用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 學費加得好金,值唔值, 睇你點睇?
樓主: hp001
go

學費加得好金,值唔值, 睇你點睇? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+小豆媽+於+16-05-04+發表只可

原帖由 hp001 於 16-05-05 發表
無人話要PERfect school。明白忠言逆耳。
請你運用你嘅地位同影響力, 推動下學校實事求是。 要辦好一間學校 ...
要辦好一間學校,的的確確不是一件易事。那有一間perfect school,只是你prefer要邊間school。想為學校/學生做點事,何不站出來參與,了解學校更多也是幫助學校成長的好方法。那怕只是簡單的收集清洗環保校服,為學生預備母親節小禮物,攪攪老師茶聚。down to earth service VS policy making...有時不是想像中的容易。如閣下有意參與其中,必定是學校蒙福。其他學校的internal policy其實不便在open forum討論,請家長善用e mail enquiry。

引用:Quote:原帖由+tomisll+於+16-05-05+發表小

原帖由 潼潼妹 於 16-05-05 發表
很同意你的分析,有冇人同學校反映過?
This is the point。
有意見/不滿,只在朋友圈內“討論”,是沒有用的。直接e mail比學校最實際。把你的疑惑/問題/擔心,讓學校知道,由學校一一解答,有不明白的地方,可再追問。

回覆:小豆媽 的帖子

小豆媽講得啱呀!我都希望大家看見這討論的LA家長們多俾學校意見,無論學校如何回覆,起碼是我們都表達了各自的意見。
LA其實好多方面都做得不錯的,對於新校來説,他很好地保存了自已的特色,對不同的學生又懷有愛心的處理,不會輕易放棄學生。

想和大家分享一個朋友的 Case
(我純聽朋友單方面講 和 見到 佢小朋友 現就讀的學校的事實)

朋友 上年 仍讀 宏信的 Y9
但學校通知 今年度將被分配到 DSE 課程
結果 我朋友 在 其心思屬類下 決定跳船
因為對 宏信學生 要去考 DSE 的課程安排無信心
所以決定轉校
但轉校過程 一點都不好受
因為 其他的學校's 都要求有成績表
但我朋友並不能提供.  :她說只能提供 評估表
結果 碰了很多壁
最後 他去了 柏裘書院 重讀 P3
朋友口中說 其實可讀 P4
但在宏信 Hea (輕鬆) 了幾年
和孩子相諒 留一年時間在 P3 讓 孩子 重新 或 裝備自已的 中文能力
較適合以迎接 DSE.

可能我 所描述的不肯定是 100% 準確
但結果 千真萬確
所以大家 應考慮 如 Y9 被通知 安排在 DSE 課程如何自處

引用:想和大家分享一個朋友的+Case(我純聽朋友單

原帖由 Danny3101 於 16-05-06 發表
(我純聽朋友單方面講 和 見到 佢小朋友 現就讀的學校的事實)
你朋友點解不留LA在讀DSE 課程? 讀出面的學校讀DSE 課程,根本死得!肯定跟唔上!

你朋友無要求一定要行IB?學校唔比?

引用:Quote:原帖由+jamlee309+於+16-04-29+發表

原帖由 小豆媽 於 16-05-04 發表
只可以講.....間間學校都有改善空間。相比同區(天水圍)直資,LA一點也不會“執輸”,有自己賣點。事實証明 ...
1)其實呢條加學費logic 係錯,讀過Maths都知
(学費X12%X6年)冇可能等如(学費X每年遞增2%)
不過就係Day 1 知道學費多少,接受到就讀
2)not making sense 係學校如何判斷未來六年的支出一定增加?現在香港經濟走向下坡,有冇可加可減機制?

當然我欣賞學校的教育理念,也欣賞學校對我孩子的栽培和愛護。

不過,加費理據及增加幅度可否合理一些?
當然這些應該直接向校反應,但在校内家長之间的交流平台仍然缺乏,就像當日CR mtg教育局代表建議組成家長mutual support group, 凝聚家長力量,交流心得,在坐家長是認同。
當然籌組這種小組实在不容易,因為家長時間上的限制,但最難不是時間,是能否建立家長間的信任?沒有信任基礎,何來真誠的交流?
不過,當日CR mtg,看到家長的分享十分真摯,相信LA家長可以做到。

相信你的朋友好擔心。
的而且確,作為家長,也擔心跳船後,有冇第二架船可上?當然作為家長,希望那架是郵船,而不是生板。

你的朋友情況,不是LA獨有,就算ESF轉出來也不容易(朋友case),始終不同學習模式,不同制度,轉回傳統學校一D都不容易。

自然學校也面對此問題!

