用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH 好定SC好?
樓主: shirleyyfyip
go

LH 好定SC好? [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+puichingforsure+於+16-3-31+1

原帖由 puichingforsure 於 16-03-31 發表
請問lh在德育較好是真的嗎?是用家?因為我對LH感興趣多一些,謝謝

yee123480 發表於 16-3-31 15:41
請問lh在德育較好是真的嗎?是用家?因為我對LH感興趣多一些,謝謝

我路過,LH 德育是否較好,我不知道。

我朋友既女係LH讀 K3,所有野都唔分享,仲會講:「我仲乜要俾你(我既仔)玩!」,佢地父母有叫佢分享,都點到唔肯。之後我既仔玩其他野,佢又黎搶我既仔既野 ><,仲講:「你一定要俾我玩!」

所以我覺得除了學校外,照顧者是最重要 (由6299照顧)。

另外,LH 谷唔谷,朋友既女,升左 K3 後,日日做功課至由9點做到11點 (下午班),平均3-4樣功課,每月有一次評估。

(利申:細女有報今年 LH 既 PN)

簽名被屏蔽

引用:Quote:yee123480+發表於+16-3-31+15:41+請

原帖由 foopopo 於 16-03-31 發表
我路過,LH 德育是否較好,我不知道。

我朋友既女係LH讀 K3,所有野都唔分享,仲會講:「我仲乜要俾你(我 ...
多謝分享,咁可能真係同照顧者有關,我有個朋友小朋友都係咁,亦是奶奶老爺照顧的,會成日打人

引用:Quote:yee123480+發表於+16-3-31+15:41+請

原帖由 puichingforsure 於 16-03-31 發表
上帖已提,我是SC用家!不過屋苑內很多LH小朋友,同家長交流下知道他們每月也有德育書仔一本,每月一TOPIC ...
多謝你分享!

簽名被屏蔽

引用:Quote:foopopo+發表於+16-3-31+16:01+我路

其實你都講左嗰個例子可能係6299的問題,咁我覺得唔使刻意去提呢D個別例子,我相信如果你覺得係學校問題, ...
咁請問一下,學術係咪兩間差唔多呢?
我到處睇資料,比我感覺是兩間都好好,st.cat名氣比LH大點,但學術同德育同其他例如透明度,都是LH較好。你會有什麼意見呢?我想參考一下。謝謝

回覆 puichingforsure 的帖子

其實作為SC 用家, 以你所見, 叻既小朋友係咪爸爸媽媽自己教多?
有朋友既朋友話.. SC既課程其實係話跟教育局既, 即刻應該同學卷幼稚園差不多, 學術好既小朋友多數係父母自己'谷'/教成. 但係.. 如果係咁.. 點解SC又會咁出名呢?

簽名被屏蔽

引用:+本帖最後由+puichingforsure+於+16-3-31+1

請問「神小」即是?

上帖已提,我是SC用家!不過屋苑內很多LH小朋友,同家長交流下知道他們每月也有德育書仔一本,每月一TOPIC ...
同意德育係重要,學校教得好當然有利整個大環境,但都要家長配合。6299唔配合並唔係單一例子,正好指出屋企配合的重要。你唔見成日見家長投訴個仔,係學校乖啲,老師治到佢...etc. 其實一句講晒,屋企條線同學校條線不一,小朋友唔係蠢嘅都知點走位。我有朋友囡讀緊LH, 老老實實,真係唔覺德育有幾咁好,普通小朋友一個,一樣係爭嘢玩,爭嘢食....

引用:Quote:原帖由+puichingforsure+於+16-03-31

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+lvmh88+於+16-03-31+發表同意

咁SC都勁多,爭野玩係小朋友的天性,要做Stat一定做唔到邊間多D,學校會唔會令小朋友改到呢D缺點,一定得! ...
當然LH有係德育方面下功夫當然好過啲冇做嘅,係值得讚嘅.......但係「學校會唔會令小朋友改到呢D缺點,一定得!」....呢點我有保留。

引用:Quote:原帖由+lvmh88+於+16-03-31+發表同意

咁SC都勁多,爭野玩係小朋友的天性,要做Stat一定做唔到邊間多D,學校會唔會令小朋友改到呢D缺點,一定得! ...
想問SC 用家在學校有沒有關於德育既課程,或者一些鼓勵德育的獎勵計劃?

簽名被屏蔽

回覆:LH 好定SC好?

我覺得其實無論揀邊間,家長都一樣要發少少功。LH課程好出晒名,但家長input一d都唔少得。朋友讀LH,學校俾成套教材返屋企幫手教,經常要回校學點用教材/分享心得,真係要睇自己家庭buy唔buy呢套,唔係零壓力。當然SC各自修行,都唔係個個輕鬆。對小朋友嘅學術要求/要唔要外補,其實係家長自己決定...

你有冇考慮過小朋友本身性格?我小朋友偏靜,我覺得SC可以培養自信好適合佢。LH好好,我自己喜歡個style,不過唔係現階段我小朋友最需要嘅訓練(學校亦無揀佢)。如果小朋友比較自我,咁可能LH嘅德育會幫到手。

其實我覺得好難講話邊間好d,始終每個小朋友同家庭環境/父母期望都不盡相同,希望大家嘅分享可以幫到你!

我是LH用家。拿回家的教材從來不用回學校分享,學校亦唔會過問在家有冇用D教材。LH重視家校合作, 係經常有機會見到老師和校長,包括每年一次的課程簡介、家長日,觀課日,與校長茶敘,零壓力的。另外LH亦注重培養小朋友自信,k1 每兩個星期一次Show and Tell, k2 有新聞分享, 講故事,係全校小朋友面前報告天氣,K3 有才藝表演、講故事、介紹各國美食,輪流帶領全校小朋友唱校歌等等。

回覆:purpleLover 的帖子

所以我話要睇家長心態。接受嘅會覺得好全面,但如果雙職家長又工作忙,可能會有壓力。教材學校唔會逼你用,不過分享時聽其他家長有用,咁又有peer pressure...

其實我唔係話LH唔好,無意冒犯,我自己其實buy,只係想樓主多想一層,挑選最適合佢家庭嘅學校。

我係LH用家,學校有咩特色上面已經有媽媽分享,唔重複,自己好鍾意學校,上至校長、老師,下至職員、姨姨,感覺佢地好用心,真心鍾意小朋友,所以學生、家長都好鍾意學校。SC我朋友圈中都多小朋友讀,小朋友都乖巧有自信,家長亦覺得學校課程同德育好好。所以我覺得兩間都係好學校,如果要揀應考慮路程、校車、am pm等因素。

LH 課程應該好好,SC 亦當然好好。不過如果您的目標是考名小,definitely SC。 我的原因好膚淺,因為貪SC 個名。我覺得好多時候幾千人考名小,學校其中一個因素係睇小朋友係邊間幼稚園來,自動標籤咗小朋友的level. 協著LH個名考小一幾好,但有SC 個名更好。但當然這個不是唯一因素,小朋友本身造詣如何都好重要。

分享個人膚淺意見而已, 希望LH parents 不要見怪。

‹ 上一主題|下一主題