游?  發表於 16-3-30 16:09

bobbob  did u mean B2中至中上游?  發表於 9 分鐘前

打錯,應該係2,唔係1。已更正,謝謝!

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 16-3-30 16:02
衞理公佈得咁小資料,真係有啲令人失望。但係劉永生既「33222」率其實只係46.6%(年報第28頁),只屬於B2 ...
不過衛理講緊嘅係整體平均合格率,同劉永生講嘅「22222」合格率(包4主科)嘅定義有出入,實際2間嘅「22222」合格率可能差唔多。

王家爸爸  三間都係B2學校,差別應該唔係好大,尤其係衛理同劉永生。  發表於 16-3-30 16:47

bobbob 發表於 16-3-30 16:26
不過衛理講緊嘅係整體平均合格率,同劉永生講嘅「22222」合格率(包4主科)嘅定義有出入,實際2間嘅「22222 ...
劉永生今年份校務報告既資料其實係上屆2014年DSE既成績, 所以應用番衞理2014年DSE對比.

從衞理2014年校務報告P.10, 達2級或以上既比例, 除通識一科達100%, 其餘3科主科都只有9X%, 另外其餘多數科都達9X%, 所以4主科2222+1科2既比例, 估計應該和劉永生差不多, 或高少許.....

又睇埋另一間:

參考顯理2014校務報告P.14, 佢最佳5科(包括中英)達2級, 百份比有~92%, 但3322率只有~38% (3322率比全港平均還要低).
以最佳5科達2級計百份比計, 似乎顯理好過劉永生, 但以3322率和入U率計, 劉永明顯好過顯理.

所以, 只得各科2級, 好難估計學校水平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:bobbob+發表於+16-3-30+16:26+不過衛

原帖由 hkpapa852 於 16-03-30 發表
劉永生今年份校務報告既資料其實係上屆2014年DSE既成績, 所以應用番衞理2014年DSE對比.

從衞理2014年校務 ...
請問衛理哪年開始有3班英文班呢?

除了以上3間中中,請問金文泰中中如何?中中入U率其實有冇保證?指8大

alhy.love 發表於 16-3-30 17:24
請問衛理哪年開始有3班英文班呢?

除了以上3間中中,請問金文泰中中如何?中中入U率其實有冇保證?指8大
金文奉前2屆既3322率都只係52%同50%, 唔好得過劉永生好多

hkpapa852 發表於 16-3-30 17:27
金文奉前2屆既3322率都只係52%同50%, 唔好得過劉永生好多
金文泰同劉永生差唔多? 咁請問入U率呢?

basketboy 發表於 16-4-1 09:32
金文泰無breakdown, overall表現可以係度睇吓:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3241251&pid=42609312&fromuid=1389083

basketboy 發表於 16-4-1 09:32
金文泰由52%跌落50%,而劉永生係由43.8%上升到46.6%,如果趨勢持續,幾個月之後劉永生會好過金文泰。

basketboy    發表於 16-4-1 11:29
hkpapa852  幾個月? 定係幾年呀?   發表於 16-4-1 11:17

hkpapa852  幾個月? 定係幾年呀?  

七月(7月13日)就知道

王家爸爸 發表於 16-4-1 11:30
hkpapa852  幾個月? 定係幾年呀?  

七月(7月13日)就知道
其實今屆劉永生既DSE成績未公佈.... 可能劉已超越金, 唔駛等

衛理是band1尾, 其2間是Band 2頭. 那就看學生行為作出選擇, 衛理,劉永生 都多功課校規嚴. 老師都ok, 學生都算乖. 而對顯理就有小小保留.

hkpapa852  如果話衛理是band1尾, 我認為係有D名大於實  發表於 16-4-11 13:19

醒目開學勳章

引用:衛理是band1尾,+其2間是Band+2頭.+那就看學

原帖由 candyreeve 於 16-04-10 發表
衛理是band1尾, 其2間是Band 2頭. 那就看學生行為作出選擇, 衛理,劉永生 都多功課校規嚴. 老師都ok, 學生都 ...
顯理點解有保留嘅?

但衛理band2 又入唔到, 入到又讀得好辛苦. 所以好多band 1尾, band 2頭去選.

hkpapa852  但衞理成績不見得出色得過劉永生  發表於 16-4-12 09:51

顯理真係好難講, 只係我知學生的學習氣紛不太好. 入英文班可能好些. 亦街見都不是太乖,及禮貌. 可能我會注重這2點, 所以無話好唔好.因每人要的都唔同所以比較難比較.

回覆 candyreeve 的帖子

成績可能差不多, 但劉永生2英2中文班, 而衛理3英1中文班,今年又新校長又唔同以前. 如想入英文班衛理多機會些.
‹ 上一主題|下一主題