用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH 好定SC好?
go

LH 好定SC好? [複製鏈接]

本身心儀SC,但又收到LH 2nd in. 請問學術上邊間好d?本身目標傳統名小學,而我仔是8月b,係咪讀邊間都好難入傳統名小?

4    0    0    0

回覆 shirleyyfyip 的帖子

當兩間收你小朋友時,兩間都可以揀,但要睇你想傳統或新d直資學校,如傳統小學,就揀SC有著數。

Sc 英文係有一套,小朋友小學默書較易,但lb 吾知,不過名氣sc大d,叩門易d,通常家長最後都揀返sc

回覆:shirleyyfyip 的帖子

謝謝兩位的答覆。又想問下係咪呢兩間嘅學生都需要好多外補才考到好小學?邊間可以補少d?

之前有家長share過,學之園校長有同家長講不要幫小朋友參加太多興趣班,閒時應該帶小朋友去做多些有益身心既活動,例如科學館,圖書館,行山等

ekhc    發表於 16-3-30 00:28

補唔補及補幾個都係睇家長要求,我識人唔補,可以考到心儀學校,亦考唔到。小一interview 往往靠臨埸表演為主。

回覆:LH 好定SC好?

我睇返之前有jm分享過sc多家長安排小朋友要外補,lh比較少有個上小學時的support課程提供,我諗各有各好吧

Just pick the one you feel comfortable and trust.  
I have friends with kids in LH,KM, SH, KV etc.  All the kids with plenty extra activities.  

引用:本身心儀SC,但又收到LH+2nd+in.+請問學術上

原帖由 shirleyyfyip 於 16-03-27 發表
本身心儀SC,但又收到LH 2nd in. 請問學術上邊間好d?本身目標傳統名小學,而我仔是8月b,係咪讀邊間都好難 ...
LH 比SC 谷一點。想重學術LH 都幾學術下。LH K3會有專教人叩門興趣班(好像是免費)咁家長可省返。如果pn 讀完K又再考其他,如KV 咁你pn就是旦讀邊間近or like就得

回覆:LH 好定SC好?

Sc英文其實好吾好真係好睇自己用左幾多時間配合學校教材or食幾多補品,如果小朋友只係靠學校學番來嘅英文吾係好多。

引用:Sc英文其實好吾好真係好睇自己用左幾多時間

原帖由 ETCM 於 16-03-28 發表
Sc英文其實好吾好真係好睇自己用左幾多時間配合學校教材or食幾多補品,如果小朋友只係靠學校學番來嘅英文吾 ...
LH PN-K3都會有一個外藉老師做班主任,但SC K2開始就冇外藉老師做班主任,係英文堂時先有外藉老師。

引用:之前有家長share過,學之園校長有同家長講

原帖由 supermom1 於 16-03-27 發表
之前有家長share過,學之園校長有同家長講不要幫小朋友參加太多興趣班,閒時應該帶小朋友去做多些有益身心 ...
是的。校長有講我唔需要去外補英文同普通話,學校要求既野學校會教,當然家長係要外補學校阻止唔到。
有d人話學之園谷,其實佢唔谷,PN叫我地千萬唔好要小朋友揸筆寫字。

回覆:konew720 的帖子

請問LH幾時開始寫字?

回覆:迷你冬菇 的帖子

謝謝各位回覆,使我了解兩間學校更多。我決定唔去LH 2nd in了,機會留返俾其他Bb.

我收到SC OFFER,都無去到LH INTERVIEW。兩間都是好學校,無謂令自己製造咁多煩惱,所以我支持你~

引用:+本帖最後由+Bonbonita+於+16-3-30+10:34+

原帖由 Bonbonita 於 16-03-30 發表

我嗰日早上去左1St in, 近中午先有SC result,所以有咁嘅情況。如果早一日知,我都可能已經開心都唔去in, 謝謝你Bonbonita!

回覆:shirleyyfyip 的帖子

Congratulations! Which campus of lh did u go?

引用:Congratulations!+Which+campus+of+lh+did+

原帖由 rabbithamster 於 16-03-30 發表
Congratulations! Which campus of lh did u go?
海逸

貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+shirleyyfyip+於+16-03-27+發

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題