用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文閱讀理解
go

中文閱讀理解

請問ek mama點樣可以令小學生閱讀理解做快D, 仔仔中文平時都有睇中文書,但考試做親閱讀理解就做好耐,仲要答錯,搞到後面D卷都做唔哂。

引用:請問ek+mama點樣可以令小學生閱讀理解做快D

原帖由 smellycat 於 16-03-24 發表
請問ek mama點樣可以令小學生閱讀理解做快D, 仔仔中文平時都有睇中文書,但考試做親閱讀理解就做好耐,仲要 ...
在未找出他做閱讀理解的難處前,可以教他在考中文試時先做其他試卷部份。

smellycat 發表於 16-3-24 10:50
請問ek mama點樣可以令小學生閱讀理解做快D, 仔仔中文平時都有睇中文書,但考試做親閱讀理解就做好耐,仲要 ...
會唔會係平時睇書個量未夠多? 睇得夠多就會快。學樓上話齋, 要教佢先做其他, 然後再做閱讀理解。

其實除左量之外, 佢明唔明平時讀書的內容?

引用:Quote:smellycat+發表於+16-3-24+10:50+請

原帖由 little_yolky 於 16-03-24 發表
會唔會係平時睇書個量未夠多? 睇得夠多就會快。學樓上話齋, 要教佢先做其他, 然後再做閱讀理解。 ...
可能係,其實佢睇英文書多

引用:其實除左量之外,+佢明唔明平時讀書的內容?

原帖由 rainbowcov 於 16-03-24 發表
其實除左量之外, 佢明唔明平時讀書的內容?
佢會揀interesting topic嘅書睇

回覆:中文閱讀理解

其實我想問下中文閱讀理解可否操?有冇過來人可分享下?