回覆 jamlee309 的帖子

我所答的野 全是我朋友口中话我知
我唔肯定 100% 正确.  自已判斷.

第一,  大家入读宏信前必听过 要有 51% 同学读 DSE,  另外 49%讀 IB.

朋友對 宏信讀 DSE 一D 信心都無
因為平日無操練.  過去在宏信三年真的輕輕鬆鬆
但我唔知 點解 你會覺得留在宏信讀 DSE 會比在其他學校好

相反 :  我會問.  如要讀宏信 為了考 DSE.  我為何要每月 交那麼多錢學費讀宏信
(我沒有 對宏信不敬的意思.  只是實際問題)

由於 有 51%學生 考DSE, 49%考 IB 的規定
所以 好似好難要求 轉去 考 IB
當然學校會 對家長 解釋 那小孩 考 DSE 較好
但骨子裡 學校 必定要 這個比例作安排
如果有得改.  相信所有家長 都會要求考 IB
如果唔係.  為何讀宏信.  當然佢自已的賣點都是說 IB

引用:回覆+jamlee309+的帖子 我所答的野+全是我

原帖由 Danny3101 於 16-05-07 發表
回覆 jamlee309 的帖子

我所答的野 全是我朋友口中话我知
你又無講錯喎!無理由咁貴學費讀DSE! 應該轉校既! 宏信原來有一半學生讀DSE咁多既! 但學校又話行IB, 但都有一半學生讀DSE

引用:請問雜費多少?

原帖由 ruthmark 於 16-05-08 發表
請問雜費多少?
請問 DSE 和 IB 學費是一樣嗎?

引用:如果質素提升能夠同學費增幅一樣就好啦 +

原帖由 hp001 於 16-04-06 發表
如果質素提升能夠同學費增幅一樣就好啦
即是質素不值現學費嗎?

引用:Quote:原帖由+macming2008+於+16-04-10+發

原帖由 hp001 於 16-04-10 發表
以IB學校嚟講, 唔貴。 但只係因為佢係直資另外仲有收緊政府錢。  更可惜佢只係行緊“所謂” IB課程lor。 各 ...
那中學會選回津校?還是照選呢間?

回覆:Huiwangmama 的帖子

我見你所講的分享,已經知道你是道聽途說,根本唔了解宏信遊戲規則
第一,IB唔係學校揀,是學生自己意願,有心要入IB就要自己在整個Y9的學年內同表現和成績去爭取個學位返黎的,整個過程由學生做主動,如果呢D都做唔到,即係日日好開心咁返學放學過日子,hea讀生點讀IB?家長角色,除了交學費就無乜可以幫到忙
第二,DSE都唔代表yr10可以繼續hea讀,學校都會操學生成績,補課補到阿媽都唔認得
第三,IB只是另外一個大學承認的一個國際公開試,並不代表唔洗讀書,其實課程還要比DSE深,所以要選有能力和合適的學生入讀
第四,中學轉校,除了要成績表外,一定會有面試和筆試,你朋友個仔考唔到津中,我已經知道佢成績係點轉校生要求係最現實的
利申:我有2個在宏信讀中學,其中一個07將會考IBDP, 已經經歷過你們未知的過程,其實最奇怪的是大家都要求學校俾幾多野你地,不如諗下小朋友有無能力攞晒學校D野好過!

回覆 菇芝bebi 的帖子

我一早 巳講左 這是我朋友的 所說的事

我相信你講的是 事實
但難道 我朋友所說的不是 事實嗎?

每間學校都有 較叻 和 無咁叻的學生,  
叻的一定讀 IB?,  還是有機會分配 讀 DSE?
(我唔清楚,  難道宏信家長每一位都好清楚, 無擔心過?)
我另外一個朋友 正等待 今年的答案
但 大家都明白 宏信 必須有 51% 是讀 DSE, 49%讀 IB

難道 被安排 讀DSE 的學生一定是懶學生?
事實是 學校 必須有限額地安排.

我朋友轉校當然有面試.  
我只是說出 其所說經歷和其他人分享!

回覆:Danny3101 的帖子

你好似已經離題了

回覆:學費加得好金,值唔值, 睇你點睇

比得到學費就覺得值囉!但如果我讀IB會讀蔡繼有,就值啦

引用:比得到學費就覺得值囉!但如果我讀IB會讀蔡

原帖由 jamlee309 於 16-07-15 發表
蔡繼有係咪已經過萬?

引用:比得到學費就覺得值囉!但如果我讀IB會讀蔡

原帖由 jamlee309 於 16-07-15 發表
但另一方面......讀dse又何需喺度讀?

‹ 上一主題|下一主題