用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 哪幾間直資小學平學費〈不過$2000月費)? ...
樓主: sunnyhoney
go

哪幾間直資小學平學費〈不過$2000月費)? [複製鏈接]

回覆:哪幾間直資小學平學費〈不過$2000月費)?

有些直資的優勢是一條龍,反而冇壓力參加咁多活動整靚profile考中學。

然而,我身邊有津校家長個仔有2樣sports(仲係打golf)、2樣樂器、泳隊、樂團再補數學,我覺得佢個仔好慘。

我想講,多少課外活動,是取決於家長,不是學校。

HCbb    發表於 16-3-31 08:56

英華平靚正,一線直資,$1500個月,一條龍上書院。
不過我同意其他媽媽講,入到英華的小朋友肯定在幼稚園時期已經下左苦功,上到小學應該都唔會特別鬆懈。選小學不能只睇學費。

根本小学使用睇家長同小朋友,我都識好多官津大把錢用在補習或功課,直資可能用在課外活動興趣班多些,計不到呢

YW TSL 好

適齡兒童年復年的增多,當然“爭崩頭”,舉例如陳守仁學位只有150個,申請人數有七千人之多,失望的人永遠佔大多數。學位的供應一定遠超過所求,每間直資、私立皆是一樣(尤其平靚正,就甚受家長歡迎。)能否關過關,我覺得要視乎小朋友的天資、能力、性格、表現,缺一不可,加上家長花多少時間、精神去引導孩子,所以成功入圍非僥倖。同時,要了解學校收生標準及理念与了解自己孩子特質,來配對適合學校,是十分重要,不要漁翁撒網式報考,孩子累時,家長亦然⋯⋯。

引用:根本小学使用睇家長同小朋友,我都識好多官

原帖由 HaYi 於 16-03-24 發表
根本小学使用睇家長同小朋友,我都識好多官津大把錢用在補習或功課,直資可能用在課外活動興趣班多些,計不 ...
我見有個家長本來10-11樣活動,入了直資,話唔駛攪咁多野,cut淨5-6樣。

10樣活動,實在太多

冬日勳章

回覆 jeanjasmine 的帖子

漢華幾錢個月?難唔難入架?thx

回覆 ozduckie 的帖子

但係佢起泳池咪又叫家贊助

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+ozduckie+的帖子 但係佢起泳池咪又叫

原帖由 twlo 於 16-03-30 發表

有無強迫先?贊助係出自對學校歸屬感,咩種類學校都有,唔鐘意可以唔捐

引用:回覆+ozduckie+的帖子 但係佢起泳池咪又叫

原帖由 twlo 於 16-03-30 發表

復校十幾年,只係起游泳池先叫大家贊助,又唔係must規定俾錢,唔like可以唔捐,甘唔算過份卦?難道你覺得英華屬於商業化斂財的一間直資,而課程唔值$1500一個月學費?

回覆:muimui120 的帖子

1500一個月。

樓上講到好似有錢就堆砌到一個標青的學生似的。其實考唔考得入TSL, YW都好睇家教同小朋友天資,另外,運氣也有關係。當然,學費平的直資就緊係多人爭啦。

‹ 上一主題|下一主題