用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 N班全日制/半日制?
go

N班全日制/半日制? [複製鏈接]

我想請教大家其實半日制同全日制既課堂活動時間會有咩唔同架?

例如每堂時間長D?有午睡時間?有午餐時間? 我可以去邊度睇資料?

(我唔知呢個問題O係呢度POST O岩唔O岩,請見諒)

有D長篇,其實我係在職媽咪,一直由99照顧,因各種原因,我想仔仔下年9月就返全日制N班,我就提早放工去湊佢放學。咁樣仔仔就可以學會更多自理能力,學校又多小朋友可以俾佢學習群體生活與人相處等...

但老公就覺得返全日制仔仔會好辛苦,我想知實際係點,有冇爸媽有經驗可以分享下?

0    0    0    0

我幫小朋友報咗全日N班
不過今年8月先開學

我諗間間學校時間表都唔同
你最好問返自己心儀嘅學校
但通常學校會提供午餐, 安排午睡

如果諗住自己放工湊走
要睇吓學校有冇 extended hours 服務
我嗰間 4:30pm 放學, 冇得 extend

鳥嘴123 發表於 16-3-24 11:23
我幫小朋友報咗全日N班
不過今年8月先開學
多謝你解答,希望你小朋友返左全日N班時,你可以再黎SHARE下多D野我知。

我諗住同公司講3點半放工,之後就去買送湊仔放學,返到屋企就煮飯。

但唔知呢個係咪我太樂觀呢? 因為我係新手媽咪。

我屋企附近唔係太多全日制N班,希望咁幸運考到,我唔想佢TRAVEL太遠。

引用:Quote:鳥嘴123+發表於+16-3-24+11:23+我幫

原帖由 yimfion0126 於 16-03-24 發表
多謝你解答,希望你小朋友返左全日N班時,你可以再黎SHARE下多D野我知。
你果個幾月B?全日N好多收大B,超大B,位又少。真係好難日。但如果收,我覺得好,唔辛苦,有午睡時間,又學到自理及規律

MarcusMaC9 發表於 16-3-24 14:25
你果個幾月B?全日N好多收大B,超大B,位又少。真係好難日。但如果收,我覺得好,唔辛苦,有午睡時間,又學 ...
我仔仔算大B啦,2月尾出世。

冇錯呀,位真係好少,我仲想O係屋企附近,唔想佢TRAVELLING太辛苦。所以選擇又少左啦......

引用:Quote:MarcusMaC9+發表於+16-3-24+14:25+你

我仔仔算大B啦,2月尾出世。

冇錯呀,位真係好少,我仲想O係屋企附近,唔想佢TRAVELLING太辛苦。所以選擇 ...
我囝6月B。屋企附近全部唔收。而家要讀半日。

引用:Quote:原帖由+yimfion0126+於+16-03-24+發

原帖由 MarcusMaC9 於 16-03-24 發表
你果個幾月B?全日N好多收大B,超大B,位又少。真係好難日。但如果收,我覺得好,唔辛苦,有午睡時間,又學 ...
我囡也是6月b, 區內有2間全日收, 所以不一定大b先收

紫怡 發表於 16-3-24 17:01
點樣可以增加入到全日班既機會呢?

回覆:yimfion0126 的帖子

我都唔知揀選準則, 我係ftm, 一般全日制應該揀在職既媽媽。

引用:Quote:原帖由+MarcusMaC9+於+16-03-24+發表

原帖由 紫怡 於 16-03-24 發表
我in果D不停問識表示想去廁所未,自己食飯未。我好反感。

表現好壞都唔收。

引用:Quote:原帖由+紫怡+於+16-03-24+發表我囡也

表現好壞都唔收。
我囡都未講野, 未識去廁所, 食飯就還可以。

回覆:N班全日制/半日制?

之前睇post. D 人話全日都唔會太辛苦。n 班都係玩多。又有兩小時午睡。四點幾放學。
我係ftm. 但黎緊7月會生細B. 所以都安排大仔今年8月番全日N 班學下自理。我見每日都有體操時間 , 食三餐, 有小組活動。
仔仔考果間收左。番朝九晚四。學校8-6半開放彈性比在職家長接送。

引用:Quote:原帖由+紫怡+於+16-03-24+發表我囡也

表現好壞都唔收。
我考果間完全冇問呢d, 但就要考對答。 同埋n 班學校會教戒片

引用:Quote:原帖由+MarcusMaC9+於+16-03-24+發表

原帖由 李大大 於 16-03-24 發表
我考果間完全冇問呢d, 但就要考對答。 同埋n 班學校會教戒片
我完全地黑仔!好彩都有半日班收,但遠D要坐車。

有間我知唔問依D又有愛心,可惜排隊入,6月B根本好難排到。

引用:我想請教大家其實半日制同全日制既課堂活動

我想請教大家其實半日制同全日制既課堂活動時間會有咩唔同架?

例如每堂時間長D?有午睡時間?有午餐時間?  ...
全日制對於食飯慢,瞓覺不規律既小朋友,起初一定係辛苦。但好快會習慣。最重要係學校老師各人有愛心。 同埋自己湊一定俾好多時間佢食飯、玩、瞓。慢慢就調整到。我自己因為小朋友食飯差突登想學校train好佢。 另外小朋友互相學習係快和有效好多,比如個個食晒飯有得玩,自然會食快啲。屋企除非奶奶會成日帶小朋友去玩,教佢禮儀,教佢自理。我就係因為見小朋友蝦嫲嫲,越來越曳,先覺得要讀全日。當然半日又有另一些好處。不過而家既然難得全日收,就緊係全日!

引用:Quote:原帖由+yimfion0126+於+16-03-24+發

原帖由 Cutekillq 於 16-03-24 發表
全日制對於食飯慢,瞓覺不規律既小朋友,起初一定係辛苦。但好快會習慣。最重要係學校老師各人有愛心。 同 ...

原帖由 Cutekillq 於 16-03-24 發表
全日制對於食飯慢,瞓覺不規律既小朋友,起初一定係辛苦。但好快會習慣。最重要係學校老師各人有愛心。 同 ...
嘩! 你真係好好彩呀~我仔仔未識自己食飯, 但餵就食得好快, 昨日先開始train佢自己食。未識講野同表示要去洗手間。一歲小朋友真係會識咁多? 我慢慢教啦, 希望有學校收。。。

引用:Quote:原帖由+Cutekillq+於+16-03-24+發表

原帖由 yimfion0126 於 16-03-25 發表
嘩! 你真係好好彩呀~我仔仔未識自己食飯, 但餵就食得好快, 昨日先開始train佢自己食。未識講野同表示要去 ...
你小朋友2014年嗎?我係大b

回覆:Cutekillq 的帖子

引用:Quote:原帖由+yimfion0126+於+16-03-25+發

原帖由 Cutekillq 於 16-03-25 發表
你小朋友2014年嗎?我係大b
我仔仔2015年2月呀, 所以出年讀N班

‹ 上一主題|下一主題