用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學考試時不可去廁所
go

小學考試時不可去廁所 [複製鏈接]

你們孩子的學校是否這樣?有朋友的小朋友小息時冇去,考在二十分鐘話急,監考書記話佢小息冇去唔俾去,忍了十幾分鐘後結果瀨了出來,我個人覺得好荒謬,DSE考試都冇可能唔俾考生去廁所,小學係咪仲有呢D事發生?定係個別事件?

0    0    0    0

引用:你們孩子的學校是否這樣?有朋友的小朋友小

原帖由 cch0928 於 16-03-27 發表
你們孩子的學校是否這樣?有朋友的小朋友小息時冇去,考在二十分鐘話急,監考書記話佢小息冇去唔俾去,忍了 ...
好正常。平時上課都唔俾,何況考試。

回覆:YolandaTam 的帖子

係因為我地大人覺得小朋友會玩嘢所以唔俾?去瀨了的羞辱是咁樣是一種合理的教育嗎?只是因為他們是孩子就要咁教?真是正常嗎?十幾歲去公開試才有去廁所的權利?

阿女(P6)話有同学考考下試要去厠所,不过蝕左既時间係唔会補番,所以如非忍唔到,無人会去~低年班同学,考前老師会提佢地要去厠所先~每间学校做法不—。

回覆:Yanamami 的帖子

咁我覺得合理正常的,公開考試都不會補時啦!我想知唔俾小朋友去,搞到佢瀨,殺人儆百的文化仲有嗎?呢D我十年前聽過的事,點解仲會發生?我個人覺得好可悲,係我怪獸定學校冇進步過?

回覆:小學考試時不可去廁所

明白孩子會難受…………但如果小息后20分鐘會急到咁厲害,即孩子小息時已有一定程度便意,你有冇了解佢為什麼小息時唔去呢?如果有特別原因就教孩子下次要同老師解釋小息点解冇去;冇特別原因或小息因貪玩而唔去這就只好當是一場教訓

cch0928 發表於 16-3-27 17:46
係因為我地大人覺得小朋友會玩嘢所以唔俾?去瀨了的羞辱是咁樣是一種合理的教育嗎?只是因為他們是孩子就要 ...
我諗提防出貓多过覚得玩野啩……

回覆:cch0928 的帖子

唔係覺得小朋友玩嘢,係驚有人趁去廁所時出貓。公開試考生去廁所,試場要有專人跟實,小學無公開試咁多人手,僵化嘅就一刀切唔俾去。

回覆:Yanamami 的帖子

吓!DSE 成人考生出貓能力斷估都大過都小學生喎, 呢公開專業試都唔可以唔俾考生去廁所。原來咁多家長都覺得對小學生來講呢D係合理的教育,好似係我太怪獸。

Yanamami  我無話合理,我只係估校方唔俾去既原因啫~~禁鬼激动做乜~  發表於 16-3-27 21:58

吾補時間,好合理。

吾比去厠所,搞到癩係好可悲。小朋友小息無去,可能係人太多,可能係掛住玩,可能係senses吾準确。如果係掛住玩,可以罰佢,但吾係吾比佢去。

佢係考口試喎,要約多過先出得。冇得出貓的。只可以話,真是僵化,孩子可憐。如果家長覺得合理,鬧佢抵死,好慘。冇人反映,件事都好似合理化。

中學校內試都冇人跟,照放去厠的。

醒目開學勳章

可以去,但會少左時間,

我會提小朋友一定考試前去一次,除非肚瀉。

我聽過有小學生收埋貓紙係廁所水箱   
不過去厠所係人權,我覺得應該俾去,搵人看住囉

回覆:小學考試時不可去廁所

我女試過考試期間開大,監考老師補返時另外,呀仔學校小息後第一堂上半堂是不準去厠所,要下半堂才可以,我覺得合理嘅。

好驚訝, 有小學唔准去?

我立即訪問大、細女, 佢哋讀同一間小學, 兩人均說考試期間有需要可以去廁所, 但不會補時

小學生是絕對有可能突然需要去廁所的, 尤其開大(真係突然而來), 萬一真係...... 成班同學都受影響, 何必呢?

回覆:MC1128 的帖子

咁小女學校咪好唔人道?小女試過因為之前嗰堂overrun無咗小息,上下一課要求去洗手間,俾老師嘲諷話係BB嘅行為唔准去。因此好多同學唔敢喺校內飲水。

Yanamami  巧唔健康,似職業司机……  發表於 16-3-27 21:55

引用:咁小女學校咪好唔人道?小女試過因為之前嗰

原帖由 YolandaTam 於 16-03-27 發表
咁小女學校咪好唔人道?小女試過因為之前嗰堂overrun無咗小息,上下一課要求去洗手間,俾老師嘲諷話係BB嘅行 ...
非常唔人道!

可以去完罰佢企,甚至罰佢抄!但唔係唔俾去!

覺得唔俾去廁所係正常嘅人,記得去旅行跟團時,小心d唔好亂食嘢,係車上急起上黎就唔好喇!

YolandaTam 發表於 16-3-27 21:35
咁小女學校咪好唔人道?小女試過因為之前嗰堂overrun無咗小息,上下一課要求去洗手間,俾老師嘲諷話係BB嘅行 ...
我唔敢批評貴校, 可能個別老師一時失去同理心

大家係成年人, 自己想一想, 有無試過「急不可待」的一刻呢?

引用:Quote:YolandaTam+發表於+16-3-27+21:35+咁

原帖由 MC1128 於 16-03-27 發表
我唔敢批評貴校, 可能個別老師一時失去同理心

大家係成年人, 自己想一想, 有無試過「急不可待」的一刻呢?
話時話,男生小息掛住玩,如果上堂時可隨意去廁所的話,真可以一上堂就紛紛話去廁所,莫講話唔捨得小息去廁所,連水都忘記飲

‹ 上一主題|下一主題