用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 急***小朋友話比老師打
go

急***小朋友話比老師打 [複製鏈接]

你地好,我唔識點處理,大家有冇遇過? 請指教🙇🙇🙇🙇, 小朋友5歲,k3, 平日婆婆湊,六日我湊 ,我是媽媽,今日婆婆致電話話小朋友叫婆婆明天幫佢請假,原因係好驚,再問話做功課做錯左比一位助教老師打佢個頭,好痛,好大力,因班主任請左假,所以佢代課,果位老師出名惡,對家長有時都冇咩禮貌 ,但唔知小朋友有冇講大話,平時小朋友做錯事會有少少講大話,但問多幾次會認,今次問好多次都話係,話明天同佢一齊問老師點解打佢,起初話唔好,請假就得,後期都話好,我應該點做??事情嚴重嗎?定好普遍??求助🙇🙇🙇
   9    0    0    0

補充****唔係好熟BK, 這類post應在這post,如否,十分抱歉,應post在哪?現在心情很亂

回覆:急***小朋友話比老師打

私底下問下相熟同學仔媽咪,睇下係咪真有此事先啦。。。

因為平日返工唔係我湊返學,放學,冇相熟……

我叫婆婆問下

如突然間唔知點處理,又搵唔到家長問,建議你先幫小朋友明天請假,因如小朋友冇講大話,你繼續送佢返學,會令佢好冇安全感,反正返埋明天也放假。另外,可請婆婆親自去學校搵老師,或你自己打去同老師傾,當然唔係一開始就問有沒有打我小朋友,而係當了解下小朋友學校情況。例如可以話,小朋友同我講在學校有時唔識做堂課/做錯野,佢覺得唔開心,想問下佢係咪跟唔上啊,老師會點處理呢?即使咁未必問到d咩,但起碼個老師會有所警惕唔會亂來。當然,你要襯假期同小朋友了解清楚,而如能搵到其他家長問下係最好的

醒目開學勳章 貢獻勳章

今日先唔好返學... 都放假喇!
然後問問其他家長,睇下有無小朋友見到d咩...
放假後再算
恐龍家

班主任放完復活假後返嚟嘛? 到時同班主任傾吓....

多謝大家議見,我問左個社工朋友,佢叫我直接同果位老師了解情況,我轉登返工早走三個半鐘去學校搵老師,我4點多d打左電話比果位老師話有事想同佢了解返,約半小時去到學校,就係想確保老師未走,學生放16:30,但我遲左少15分鐘先到,其他老師一開始同我講果位老師走左,我話咁搵校長,我專登早收過來,表明我的決心,跟住叫我等等,等左一陣叫我入去坐,坐左5分鐘話原來果位老師未走,換緊衣衫,可能我小人之心,但果刻我覺得呢間學校的做法好無恥,為人師表,滿口仁義道德,但可以滿口謊言,跟住果位老師同另一位教資深的導師一齊係課室同我傾,我一開始已經表明來意係了解,唔係投訴,講講下,佢地話原來岩岩同我小朋友傾過,都有了解件事,果刻我更加肯定滿口謊言的想法 ,因為原來一早就知道我為咩而來 ,其實都預左老師會話冇,唔通答你有咩,老師好多細節都話唔記得,其實我都相信老師唔係惡意做呢件事,經了解後係小朋友做功課可能太專心,老師就話果日情況好急,係有觸碰到佢身體,可能叫佢做快d,但位置唔係頭,亦都唔大力,呢d口同鼻拗既野我都吾想爭論,可能就嚇親佢,令佢誤會老師打佢,我同老師講小朋友有自己的想法,雖然事實可能係誤會,但咁樣會令小朋友做成陰影,跟住老師就道歉叫我同小朋友解釋返,我話我會,但放完假返學都希望老師自己同佢溝通返,嚇親佢之類的說明,但返到屋企,同返小朋友傾呢件事,佢改哂口供話唔係打係摸,真心覺得呢間學校好恐怖

如確實你考慮轉校吧

回覆:kmkkmk12 的帖子

好同情你。K3 剰下不到一個學期,或者keep 住同小朋友及老師溝通多啲。加油!

回覆:kmkkmk12 的帖子

真係好恐怖。介意透露是那所學校嗎?

引用:如突然間唔知點處理,又搵唔到家長問,建議

原帖由 WinnieCatCat 於 16-03-24 發表
如突然間唔知點處理,又搵唔到家長問,建議你先幫小朋友明天請假,因如小朋友冇講大話,你繼續送佢返學,會 ...
哇,為人師表,咁都得

引用:多謝大家議見,我問左個社工朋友,佢叫我直

原帖由 kmkkmk12 於 16-03-24 發表
多謝大家議見,我問左個社工朋友,佢叫我直接同果位老師了解情況,我轉登返工早走三個半鐘去學校搵老師,我 ...
呢間學校真係離晒譜,你個小朋友k3識表達。如果小朋友仲細,唔知會點。可否講下係乜類型學校?

引用:你地好,我唔識點處理,大家有冇遇過?+請指

原帖由 kmkkmk12 於 16-03-23 發表
你地好,我唔識點處理,大家有冇遇過? 請指教🙇🙇🙇🙇, 小朋友5歲,k3, 平日 ...
請問係邊間學校? 我也好擔心

根據家長描述, 我覺得真有其事, 而且不只一次.
1) 明知家長黎都扮唔係到, 但到要搵校長, 個老師又出翻黎. 一定是不想面對家長.
2) 未知會面內容時, 都已經搵定幫手. 老師可能新無經驗/信心, 更可能是不只一次被投訴了, 校方為保顏面, 唔好鬥大件事, 搵個大粒d 出黎處理.
3) 唔係做過, 點問小朋友. 若你就咁問小朋友, 你媽咪黎仲咩? 5歲都唔會識答你, 除非你問得好明確 如“你係唔係話比媽咪聽我打你?"

這是我推測. 我都想知是邊間?

回覆 kmkkmk12 的帖子

除了問老師外,你可以教小朋友如何回應老師,學如何保護自己。

回覆:HappyCheerBaby 的帖子

應該怎樣保護自己

如果係我,當時會堅持叫埋校長一齊來傾

繼續留意小朋友個情緒, 始終而家K3下學期, 要搵學校轉唔係容易.
‹ 上一主題|下一主題