用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小一,如果搵補上門清功課有效嗎?
go

升小一,如果搵補上門清功課有效嗎? [複製鏈接]

阿仔9月升小一,如果搵補習上門清功課加默下書之類,其實每日1.5小時夠唔夠?會否好依賴?如果一般大學生,依家市價幾多錢?終於要準備補習之路.........
   0    0    0    0

引用:阿仔9月升小一,如果搵補習上門清功課加默

原帖由 maymay321 於 16-03-27 發表
阿仔9月升小一,如果搵補習上門清功課加默下書之類,其實每日1.5小時夠唔夠?會否好依賴?如果一般大學生, ...
點解依家個個小朋友都唔可以自己做功課咁奇怪

引用:阿仔9月升小一,如果搵補習上門清功課加默

原帖由 maymay321 於 16-03-27 發表
阿仔9月升小一,如果搵補習上門清功課加默下書之類,其實每日1.5小時夠唔夠?會否好依賴?如果一般大學生, ...
大學生100元起。

放學自己做功課, 點解要補習老師?

小一功課基本上有聽書, 一定識做, 家長回家CHECK下跟下眼咪得, 有補習會依賴, 有時補習會比答案就算, 教都唔教, 咁個小朋友到考試時就乜都唔識做

都係問定,有個準備。謝謝意見!原來依家都仲係$100/hr,好似沒有通脹過.....

引用:Quote:原帖由+maymay321+於+16-03-27+發表

引用:都係問定,有個準備。謝謝意見!原來依家都

唔好外判……一定要有紙板人先会做野~

小—功課好易,边洗大学生,求其—个媬母都可以了~其实你預設上小学就定要補习?你而家其实係只係揾紧功課輔導而唔算補习~

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3238464&extra=page%3D1&ordertype=2

不如依家開始培養小朋友自己返屋企做功課, 好過要出去搵功課班

回覆:升小一,如果搵補上門清功課有效嗎?

小一,訓練自己做功課。太細搵補習會依賴了

千萬不要。依籁了人中煩

版主

唔需要。
培養佢負上責任。

終於揾到俾楼主參考下……
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D3

謝謝意見!我都係等佢自發下,培養責任感。

maymay321 發表於 16-3-27 21:11
如果唔係必要或無人睇,我覺得唔好有功課班之類既野
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

引用:Quote:原帖由+maymay321+於+16-03-28+發表

原帖由 Gary_family 於 16-03-28 發表
我試過有次,補習老師說自己好有誠意同經驗,上到嚟,改收$300 一小時添!唉!

...
如果退休老或在職教師要時薪$350以上

回覆 maymay321 的帖子

吓, 點解要搵人上門呢?培育小朋友自行完成功課啦!

maymay321 發表於 16-3-27 21:11
小一功課搵大學生?其實搵鄰居中學生大姊姊、大哥哥應該都得。

Mapleac 發表於 16-4-6 08:32
如果退休老或在職教師要時薪$350以上
其實$350一啲都唔貴,問題反而係小一有無必要補習。

点解升小一先要處理呢个问題?幼稚園也要做功課喎!自律性及責任感要自懂性便开始培養,小学才开始已經太遲

‹ 上一主題|下一主題